Sari direct la conținut

Dispare conflictul intre administratori si arbitrul pietei pensiilor private: Cei care nu-si aleg fondul de pensii vor fi distribuiti in mod egal catre toate fondurile

HotNews.ro

Mecanismul de repartizare aleatorie a celor obligati sa adere la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar care nu-si aleg singuri fondul pensii in termenul legal de 4 luni, va fi modificat astfel incat acestia sa fie repartizati in cote egale catre toate cele noua fonduri din piata, potrivit unei norme aprobate saptamana trecuta de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si publicata luni in Monitorul Oficial. Masura vine dupa ce o reglementare similara care ar fi exclus pentru doi ani de la acest mecanism primii doi jucatori din piata a fost atacata in instanta si a atras avertismente din partea Consiliului Concurentei.

Noua norma (2/2010) pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat mentioneaza ca: „CNPAS repartizeaza persoanele eligibile (…) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat, in parte”.

CSSPP sustine ca a gasit solutia optima privind atenuarea gradului de concentrare a pietei

CSSPP sustine ca aceasta ar fi „solutia optima” care sa corespunda atat principiilor institutiei privind asigurarea unei piete eficiente si a unui mediu concurential cat si eforturilor depuse de administratori pentru atragerea de noi participanti in sistemul Pilonului II de pensii private.

Datele CSSPP arata ca in prezent, numarul persoanelor care adera la sistemul fondurilor de pensii administrate privat din proprie initiativa, in fiecare luna, este mic in comparatie cu numarul persoanelor care sunt repartizate aleatoriu (doar un sfert din participanti isi exercita dreptul de alegere a fondului de pensii), iar acest fapt nu este in interesul sistemului de pensii in general. In acelasi timp, primele doua fonduri de pensii (n.r. detinute de ING si Allianz-Tiriac) detin aproape 60% din piata, in timp ce restul de sapte fonduri isi impart o cota de 40%, situatie care ar putea defavoriza participantii pe termen mediu si lung prin mentinerea unui mediu concurential cu eficienta scazuta.

Pentru a evita riscul de concentrare a participantilor catre unele fonduri, la sfarsitul anului trecut, CSSPP a emis un act normativ similar celui de acum prin care modifica Norma nr. 22/2009, si care schimba modalitatea de repartizare aleatorie a participantilor la pilonul II de pensii (a celor care nu opteaza singuri pentru un anumit fond de pensii).

Mai precis, norma prevedea eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor fonduri de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti. Pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie ar fi urmat sa se efectueze proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.

Crinu Andanut, presedinte APAPR: Dispare conflictul intre piata si supraveghetor

Reglementarea ii afecta in principal pe primii doi jucatori din piata, ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Fond de Pensii, singurii cu cote de piata de peste 20%. Norma a fost atacata in instanta de catre Asociatia Fondurilor de Pensii Private (APAPR), ING si Allianz-Tiriac, care pe 19 ianuarie 2010 au obtinut suspendarea in instanta a actului normativ.

Mai mult, acestia au cerut un punct de vedere Consiliului Concurentei, iar aceasta autoritate a emis un punct de vedere nefavorabil reglementarii CSSPP, prin care avertiza ca norma ar putea incalca legea concurentei.

Contactat luni de HotNews.ro, Crinu Andanut, presedintele APAPR si director general al Allianz-Tiriac Pensii Private, a precizat ca noua norma, care are prevederi similare cu un proiect legislativ aflat acum in Senat, va duce la disparitia conflictului dintre administratori si CSSPP.

„Intelegem initiativa Comisiei de modificare a legii care are la baza ideea unei echilibrari a pietei si de neconcentrare a pietei. Actuala norma este de fapt in linie cu un proiect legislativ aflat deja la Senat, care are aceeasi forma in privinta modalitatii de repartizare aleatorie. Cu alte cuvinte, ne vom supune legii, iar subiectul de conflict dintre piata si supraveghetor va disparea. Anterior nu era echitabil pentru ca doua fonduri erau excluse complet de la acest mecanism”, a precizat Crinu Andanut.

Oficialii APAPR au mai precizat ca se vor intalni pe 15 februarie pentru a se consulta asupra noilor modificari si cu privire la oportunitatea sau nu a continuarii actiunii deschise deja in instanta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro