DNA sesizeaza Consiliul Superior al Magistraturii pentru "apararea reputatiei profesionale" a Laurei Codrutei Kovesi
DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii „pentru apararea reputatiei profesionale si a imaginii publice” a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in legatura afirmatiile formulate la adresa sa in emisiunea ‘Sinteza zilei’ de la Antena 3.
“Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, informeaza DNA intr-un comunicat.
Acesta aminteste si de cererea depusa in nume personal de Kovesi la Judecatoria Sectorului 1.
Comunicatul DNA:
1. Urmare a unor afirmaţii vehiculate în mass media în data de 19 iunie 2014, referitoare la presupuse fapte de corupţie despre care s-a afirmat că ar fi comise de către procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi, în conformitate cu dispoziţiile art.30 alin. 2 din Legea nr.317/ 2004 republicată, potrivit cărora „… judecătorii şi procurorii se adresează Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei…”, cu referire la dispoziţiile art.75 din Legea nr.303/2004 republicată şi dispoziţiile art.8 şi 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care „… consacră protecţia reputaţiei sau drepturilor altei persoane, precum şi garantarea autorităţii şi imparţialităţii puterii judiciare…”
DNA a solicitat la data de 20.06.2014 Inspecţiei judiciare demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice.
Totodată, DNA a solicitat demararea de verificări în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât consideră că afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Dreptul la libera exprimare prevăzut de art.30 din Constituţie trebuie exercitat în limite care să nu prejudicieze demnitatea, onoarea, dreptul la proprie imagine consfinţite de art.30 alin 6 din Constituţie, iar exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă.
Acreditarea ideii că „interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat, şi afirmaţiile că procurorul şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă” sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA.
Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice.