DOCUMENT Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat
Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate marți de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.
7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.
În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.
Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021
În perioada ianuarie-martie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 64,47 milioane lei către 3.991 participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.
- În primul trimestru al anului 2021, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 78%.
Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 41 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de 15 milioane lei. Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 6 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 1 milion lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.
Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 0,44 milioane lei aferent plăților unice și 81 mii lei prin plăți eșalonate.
De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.
- „Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.”, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie din acest an, Nicu Marcu, președintele ASF.
Pilonul II de pensii, în primul trimestru din 2021: 7,68 milioane de români au în medie în conturi puțin peste 10.000 de lei
La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%.
Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni.
Fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II (ianuarie-martie 2021)
- valoarea totală a activelor – 80,24 miliarde lei;
- valoarea activelor nete – 80,19 miliarde lei;
- numărul participanților – 7,68 milioane persoane;
- contribuția medie a participanților – 197 lei/participant;
- contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat – 2,42 miliarde lei;
- rata medie ponderată de rentabilitate – 6,10%;
- valoarea medie a activului unui participant – 10.670 lei;
- plăți ale activului personal net către participanți – circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.
Fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021)
- valoarea totală a activelor nete – 3,10 miliarde lei;
- numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative – 534.760 persoane;
- contribuția medie – 145 lei/participant;
- contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative – 92 milioane lei;
- rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat – 9,09%;
- rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu – 7,79%;
- valoarea medie a unui cont – 5.797 lei;
- plăți ale activului personal net către participanți – aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanți și beneficiari.