Sari direct la conținut

​DOCUMENT Guvernul PNL vrea să mute reglementarea domeniilor de internet .ro chiar către ICI, controversatul institut care trăiește din vânzarea acestei resurse limitate a statului

HotNews.ro
​DOCUMENT Guvernul PNL vrea să mute reglementarea domeniilor de internet .ro chiar către ICI, controversatul institut care trăiește din vânzarea acestei resurse limitate a statului

​​Institutul național de Cercetare în Informatică (ICI), controversatul institut care administrează în prezent domeniile de internet .ro, o resursă limitată a statului, ar urma să se ocupe nu doar de închirierea domeniilor de internet .ro, ci și de reglementarea acestui sector, prin ordin al secretarului general al Guvernului, potrivit unui proiect aflat joi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ICI ar prelua aceste atribuții de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Mutarea ar putea crea probleme legale, avertizează pentru HotNews.ro experți în servicii de e-guvernare, deoarece ICI ar deveni și arbitru și jucător în zona domeniilor de internet .ro.

  • UPDATE (17:00) Guvernul a aprobat joi acest proiect de Hotărâre de Guvern.

Guvernul PNL, condus de premierul interimar Nicolae Ciucă, are joi pe ordinea de zi un proiect de Hotarâre de Guvern de reorganizare a institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) prin fuziune prin absorbţie cu Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii – I.N.S.C.C. Bucureşti, un institut mai mic care in 2018 avea în jur de 20 de angajați.

Ambele institute sunt lipsite de rezultate notabile în domeniul cercetării în informatică ori comunicații, dar în cazul proiectului de HG miza este alta – preluarea atribuțiilor de reglementare deținute în prezent de Autoritatea pentru Digitalizarea României de către ICI în zona domeniilor de internet .ro de către ICI, controversatul institut care trăiește practic din gestionarea acestei resurse limitate a statului român.

Care este situația în prezent

Aceste atribuții de reglementare, aflate până acum în sarcina Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), sunt stipulate în HG 89/2020 privind înființarea acestei autorități. Astfel la Art. 5 f) 17 se spune că

  • „ADR reglementează funcţionarea registrului pentru numele de domenii ,,.ro”, prin decizie a preşedintelui ADR.”

Ce ar urma să se schimbe

Potrivit proiectului de HG aflat astăzi pe agenda Executivului, se introduce prevederea (art. VIII) că:

  • „ICI reglementează funcţionarea registrului pentru numele de domenii „.ro“, prin ordin al secretarului general al guvernului;

Mai mulți experți în servicii de e-guvernare care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru HotNews.ro că această schimbare legislativă ar putea ridica probleme legale, în condițiile în care ICI ar deveni și arbitru și jucător în zona domeniilor de internet .ro.

  • Proiectul de HG are două probleme de principiu. 1. Nu este niciodată oportună auto-reglementarea când oferi servicii către populație în condiții de monopol. 2. ICI nu este autoritate publică, nici măcar administrație publică. Este o entitate de cercetare aflată în proprietatea statului. Domeniul RO este resursă publică la fel precum spectrul Radio și ar trebui reglementat de o autoritate a statului.„, a declarat pentru HotNews.ro sub protrecția anonimatului un expert în servicii de e-guvernare.

Un alt expert IT guvernamental, care de asemenea a dorit să-și păstreze anonimatul, atenționează că intenția mutării atribuțiilor de reglementare la ICI este mai veche, încă de la înființarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), agenție care a preluat o mare parte din atribuțiile de reglementare ale fostului Minister al Comunicațiilor, care în Guvernarea PNL a fost comasat cu Ministerul Transporturilor.

  • La momentul scrierii HG-ului de înființare a ADR (n.a HG 89/2020), autorii au trebuit să insiste puternic pentru a fi păstrată atribuția respectivă sub egida autorității. Președintele Sabin Sărmaș a înțeles, atunci, și a fost de acord. Acum, la schimbarea conducerii, pare că se încearcă din nou mutarea la ICI a unor atribuții care țin, de fapt, de nivelul unei autorități publice în domeniul ROTLD. În proiectul de HG nuanța este acel „prin ordin al secretarului general”, dar ICI va reglementa și scrie ordinul. SGG doar va semna„, a precizat pentru HotNews.ro un alt expert în servicii IT guvernamentale.

Sabin Sărmaș nu va mai fi președinte al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), după ce a candidat și a câștigat funcția de deputat PNL Cluj.

Legislația UE interzice unei autorități să fie și arbitru și jucător în același timp

În urmă cu 10 ani, România a fost aproape de a ajunge în fața Curții Europene de Justiție pe motiv că Ministerul Comunicațiilor de atunci avea atât atribuții de reglementare, cât și de control la două companii de comunicații la care statul este acționar: SNR (Radiocom) și Romtelecom (în prezent Telekom Romania Communications.)

Statul a fost nevoit să ia măsuri urgente un an mai târziu pentru a închide procedura de infringement.

Controversele din jurul ICI și cine este Victor Vevera, numit fără concurs de către PNL, la conducerea acestui institut

Victor Vevera

Victor Vevera

Foto: AGERPRES

Secretariatul General al Guvernului PNL a numit în data de 22 mai un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro. Este vorba de Victor Vevera, fost director tehnic în acest Institut, reclamat anul trecut la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI. Vevera a lucrat și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”.

Vevera a pierdut în luna iunie 2020, în primă instanță, procesul în care contestă decizia Comisiei de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI, care a confirmat suspiciunile de plagiat din teza sa de doctorat. Victor Vevera poate face recurs împotriva acestei decizii a instanței.

Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea

Foto: Captura LinkedIn

Institutul național de cercetare în Informatică (ICI), un institut care trăiește din gestionarea unei resurse limitate a statului – domeniile de internet .ro – acordă salarii și prime mari celor din conducere, fără ca aceștia să aibă rezultate notabile. Instituția a devenit refugiul unor politicieni căzuți în dizgrație, precum Valeriu Zgonea.

Fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, a ajuns să reprezinte Institutul național de cercetare în Informatică (ICI) la conferințe internaționale. Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a participat în perioada 15-19 octombrie 2018 la Amsterdam, ca reprezentant al ICI, la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Despre controversatul Institut Național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor .ro, o resursă limitată a statului, HotNews.ro a scris în vara anului 2017 că acordă salarii și prime uriașe în lipsa unor performanțe notabile.

Doina Banciu, fosta sefa ICI

Doina Banciu, fosta sefa ICI

Foto: AGERPRES

Doina Banciu, director general in perioada 2009-2016 al ICI, a avut în luna decembrie 2015 venituri brute din salarii, plus bonus de performanță și prime în valoare de 47.678 (peste 10.700 de euro), potrivit unui document obținut de HotNews.ro cu salariile tuturor angajaților ICI. Veniturile încasate de Doina Banciu reprezentau 8,5% din profitul ICI pe 2015.

Pentru detalii citește: EXCLUSIV Salarii si prime uriase pentru angajatii Institutului care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an

Iesită la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de Lucian Șova, ‘pentru calitățile sale recunoscute, atât la nivel profesional, cât și academic’. Lucian Sova a fost coleg cu soțul Doinei Banciu în Ministerul Transporturilor, în mandatul lui Miron Mitrea.

În decembrie 2017, HotNews.ro a scris că Doina Banciu a ajuns din nou în conducerea Institutului, fiind aleasă în funcția de președinte al Consiliului Științific și membru în Consiliul de Administrație al ICI, funcții pe care le ocupă și în prezent.

Pentru detalii citește: Cum a revenit Doina Banciu in conducerea Institutului care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, dupa ce a iesit la pensie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro