DOCUMENT Lovitura majora de imagine pentru Adrian Dita, presedintele arbitrului telecom: Doi directori executivi pe care i-a concediat au fost nominalizati de Guvernul Tudose sa preia functiile vacante de vicepresedinti la aceasta autoritate
Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi concediati in acest an din cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), au fost nominalizati de Guvernul Tudose pentru ocuparea functiilor de vicepresedinti ai acestei autoritati, propunere transmisa Parlamentului si obtinuta de HotNews.ro. Cei doi specialisti au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, fiind insa concediati in acest an de catre Adrian Dita, cel care a ajuns presedinte al ANCOM la propunerea PSD-ALDE, in Guvernul Grindeanu. Nominalizarile facute de Tudose pot fi motivate de faptul ca statul are nevoie de specialisti pentru licitatia 5G din 2018 care ar putea aduce venituri de sute de milioane de euro la buget.
Propuneri ANCOM
Foto: Hotnews
‘Avand in vedere precederile art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu modificarile si completarile ulterioare, va transmitem nominalizarile domnilor Bogdan Criastian Iana si Eduard Lucian Lovin pentru numirea in functiile de vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, pentru un mandat de 6 ani, in cadrul sedintei comune a celor doua camere ale Parlamentului, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti’, se arata in propunerea semnata de premierul Mihai Tudose. (vezi imaginea atasata)
- „Propunerea Guvernului a trecut astazi de Biroul permanent al celor doua camere ale Parlamentului, urmeaza sa primeasca aviz in Comisii, numirea celor doi urmand sa fie facuta saptamana viitoare in sedinta de Plen. Lui Adrian Dita i se da de inteles sa-si dea demisia pentru ca lumea si-a dat seama ca numirea sa a fost o greseala si le este foarte teama sa lase pe mana lui licitatia 5G pentru ca acolo este o miza foarte mare„, a precizat miercuri, 13 septembrie, pentru HotNews.ro o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna iunie din acest an ca Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi, care au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, au fost imputerniciti, alaturi de alti directori, in data de 30 mai din acest an, de catre Adrian Dita, noul presedinte al arbitrului telecom (ANCOM) sa realizeze documentul de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G.A doua zi dupa ce au finalizat documentul prezentat in acest articol, Dita i-a concediat pe cei doi executivi.
- „Materialul pentru consultarea publica 5G a fost finalizat in data 7 iunie de catre echipa desemnata prin decizia din 30 mai 2017 a noului presedinte ANCOM, Adrian Dita. A doua zi, pe 8 iunie, Dita a dat decizia prin care a desfiintat intreaga structura de management ANCOM. Materialul este documentul destinat publicarii spre consultare publica si vad ca tot amana publicarea lui pentru ca sunt ocupati cu distrugerea ANCOM-ului si popularea institutiei cu toata armata lor de lacuste fara pregatire profesionala in domeniul tehnic.”, a precizat in luna iunie pentru HotNews.ro o sursa din ANCOM.
Decizia crearii grupului de lucru pentru viitoarea licitatie 5G, document semnat in 30 mai 2017 de Adrian Dita, noul presedinte numit de Guvernarea PSD-ALDE la conducerea ANCOM cuprindea urmatoarele persoane:
- – Bogdan-Cristian Iana – director executiv al Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie;
- – Eduard-Lucian Lovin – director executiv al Directiei Executive Reglementare;
- – Gheorghe Rusen – director al Directiei Reglementare Economica din cadrul Directiei Executive Reglementare;
- – Marius Saceanu – director al Directiei Juridice;
- – Ingrid Georgescu – sef al Serviciului Radiocomunicatii Mobile Terestre din cadrul Directiei Gestiunea Spectrului a Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie;
- – Mihaita Comanici – sef al Serviciului Radiocomunicatii Fixe din cadrul Directiei Gestiunea Spectrului a Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie;
- – Iosif Popa – sef al Serviciului Analize Strategice din cadrul Directiei Reglementare Economica a Directiei Executive Reglementare;
- – Marius-Iulian Mihalcea – sef al Serviciului Coordonare Monitorizare din cadrul Directiei Executive Monitorizare si Control;
- – Gheorghe-Calin Zvancea-Cozan – sef al Serviciului Licente si Reglementari Frecvente Radio din cadrul Directiei Juridice
Contactati la acea data de HotNews.ro, atat Bogdan Iana cat si Eduard Lovin, fosti executivi in ANCOM, au confirmat aceste informatii si documentele obtinute anterior de HotNews.ro, documente atasate acestui articol.
Bogdan Iana, fost director executiv al Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie in cadrul ANCOM, este unul dintre executivii care au decis sa faca si declaratii publice legate atat de documentele obtinute anterior de HotNews.ro cat si de concediarea sa.
- „Mi s-a comunicat prin e-mail ca mi-a fost desfiintat postul, ca mi-a fost trimis un preaviz de concediere prin Posta si ca trebuie sa ma prezint la directia regionala Bucuresti in perioada preavizului. Pe 7 iunie am finalizat acest document si pe 8 iunie a fost data decizia. Au scos cuvantul executiv din directia pe care o conduceam, au infiintat o directie cu aceleasi servicii si pe mine m-au dat afara„, a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Iana, unul dintre directorii executivi concediati de noul presedinte ANCOM.
Bogdan Iana a mai declarat pentru HotNews.ro ca ‘este angajat in cadrul acestei autoritati de reglementare in comunicatii din luna mai a anului 1997, fara a fi adus pe vreo filiera politica’.
- „In mai 2017 am facut 20 de ani de cand lucrez in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii”, a spus Bogdan Iana.
Cati bani ar putea castiga statul din viitoarea licitatie 5G?
Noua licitatie 5G, pe care autoritatile vor sa o organizeze anul viitor, ar urma sa aduca statului sute de milioane de euro, insa suma va fi mai mica decat la licitatia 4G din 2012, cand operatorii au licitat si pentru reinnoirea drepturilor de utilizare ale unor resurse de spectru detinute anterior.
„Depinde foarte tare de momentul la care se va face licitatia. Daca ne grabim s-ar putea sa luam bani mai putini. Depinde ce benzi se liciteaza si cat de valoroase sunt la momentul la care sunt licitate, pentru ca mai trebuie incheiate niste acorduri cu vecinii nostri ca sa devina valoroase. Pretul in sine depinde mult de modul in care pui la dispozitie aceste benzi. Ar trebui avuta putina rabdare si stiinta de a negocia cu vecinii, lucru pe care nu vad cine sa-l mai faca in ANCOM.
In mod normal ar trebui sa se obtina peste 200 milioane de euro. Poate mult mai mult, tinand cont ca mai sunt niste benzi care inca se discuta si trebuie definitivate, ceea ce ar putea creste valoarea licitatiei. Poti sa iei chiar peste jumatate de miliard de euro. Problema nu este coapta inca.
La licitatia din 2012 au expirat licentele de 900 MHz. Au fost licitate si benzi noi dar si benzi vechi. Aici pentru 5G vorbim de benzi noi – 700 MHz, 1400 MHz si mai este o banda pentru orase, probabil 27 de GHz, lucru care se discuta inca la nivel european.
Parerea mea este ca licitatia ar trebui sa porneasca undeva la sfarsitul lui 2018, cu drepturi de utilizare din 2020, lucru care cred ca se va vedea si din raspunsurile operatorilor. Ne putem grabi, dar dupa parerea mea ar putea aduce mai putini bani.”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Iana, fost director executiv al Directiei Executive Administrare Spectru Radio si Numerotatie din cadrul ANCOM.
Anuntul rezultatelor licitatiei de telefonie mobila
Foto: Hotnews
Atat Bogdan Iana si Eduard Lovin, dar si Marius Saceanu – director al Directiei Juridice din ANCOM au organizat desfasurarea in bune conditii in 2012 a licitatiei LTE/4G care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro.
- HotNews.ro a solicitat atunci noii conduceri ANCOM sa precizeze care au fost motivele transmiterii preavizelor de concediere catre acesti executivi cu zeci de ani experienta in domeniul comunicatiilor electronice dar nu am primit explicatiile solicitate.