Sari direct la conținut

​DOCUMENT PNL a depus la parlament motiunea de cenzura la adresa Guvernului: "Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!"

HotNews.ro

Partidul National Liberal a depus vineri la Parlament o motiune de cenzura la adresa Guvernului pe tema votului in diaspora, intitulata „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!”. Vezi in documentul atasat textul motiunii de cenzura.

In textul motiunii, liberalii fac referire si la cazul votului pentru cererea DNA in cazul Dan Sova si la „atitudinea ostila fata de justitie”.

Motiunea a fost depusa de liberalii Ludovic Orban si Teodor Atanasiu, care au precizat a aceasta a fost semnata de 183 parlamentari.

Intrebat de jurnalisti daca este vorba de o coincidenta faptul ca motiunea a fost depusa in aceeasi zi in care Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala de catre DNA, Orban a raspuns: „Cu siguranta nu poate fi vorba decat de o coincidenta”.

Printr-o serie de comunicate, PSD afirma ca aceasta coincidenta este „suspecta”. „Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moțiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puțin ciudat acest întreg caz. Instituțiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă”, afirma purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, intr-un comunicat, fapt sustinut si de presedintele Consiliului Executiv al partidului, Rovana Plumb.

Cateva cifre privind motiunea:

– Pentru depunerea motiunii de cenzura este nevoie de 139 de semnaturi (o patrime din totalul deputatilor si senatorilor, care in prezent este de 554=367 deputati+167 senatori);

– Pentru a fi adoptata, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor, adica 278 voturi;

– Grupurile PNL au, in total, 173 de parlamentari. Chiar daca vor fi cu totii prezenti, vor mai avea nevoie de 105 voturi „pentru”.

Potrivit regulamentului, motiunea de cenzura se dezbate si voteaza dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere (la cinci zile de la depunerea in cadrul biroului permanent reunit).

Fragmente din textul motiunii:

„Modul în care sultanatul lui Ponta se raportează la votul prin corespondență și la românii care trăiesc în afara granițelor țării arată clar că nu le pasă nici de viața, nici de părerea copiilor și fraților noștri care își câștigă existența în străinătate. Mulți dintre ei s-ar întoarce și mâine acasă dacă ar avea condiții decente de trai și un loc de muncă prin care să-și întrețină familiile. Domnule Ponta, dacă ați fi pe jumătate preocupat de guvernare cum sunteți de viitorul domnului Șova, poate că aceste deziderate ar fi pe cale de a fi atinse.

Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, temă care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai ‘curat’, guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puţin că justiţia face politică

Să mai vorbim de cazul Dan Şova, pentru care aţi făcut orice ca să nu ajungă în faţa unui judecător, ca orice simplu cetăţean faţă de care s-ar cere arestarea preventivă? A devenit evident pentru toată lumea că vă e frică de ce ar putea spune Dan Şova. Acesta este adevăratul motiv pentru care au trecut mai bine de două luni de zile de la votul din Senat fără să se întâmple nimic. Au fost două decizii ale Curţii Constituţionale pe care le-aţi ignoraţi cu neruşinare, dar aţi preferat o telenovelă absurdă a hârtiilor plimbate între plen – Biroul Permanent – comisia juridică şi înapoi.

Dacă Victor Ponta a blocat, cu rea intenţie, votul românilor la alegerile prezidenţiale pentru străinătate, ACUM recidivează. Refuză organizarea alegerilor parţiale locale și parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sancţionat. Victor Ponta a fost trimis acasă deja, la prezidenţiale. Același lucru trebuie să-l facem și noi, astăzi, aici, în Parlament!

Dacă veți vota moțiunea de cenzură înseamnă că ați înțeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieșit în stradă și au strigat ”Vrem să votăm!”. Acum, românii din țară – mulți dintre ei – nu au reprezentanți. Nu ies și nu-și strigă nemulțumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanțele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri.

Dacă nu veți vota moțiunea de cenzură, veţi arăta că sunteți rupți de cetăţeni, de propriii voștri alegători. A vota împotriva moțiunii de cenzură echivalează cu a gira acțiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în Diaspora și în țară, a accepta subminarea principiilor democratice. „

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro