Documente referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România, donate Muzeului Memoriei din Santiago de Chile
Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat, sâmbătă, reprezentanţilor Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România, după lovitura de stat din Chile din 1973.
De asemenea, a fost donat un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor, după lovitura de stat din 1973.
„În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene”, a afirmat şeful statului după întrevederea cu preşedintele chilian, Gabriel Boric.
Şeful statului chilian a mulţumit României pentru donarea documentelor.
„La 50 de ani de la lovitura de stat, preşedintele României, cu generozitate şi fără să îi cerem, de aceea apreciem iniţiativa, ne-a donat documente diplomatice legate de ajutorul umanitar care a fost acordat la mai mult de 2.000 de refugiaţi care s-au instalat în România. (…) Chile a suferit mult în acea perioadă şi mulţumim mult României pentru acest gest de a dona documente”, a declarat Gabriel Boric.
Klaus Iohannis efectuează, sâmbătă, o vizită oficială în Chile, aceasta fiind a doua etapă a turneului sud-american pe care îl efectuează până pe data de 26 aprilie.