Sari direct la conținut

Două avioane rusești de vânătoare Suhoi Su-30, interceptate de aviația NATO

HotNews.ro
Două avioane rusești de vânătoare Suhoi Su-30, interceptate de aviația NATO
Avioane de luptă Suhoi Su-30SM ale Marinei ruse zboară în formație, deasupra Golfului Finlandei, Rusia, 1 ianuarie 2022. Sursa foto: Album - Artem Alexandrovich-Stocktrek Images / Album / Profimedia

Forțele aeriene germane și cele suedeze au ridicat de la sol sâmbătă mai multe avioane NATO, după ce două avioane rusești de război au fost detectate îndreptându-se spre spațiul aerian al Letoniei, deasupra Mării Baltice, scriu Bild și The Kyiv Independent.

Forțele aeriene germane au precizat că avioanele din cadrul misiunii NATO de poliție aeriană în Marea Baltică au identificat două avioane rusești de luptă Su-30.

Piloții ruși „s-au comportat necooperant, dar nu agresiv”, au mai transmis Forțele Aeriene Germane.

Conform publicației germane Bild, două avioane germane de luptă germane Eurofighter și două avioane suedeze au interceptat avioanele rusești Su-30.

Cele două avioane de vânătoare Su-30 erau implicate într-un exercițiu de antrenament, dar planul de zbor nu a fost comunicat în prealabil, a declarat pentru Bild un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Germane.

„Transponderele (mijloacele electronice de identificare, n.r.) erau oprite, iar piloții nu au răspuns solicitărilor radio”, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit Bild.

Suhoi Su-30 (cunoscut sub numele de cod NATO „Flanker-C”) este un avion de luptă multirol proiectat de constructorul rus Suhoi și introdus în 1996. Aparatul de luptă poate efectua atât misiuni aer-sol, cât și aer-aer.

Tot în regiunea baltică, avioanele NATO au fost ridicate de 11 ori la mijlocul lunii iunie pentru a identifica și escorta aeronavele rusești care au încălcat regulile în timp ce zburau în spațiul aerian internațional, a anunțat agenția de știri LRT din Lituania.

LRT notează că majoritatea avioanelor rusești zburau fără planuri de zbor și aveau transponderele de bord dezactivate.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro