Drulă acuză Guvernul că întârzie aprobarea acordului de roaming cu Republica Moldova. Care este efectul negativ imediat
Liderul USR, Cătălin Drulă, acuză Guvernul Ciucă de tergiversarea aprobării acordului privind reducerea tarifelor de roaming cu Republica Moldova, fapt ce ar afecta inițierea negocierilor între operatorii telecom dintre cele două țări. În replică, surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că actul este pe circuitul de avizare.
Ce a scris Cătălin Drulă pe Facebook:
„Tergiversarea aprobării în Guvern a acordului de roaming la tarife reduse cu Republica Moldova este inexplicabilă.
Acordul a fost semnat din 11 februarie între cele două guverne, urmând să fie aprobat formal prin hotărâri ale fiecărui guvern. Moldova l-a aprobat deja din 23 februarie prin HG 103/2022. Guvernul nostru încă nu a fost în stare.
Consecințele directe:
– operatorii noștri telecom nu au putut începe negocierile cu cei din Moldova
– autoritatea moldoveană de reglementare nu poate adopta actele de implementare ale deciziei.
Sau, mai pe românește, ziua în care vom putea avea roaming cu Moldova (și reciproc) precum în UE se tot amână pentru că guvernul nu s-a învrednicit de adoptarea unei simple hotărâri.”, a scris Drulă.
Ce acord de roaming au semnat luna trecută Guvernele României și Republicii Moldova
Guvernele României și Republicii Moldova au semnat în data de 11 februarie 2022 un acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.
Ulterior ședinței comune de Guvern, autoritățile de reglementare în comunicații din cele două țări au transmis un comunicat de presă comun cu ceva mai multe detalii. Potrivit acestor informații, acordul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani. Cele două state ‘vor încuraja’ reducerea sustenabilă a tarifelor de roaming și de apeluri internaționale între cele două țări în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a acestui acord:
- „Acordul intră în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naționale necesare, iar ANRCETI și ANCOM vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor acestuia.
- Fiecare parte se va asigura, în conformitate cu legislația națională, că operatorii de rețele din propria jurisdicție negociază cu bună-credință cu orice solicitant condițiile tehnice și comerciale de furnizare a următoarelor servicii:
- de interconectare în vederea terminării în propria rețea a apelurilor și SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte părți, precum și, dacă este cazul,
- de tranzit internațional de apeluri și SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părți către rețele din propriul stat.
- Părțile vor încuraja reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului”, se arată în comunicatul celor două autorități.