Sari direct la conținut

Drumul catre locuinta noua cu discount

Cotidianul

O selectie atenta poate aduce o economie de pina la 20% la achizitionarea unui apartament.

Promotiile si suprafata sint principalele elemente care pot aduce o reducere a pretului unui apartament nou. Acestora li se adauga reducerea pretentiilor in ceea ce priveste zona sau finisajele. Aproape toate ofertele includ un discount pentru cumpararea unui apartament inainte de finalizarea proiectului.

Astfel, specialistii spun ca, in functie de dezvoltator si de momentul in care se achizitioneaza locuinta respectiva, acest discount poate ajunge la 20-25%. Si oferta de credite s-a diversificat.

„Dezvoltatorii incearca sa ofere cit mai multe facilitati privind modalitatea achizitiei, precum plata unui avans de 25% la antecontract, iar restul de 75% la predare, sau parteneriate cu banci si institutii financiare care ofera termeni cit mai atractivi la obtinerea unui credit ipotecar“, spune Claudia Dascalescu, senior consultant la DTZ Echinox.

Discounturi se ofera si la tirgurile imobiliare. In astfel de ocazii, reducerile ajung, in general, pina la 10%, fiind destul de rare cazurile in care dezvoltatorii ofera mai mult. Aceste tirguri reprezinta insa un bun prilej pentru a obtine gratuitate pentru alte facilitati, cum ar fi locul de parcare si mobila pentru bucatarie.

O alta varianta de a obtine un pret mai bun o reprezinta achizitionarea unui apartament de la un dezvoltator persoana fizica. In acest caz nu se va mai plati TVA, iar pretul va fi mai mic cu 19%. Si zona poate aduce costuri mai mici.

Modul in care este exprimata suprafata locuintelor noi din ofertele de pe piata influenteaza pretul final cu zeci de mii de euro. Unii dezvoltatori isi promoveaza proiectele avansind un pret mic pe metru patrat, fara sa specifice insa la ce tip de suprafata se aplica acest pret.

Daca nu studiaza cu atentie contractul, cumparatorii vor constata la final fie ca pretul este mai mare, fie ca suprafata locuintei este mai mica decit aflasera ei, deoarece oferta promova pretul pe metrul patrat construit, nu pe cel util. „Suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, neincluzind terase, peretii interiori si exteriori si peretii comuni.

Suprafata construita cuprinde aria utila, la care se adauga suprafata teraselor, a peretilor si penetratiile verticale, precum elementele de structura si ghenele de instalatii“, precizeaza reprezentantii Colliers. Diferenta este foarte mare. Specialistii spun ca suprafata construita este, in general, cu 15-20% mai mare decit suprafata utila.

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro