Sari direct la conținut

Dupa esecul implementarii televiziunii digitale terestre, SNR ar putea pierde si dreptul de utilizare a frecventelor pentru transmiterea posturilor publice de radio

HotNews.ro
Radioreceptor Cronos, produs in Uzinele Electronica Bucuresti 1978, Foto: Hotnews
Radioreceptor Cronos, produs in Uzinele Electronica Bucuresti 1978, Foto: Hotnews

Dupa esecul implementarii televiziunii digitale terestre, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, este pe cale sa piarda si drepturile de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii posturilor publice de radio, drepturi care ii expira la 31 decembrie 2016. Radioul Public (SRR) a cerut, in nume propriu, la inceputul lunii trecute, acordarea acestor drepturi, iar arbitrul telecom (ANCOM) propune sa acorde Radioului public aceste drepturi pentru urmatorii noua ani.

Posturile de radio care sunt transmise prin serviciul public de radiodifuziune sunt Radio Romania Actualitati cu acoperire de aproximativ 90% din teritoriul tarii, Romania Cultural (95% acoperire teritoriala), Antena Satelor (83% acoperire teritoriala), Romania Muzical (26% acoperire teritoriala) si alte 17 programe radio regionale transmise pe unde ultrascurte si unde medii.

Toate aceste posturi radio, care apartin Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt preluate, transportate si difuzate de catre Societatea Naitonala de Radiocomunicatii (SNR), operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune.

SNR detine drepturile de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii posturilor publice de radio, dar aceste drepturi expira la 31 decembrie 2016.

Ovidiu Miculescu

Ovidiu Miculescu

Foto: SRR

Ei bine, la inceputul lunii martie 2016, SRR a solicitat, in nume propriu, acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in vederea transmiterii serviciului public de radiodifuziune.

De notat ca SRR este condusa in prezent de Ovidiu Miculescu, cel care in luna octombrie 2013 a fost declarat incompatibil de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce acesta a detinut simultan, in perioada 29 iunie 2010 – 04 iulie 2012, functia de membru al Consiliului de Administratie al SRR si pe cea de manager in cadrul Societatii Romane de Radiocomunicatii (SNR). Miculescu a atacat ulterior in instanta acest raport al ANI si procesul este pe rol.

Pentru detalii citeste si: Directorul Radio Romania, Ovidiu Miculescu, declarat incompatibil

  • Cum motiveaza ANCOM acordarea catre Radioul Public a acestor drepturi

Intr-un comunicat de presa transmis luni, 4 aprilie, ANCOM a anuntat ca ‘pentru a asigura continuitatea serviciilor de radiodifuziune publica, propune acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio pentru urmatorii 9 ani catre Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR).

Autoritatea spune ca a facut aceasta propunere dupa ce la inceputul lunii martie 2016, SRR a solicitat, in nume propriu, acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in vederea transmiterii serviciului public de radiodifuziune, urmand sa prezinte resursele tehnice la care va apela pentru asigurarea acoperirii teritoriului national cu serviciul public de radiodifuziune.

Iata ce spune ANCOM:

„Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a acordat SNR licenta de difuzare pe cale radioelectrica a serviciilor publice de radiodifuziune sonora si televiziune la data de 24 noiembrie 2004, conform Legii nr. 504/2002, in forma aflata in vigoare la acea data. Prin aceasta licenta s-a asigurat transmiterea serviciilor publice de programe apartinand SRR si SRTv (Societatea Romana de Televiziune). Perioada initiala de valabilitate a licentei a fost de 9 ani de la data emiterii, termenul implinindu-se in 24 noiembrie 2013. Ulterior, in temeiul legii, licenta a fost extinsa cu caracter temporar pana la 31 decembrie 2016.

La inceputul lunii martie 2016, SRR a solicitat, in nume propriu, acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in vederea transmiterii serviciului public de radiodifuziune, urmand sa prezinte resursele tehnice la care va apela pentru asigurarea acoperirii teritoriului national cu serviciul public de radiodifuziune.

Potrivit legii, in prezent ANCOM poate acorda drepturile de utilizare a frecventelor radio radiodifuzorilor ce furnizeaza programele publice de radiodifuziune, cu avizul conform al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in situatia in care masura este necesara pentru atingerea unor obiective de interes general.

In urma analizei ANCOM, acordarea drepturilor de utilizare catre SRR, in conditiile cadrului legal in vigoare in prezent, creeaza premisele pentru ca activitatea radiodifuzorului public sa continue, acesta putand sa-si indeplineasca astfel misiunea si obiectivele de interes public stabilite prin lege.

Posturile de radio care sunt transmise prin serviciul public de radiodifuziune sunt Radio Romania Actualitati cu acoperire de aproximativ 90% din teritoriul tarii, Romania Cultural (95% acoperire teritoriala), Antena Satelor (83% acoperire teritoriala), Romania Muzical (26% acoperire teritoriala) si alte 17 programe radio regionale transmise pe unde ultrascurte si unde medii.

ANCOM propune astfel ca, in conditiile prezentarii de catre SRR a solutiilor pentru asigurarea acoperirii teritoriului national cu serviciile publice de radiodifuziune si acordarii avizului conform din partea CNA, sa acorde drepturile de utilizare a frecventelor radio, in format analogic, pentru toate statiile de emisie utilizate in prezent la transmiterea serviciului public de radiodifuziune”.

  • Cum isi justifica Radioul Public cererea de acordare a drepturilor asupra frecventelor radio

In nota de fundamentare a propunerii sale, ANCOM prezinta si justificarea oferita de Radioul Public:

Principalele argumente primite din partea SRR, retinute in justificarea sa, se refera la:

controlul efectiv asupra conditiilor de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecventelor radio conferite prin licentele de emisie;

solicitarea anumitor investitii necesare in dezvoltarea retelei de comunicatii electronice ce serveste la transmiterea serviciului public de radiodifuziune;

eliminarea unor vulnerabilitati si riscuri generate de capacitatea de raspuns, in termen adecvat, la dezvoltarile tehnologice la care trebuie sa tina pasul si radiodifuzorul public, precum si modificarea comportamentului de consum al populatiei in ceea ce priveste serviciul public de radiodifuziune”, se arata in propunerea ANCOM.

  • Ce va insemna pentru SNR pierderea drepturilor de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii programelor Radioului public

Pierderea de catre SNR a drepturilor de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii programelor Radioului public nu inseamna automat ca va pierde toate veniturile inregistrate din activitatea de difuzare a acestor posturi radio.

Datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca in data de 17 august 2015, SRR a incheiat cu SNR un acord cadru in valoare de peste 564,5 milioane lei (fara TVA) pentru transportul si difuzarea programelor Societatii Romane de Radiodifuziune in urmatorii 4 ani.

Cel mai probabil SRR va continua deci sa utilizeze in cea mai mare parte reteaua SNR pentru preluarea, transportul si difuzarea programelor publice de radio, insa daca va obtine drepturile de urilizarea a frecventelor va avea cu siguranta mai multa libertate in luarea unor decizii de business.

  • HotNews.ro a solicitat atat SRR cat si SNR sa ofere puncte de vedere in legatura cu aceasta propunere a ANCOM si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

SNR, obligata sa reevalueze ofertele licitatiei de peste 100 milioane de lei pentru implementarea televiziunii digitale terestre, castigata initial de Ericsson

SNR nu are probleme doar pe radio, ci si pe TV. Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a fost obligata, printr-o decizie definitiva data joi, 11 februarie, de catre Curtea de Apel, sa reevalueze ofertele in licitatia de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei. Initial, licitatia a fost castigata de asocierea Ericsson Telecommunications Romania – Ericsson AB. Celalalt ofertant, Frontal Communication, a atacat initial rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care i-a respins cererea, asa ca firma s-a adresat Curtii de Apel care i-a dat castig de cauza.

Esecul acestei licitatii pentru implementarea acestui multiplex digital pune sub semnul intrebarii posibilitatea SNR de a indeplini obligatiile catre ANCOM in furnizarea televiziunii digitale terestre.

Pe acest multiplex ar fi trebuit sa se poata transmite ‘free to air’ programe publice si comerciale de televiziune si ar trebui sa asigure o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro