Dupa Marfin, si Zepter Fond de Pensii se retrage de pe pilonul II
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inceput procedura de retragere a autorizatiei de functionare pe piata pensiilor private obligatorii a Zepter Fond de Pensii, in urma solicitarii companiei, a anuntat joi autoritatea. Este pentru a doua oara in aceasta luna, cand administratorul unui fond de pensii decide sa paraseasca aceasta piata, dupa anuntul facut recent de catre Marfin Fond de Pensii.
Oficialii CSSPP au precizat ca procedura de retragere a autorizatiei aplicata in cazul Zepter Fond de Pensii este aplicabila oricarui administrator, inainte de inceperea colectarii contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Zepter Fond de Pensii a atras la fondul administrat 1.649 de participanti. Compania este obligata acum sa informeze participantii fondului de pensii aflat in administrarea sa cu privire la modificarile survenite, la etapele procedurale şi la toate drepturile de care pot beneficia.
Conform procedurii, participantii vor fi repartizati de catre CSSPP, in mod egal, la celelalte fonduri de pensii administrate privat de pe piata. Ulterior repartizarii efectuate de catre CSSPP, participantii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat de pe piata, fara plata unor penalitati, in termen de 90 de zile de la data repartizarii.
Anuntul de astazi nu este singular. Pe 11 aprilie, CSSPP comunica faptul ca un alt administrator de pe pilonul II, respectiv Marfin Fond de Pensii a solicitat retragerea de pe aceasta piata. Mai mult, miercuri, 23 aprilie, CSSPP a retras autorizatia de agent de marketing al fondurilor de pensii administrate privat a OTP Broker de Pensii Private, in urma deciziei companiei de a se retrage din piata de brokeraj de pensii private.
La sfarsitul procesului de repartizare aleatorie, numarul total de participanti pe fonduri de pensii administrate privat a depasit 4,15 milioane persoane. Dupa repartizarea aleatorie, Marfin Fond de Pensii s-a clasat pe ultimul loc cu 194 de participanti (0,004% cota de piata), fiind urmat de AG2R cu 1.127 de participanti (0,02%) si Zepter Fond de Pensii cu 1.649 de asigurati (0,03%).
Potrivit legislatiei in vigoare, fondurile de pensii private obligatorii trebuie sa aiba nu mai putin de 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la functionare.