Sari direct la conținut

Dus rece pentru asiguratori: Presedintele Asociatiei Comunelor nu crede ca primarii vor amenda, in an electoral, pe cei care nu au polite obligatorii de locuinte

HotNews.ro
Emil Draghici, presedinte Asociatia Comunelor, Foto: Hotnews
Emil Draghici, presedinte Asociatia Comunelor, Foto: Hotnews

​Numai 497.000 de locuinte din Romania sunt in prezent asigurate obligatoriu impotriva dezastrelor naturale, adica sub 6% din fondul locativ din tara, iar din acestea circa 117.000 locuinte sunt in Bucuresti, conform datelor PAID, societatea care emite aceste polite. De la 15 iulie 2011, primarii pot aplica amenzi intre 100 si 500 de lei celor care nu detin astfel de polite. In practica insa si mai ales la tara situatia este alta. Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor (care reprezinta peste 70% din cele 2853 de comune din tara) avertizeaza: „Refuz sa cred ca vor fi primari care in 2012, an electoral, vor amenda oamenii pentru ca nu si-au facut polite obligatorii de locuinte”.

  • „Mie nu-mi place sa mint. Am acest defect, sa zicem. Nu sunt om politic, nu sunt in nici un partid, dar sunt primar din anul 1990 si nu pot sa spun vreo minciuna. Credeti ca d-voastra daca ati fi primar la anul in 2012 ati da amenda cuiva ca nu si-a intocmit polita de asigurare obligatorie de locuinta? Dati-mi voie sa nu fiu ipocrit”, a declarat joi Emil Draghici, presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania si primar in Vulcana-Bai, comuna din judetul Dambovita.

Declaratia primarului a socat joi audienta si asiguratorii prezenti in cadrul unui eveniment dedicat asigurarilor obligatorii de locuinte organizat de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID.

In comuna pe care o conduce sunt 3026 de locuitori si 820 de locuinte, iar dintre acestea doar 24 de locuinte sunt asigurate obligatoriu prin polite PAD impotriva celor trei riscuri de dezastre naturate (cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile). Nici macar el nu si-a facut polita.

  • „La Vulcana-Bai, 3% dintre locuinte sunt asigurate si ca sa elimin o intrebare nici eu nu am asigurare pentru locuinta mea. De ce? Daca aceasta sarcina ar fi revenit celor de la fisc cu siguranta o aveam din ianuarie cand mi-a venit invitatia de a-mi face aceasta asigurare. (..) A fost o neglijenta si o s-o repar dar trebuie si sa gasim solutii la lipsurile unui sistem”, a spus acesta.

Angajatii din primarie care conving proprietarii sa incheie polite sa poata incasa comisionul din prima, propune presedintele Asociatiei Comunelor

Distributia pe regiuni a politelor obligatorii

Distributia pe regiuni a politelor obligatorii

Foto: PAID

Draghici sustine ca de aceste lipsuri s-au plans si alti primari. Costuri semnificative sunt date si de trimiterea de catre primari a unor instiintari cu confirmare de primire catre debitori. (aspect prevazut la art. 17, aliniatul 3 din legea 260/2008).

  • „Mediul rural se intinde pe o suprafata de 87% din Romania si este normal sa fie afectat. Gradul de saracie este mai pronuntat si de aici si greutatile si in incasarea la bugetul local si in posibilitatea de a a-i determina pe oameni sa plateasca aceste obligatii. Nici noi nu avem de unde plati pentru ca resursele financiare la bugetul local sunt limitate”, a exlpicat Draghici.

In aceste conditii acesta sustine ca o modalitate de a creste gradul de incheiere a acestor polite este ca cei din aparatul administrativ al primariei sa primeasca si comisionul aferent primei anuale.

  • „Propunerea noastra este ca acest comision sa ajunga efectiv si integral la persoana care incheie polita respectiva. De ce sa ia acest comision altcineva decat cel care intra direct in legatura?  Incheierea unei asigurari este o alta atributie pe langa cea de incasare de taxe si impozite si nu este in nici un fel de incompatibilitate pe legea privind statulul functionarului public. Ar fi si un instrument de motivare pentru cei din aparatul administrativ”, sustine Emil Draghici.

Conform legii (260/2008), asiguratorii autorizati de PAID retin comisionul din valoarea primei obligatorii platite. Valoarea acestuia este de 10%.

  • Polita PAD ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B (cu structura din pamant, chirpici, paianta etc) sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A (cu structura de beton, caramida sau lemn), suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

Draghici a mai spus ca saptamana viitoare va avea loc in Zalau o intalnire la nivelul consiliului director al Asociatiei Comunelor si aceasta problematica este pe ordinea de zi. De asemenea acesta a mai spus ca va incerca sa trimita mai departe autoritatilor aceasta propunere.

Marius Bulugea, seful PAID: Oamenii trebuie convinsi ca nu vor primi despagubiri de la nici o autoritate a statului in situatia in care se va intampla vreo nenorocire

Situatia pe judete

Situatia pe judete

Foto: PAID

In replica, Marius Bulugea, directorul general al PAID a atentionat ca oamenii ar trebui avertizati ca, potrivit legii, cei care nu au o polita obligatorie de locuinta nu vor mai primi in caz de dezastru natural despagubiri de la stat.

  • „Sprijinul primarilor poate fi acesta de a veni in intampinarea cetateanului, de a-l convinge sa se protejeze, de a-i demonstra faptul ca nu va primi despagubiri de la nici o autoritate a statului in situatia in care se va intampla vreo nenorocire. Cred ca in viitorul apropiat vom incerca sa preluam din propunerile atat ale Asociatiei Comunelor din Romania cat si a Asociatiei Municipiilor si Oraselor”, a spus Bulugea.

Directorul PAID a prezentat si ultimele cifre legate de numarul de contracte de asigurari obligatorii de locuinte incheiate pana la data de 16 mai 2011, de la demararea acestui proces in Romania respectiv 15 iulie 2010. Astfel, pana la inceputul acestei saptamani, in tara s-au incheiat 496.672 de polite PAD, din care majoritatea (377.987 in mediul urban). Numai in Bucuresti s-au incheiat pana acum 116.153 de polite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro