Sari direct la conținut

ECDC: Numărul cazurilor de hepatită acută la copii a ajuns la aproape 200 / Avertismentul specialiștilor

HotNews.ro
Cazurile de hepatita la copii provoaca ingrijorari in Europa, Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia
Cazurile de hepatita la copii provoaca ingrijorari in Europa, Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Numărul cazurilor de hepatită acută de origine necunoscută la copii a ajuns la 190, a anunţat marţi Centru European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), citat de agenţia EFE și Agerpres.

„Sunt investigaţii în desfăşurare în toate ţările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este necunoscută”, a declarat la o conferinţă de presă Andrea Ammon, directoarea ECDC.

Ea a menţionat că o posibilă cauză ar putea fi o legătură cu o infecţie provocată de un adenovirus. În orice caz, investigaţiile au exclus prezenţa vreunuia din viruşii hepatici cunoscuţi până în prezent, respectiv viruşii A, B, C, D şi E.

În Marea Britanie, ţara unde au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire cu această hepatită de origine necunoscută, au fost confirmate până în prezent peste o sută de cazuri.

Alte circa 40 au fost descoperite în zece state membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, la care se adaugă cele confirmate în SUA şi Israel.

Un caz a fost confirmat şi în România.

Specialiștii avertizează despre „impactul ridicat” al cazurilor de hepatită la copii

„Cu atâţia factori necunoscuţi, este dificil de efectuat o evaluare a riscului, dar impactul este ridicat”, a mai spus şefa ECDC, făcând referire la faptul că aproximativ 20 de copii au necesitat transplant hepatic.

Pe de altă parte, ea a a confirmat că nu s-a descoperit nicio legătură între aceste cazuri de hepatită şi călătorii.

Un „semnal” care indică o creștere mică, dar neobișnuită a cazurilor la copiii mici, a fost observat pentru prima dată în Scoția.

Majoritatea cazurilor au fost la copii sub 5 ani. Simptomele inițiale au constat în vărsături și diaree, urmate de îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, ceea ce este cunoscut ca icter.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro