Echipele FMI si CE vor reveni la Bucuresti pentru discutii privind urmatoarea evaluare a programului dupa instalarea noului guvern
- Redactia Hotnews
Delegatiile Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE), care au incheiat miercuri o vizita tehnica in tara noastra, vor veni la Bucuresti pentru a purta discutii privind urmatoarea evaluare a programului dupa instalarea noului guvern ca urmare a alegerilor parlamentare, precizeaza un comunicat de presa al Comisiei.
Echipe ale FMI si CE s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie, pentru a purta discutii tehnice privind perspectivele macroeconomice si progresele inregistrate in vederea indeplinirii tintelor fiscale stabilite pentru anul 2012 si a implementarii reformelor structurale, precum si pentru a discuta in linii generale bugetul pe anul 2013.
In cadrul intalnirii de miercuri cu Traian Basescu, reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au spus ca Romania trebuie sa-si indeplineasca angajamentele deja asumate inainte de a incheia un nou acord. In cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit, au mai spus oficialii FMI.
Reamintim ca Traian Basescu declarase in urma cu o saptamana, la inceputul vizitei FMI, ca a convenit cu premierul Victor Ponta si guvernatorul Mugur Isarescu demararea discutiilor cu Fondul pentru un nou acord de tip preventiv.
Boardul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.