Economia Italiei a profitat de munca ieftina a romanilor
Valul de infractiuni comise de conationalii nostri in Italia este si o consecinta a tolerantei statului italian fata de patronii care practica munca la negru. Foarte multi imigranti, obligati sa munceasca ilegal pe bani foarte putini, au ajuns sa comita infractiuni pentru a putea supravietui.
Potrivit raportului Ires Cgil, in Italia muncesc la negru cel putin trei milioane de persoane, din care 500.000 sunt imigranti. Acestia nu acumuleaza contributii si nici nu pot beneficia de protectie sau de forta de revendicare.
„De la servicii la agricultura, multi muncitori castiga pana la 10 euro pe zi, aproximativ 600 de euro pe luna, fara contributii”, se arata in document.
Italia se afla in topul tarilor UE cel mai afectate de economia subterana, cu valori foarte apropiate de cele ale Romaniei. Potrivit statisticilor, in Italia, economia subterana reprezinta 17% din PIB, la egalitate cu cea a Sloveniei. La mica distanta se situeaza Romania, cu 21% din PIB.
Muncitorii ilegali, cei mai rentabili
Analistii italieni au estimat si cat de rentabili sunt muncitorii ilegali. Potrivit Ires, economia facuta de catre o firma este foarte mare daca lucratorul munceste in totalitate la negru.
Acesta costa doar o treime decat unul legal. Net, un lucrator la negru din sud poate costa doar 450-500 euro lunar – pentru cei care lucreaza 8 ore, dar pe statul de plata figureaza doar jumatate si pana la 700-800 euro total la negru.
Un articol de Mihai Duta, Daniel Neamu, Sorin Ghica