Sari direct la conținut

Economia SUA sub Donald Trump, câteva cifre cheie

HotNews.ro
Economia SUA sub Donald Trump, câteva cifre cheie

Până la pandemia Covid-19, economia Statelor Unite a înregistrat mulți indicatori pozitivi, începând cu ocuparea forței de muncă. Ea a reprezentat astfel principalul atu al președintelui republican Donald Trump, care caută un al doilea mandat, potrivit AFP.

Dar coronavirusul a provocat o profundă criză economică și socială.

Iată cifrele cheie prezentate de AFP pentru cea mai mare economie din lume.

Șomaj

Când Donald Trump a trecut pragul Casei Albe în ianuarie 2017, rata șomajului era deja la un nivel scăzut, de 4,7%.

La momentul inaugurării sale, în ianuarie 2009, predecesorul său, Barack Obama, se confrunta cu o rată ridicată a șomajului, de 9,8%, o consecință a crizei financiare.

Patru ani mai târziu, când democratul își inaugurează al doilea mandat, șomajul a scăzut semnificativ, dar se ridica la 6,6%.

Până la pandemia Covid-19, șomajul continuă să scadă, ajungând în septembrie 2019 la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani: 3,5%.

Va rămâne la acest nivel sau la 3,6% până în februarie anul trecut.

În efortul de a contracara pandemia, populația este izolată, școlile închise, precum și întreprinderile neesențiale, iar transportul aerian este redus drastic.

În consecință, șomajul a crescut la 4,4% în martie, apoi a crescut la maximul istoric, ajungând la 14,7% în luna următoare.

Din mai, șomajul a început să scadă ajungând la 7,9% în septembrie.

Pentru luna octombrie, a cărei rată va fi publicată vineri, economiștii așteaptă o ușoară scădere la 7,7%. Dar anticipează mai puține locuri de muncă.

În 2018 și 2019, economia SUA a creat în medie 193.000 și 175.000 de locuri de muncă în fiecare lună, comparativ cu 226.000 și 195.000 în 2015 și 2016, ultimii doi ani ai mandatului lui Barack Obama.

Creștere și recesiune

Donald Trump a preluat cu siguranță mandatul odată ce economia s-a îmbunătățit.

Dar înainte de pandemie, administrația Trump a reușit, de asemenea, să stimuleze creșterea, să meargă pe o economie globală destul de favorabilă și mai ales pe o încredere solidă a gospodăriilor americane.

În 2017, creșterea a atins 2,3% față de 1,6% în 2016, ultimul an al erei Obama.

În 2018, a urcat chiar la 2,9% înainte de a scădea la 2,3% în 2019. Astfel, ritmul de creștere a rămas mult mai mare decât cel al altor țări avansate.

Odată cu pandemia, Statele Unite au intrat în recesiune în al doilea trimestru. Au revenit la creștere în al treilea trimestru, dar PIB-ul a scăzut cu 2,9% față de PIB-ul din al treilea trimestru al anului 2019.

Deficitul și datoria

Măsura emblematică a mandatului lui Trump, reforma fiscală adoptată la sfârșitul anului 2017 – cea mai mare din ultimii 30 de ani – a redus impozitele pe venit pentru cei bogați și a redus impozitele pe profit, de la 35% la 21%.

Aceste măsuri au stimulat cu siguranță creșterea în 2018, dar au umflat și datoria și deficitul bugetar, care au crescut cu 26% pentru exercițiul financiar 2019, ajungând la 1.000 de miliarde de dolari.

Cu Covid-19, deficitul a urcat la un nivel istoric în 2020, din cauza cheltuielilor pentru a ajuta economia.

Depășește 3.000 de miliarde de dolari, cu mult peste recordul anterior.

În mod surprinzător, și datoria a crescut: 26,9 trilioane de dolari pentru 2020 (anul se încheie la sfârșitul lunii septembrie).

Plan de asistență de urgență

La sfârșitul lunii martie, republicanii și democrații au votat pentru „Cares Act”, o lege care cuprinde un plan gigantic de ajutor de urgență de 2.200 miliarde de dolari, cel mai mare adoptat vreodată în Statele Unite.

Trimiterea unui cec de 1.200 de dolari multor americani, acordarea de ajutoare generoase de șomaj (600 de dolari pe săptămână) și ajutor pentru afaceri limitează dezastrul economic și social.

La sfârșitul lunii aprilie, Congresul a adoptat o prelungire de 483 miliarde USD, cu noi împrumuturi de afaceri, fonduri pentru agricultură, spitale și teste Covid-19.

Dar aceste ajutoare au început să expire la sfârșitul lunii iulie. Iar Congresul nu a reușit să adopte un nou plan.

Banca centrala

Rezerva Federală și președintele acesteia, Jerome Powell, au fost adesea vizate de președintele Trump, care le-a acuzat de multă vreme că încetinește economia SUA hotărând în 2018 creșterea ratelor dobânzilor.

Confruntată cu amploarea crizei cauzate de pandemie, Fed își reduce ratele la 3 martie 2020 în intervalul 1,00-1,25% înainte de a le reduce din nou pe 16 martie, între 0 și 0,25 %.

De asemenea, a instituit un număr mare de programe pentru a injecta bani noi în economie și pentru a se asigura că băncile continuă să împrumute bani întreprinderilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro