Economisti de prestigiu lanseaza un manifest prin care atrag atentia ca restrictionarea dreptului la libera circulatie a fortei de munca actioneaza impotriva intereselor europenilor
Ca o contrapondere a recentelor declaratii pesimiste privind viitorul Europei, un grup de economisti din 10 tari ale lumii au redactat Manifestul „Munca fara frontiere” , al carui initiator este Prof. Klaus F. Zimmerman, director al Institutului pentru Studiul Muncii (Institute for the Study of Labor, IZA) din Bonn. Printre semnatarii manifestului se afla si un roman- Monica Roman, Academia de Studii Economice, Bucuresti, Romania. Vezi in atasament Manifestul.
Redam mai jos continutului documentului:
„Libera circulatie a cetatenilor UE si a muncitorilor in cadrul Uniunii Europene este una dintre pietrele de temelie ale integrarii europene. Este un drept consacrat in Tratatele Uniunii Europene.
Intr-o Europa libera si integrata, nu este loc pentru cetateni de prima categorie si de a doua. Si cu toate acestea, unele state membre si grupuri de interese intentioneaza in momentul de fata sa dea timpul inapoi si sa restrictioneze dreptul cetatenilor de a accepta locuri de munca oriunde doresc pe teritoriul UE.
Chiar daca nu este sustinuta decat de o minoritate din cadrul pietei noastre europene comune, privim aceasta miscare cu o ingrijorare crescanda. Intentia de a restrictiona dreptul fundamental la libera circulatie a fortei de munca actioneaza impotriva intereselor bine cunoscute ale europenilor de a avea o economie prospera si dinamica.
Cererile de a restrictiona aceasta libertate sunt nocive in special in contextul dezbaterilor politice curente, deoarece sunt menite sa influenteze rezultatele alegerilor parlamentare europene din anul 2014.
O adevarata piata europeana a muncii ” una fara frontiere”este o conditie necesara pentru functionarea unei economii unice de piata si pentru stabilitatea monedei euro. Fara aceasta, posibilitatile de dezvoltare sunt ingreunate – la fel ca orice speranta pentru o Europa care sa poata mentine echilibrul intre legile cererii si ofertei.
Asadar, adoptarea in mod activ a unei circulatii nerestrictionate a fortei de munca aduce multe beneficii. Dincolo de implementarea unei noi dinamici economice in Uniunea Europeana si de faptul ca ajuta la depasirea unor dezechilibre considerabile intre statele membre ale UE, aceasta tempereaza si unele evolutii demografice negative.
De fapt, libera mobilitate a fortei de munca nu se limiteaza doar la migratia in cautarea prosperitatii, ci serveste si drept mijloc de distribuire in mod mai eficient a capitalului uman din ce in ce mai redus din interiorul UE.
Pe scurt, libera circulatie a fortei de munca poate avea efecte pozitive asupra tuturor, poate stimula cresterea economica si a competitivitatii tarilor noastre.
- Abordarea restrictiilor ramase
Acum nu este momentul sa dam timpul inapoi. In schimb, a venit momentul sa abordam toate obstacolele din calea unei piete europene a muncii cu adevarat libera si integrata.
Numai dupa ce acest obiectiv devine realitate putem avea incredere ca promisiunea Uniunii Europene de a ridica in mod constant nivelul de trai al tuturor cetatenilor nu va mai suna a cuvinte goale.
Pentru a ne indeplini acest angajament, trebuie sa facem efortul de a lua un numar de masuri specifice:
In primul rand, trebuie sa ajustam legile privind taxele si securitatea sociala acolo unde este necesar si sa corelam mai eficient sistemele de pensie private si ocupationale.
In al doilea rand, trebuie sa introducem un sistem european eficient de plasare a fortei de munca, pentru ca muncitorii sa poata gasi oportunitati de angajare in locuri uneori indepartate.
In al treilea rand, un astfel de sistem necesita de asemenea reguli eficiente si transparente pentru a determina beneficiile la care au dreptul cei ce cauta locuri de munca intr-o alta tara din UE.
In al patrulea rand, trebuie sa sporim mobilitatea europeana prin crearea unor servicii lingvistice si de relocare accesibile. Un mod de a incuraja muncitorii sa incerce sa isi caute de lucru in afara tarilor lor de origine este sa stimulam programele de schimb de experienta pentru stagiari si muncitori si sa impulsionam si mai mult modelele de succes ale schimburilor de studenti.
In al cincilea rand, trebuie sa cadem de acord asupra unor standarde care sa permita recunoasterea europeana a diplomelor si calificarilor, in asa fel incat posesorii diplomelor asfel recunoscute sa poata cauta slujbe oriunde doresc.
In al saselea rand, trebuie sa ne deschidem mintile catre o Uniune Europeana unde inclusiv locuri de munca din sectorul public al oricarui stat membru sa poata fi ocupate de candidati calificati din alt stat UE.
Si in al saptelea rand, trebuie sa depunem eforturi mai sustinute si convingatoare pentru informarea cetatenilor UE privind avantajele muncii in strainatate si ale primirii fortei de munca imigrante in propria tara.
Asadar, cerem o Carta a Uniunii Europene care sa serveasca drept angajament comun pentru „Munca fara frontiere”.
Pentru a avansa in aceasta directie in mod decisiv si irevocabil, suntem gata sa sustinem un comitet de actiune la nivel european, compus din persoane de decizie, reprezentanti ai sectorului privat si ai mediului academic.
Este nevoie sa ne unim fortele pentru a extinde visul european, si nu pentru a-l limita inainte cu mult de a-si fi atins intregul potential.
Semnat de economisti europeni de prestigiu, specializati in forta de munca:
Tito Boeri, Universitatea Bocconi, Milano, Italia
Pierre Cahuc, CREST-ENSAE, Paris, Franta
Werner Eichhorst, IZA, Bonn, Germania
Juan F. Jimeno, Bank of Spain, Madrid, Spania
Pawel Kaczmarczyk, Universitatea din Varsovia, Varsovia, Polonia
Martin Kahanec, Universitatea Central Europeana, Budapesta, Ungaria
Jo Ritzen, Universitatea din Maastricht, Olanda
Monica Roman, Academia de Studii Economice, Bucuresti, Romania
Nina Smith, Universitatea din Aarhus, Aarhus, Danemarca
Alan Winters, Universitatea din Sussex, Brighton, Marea Britanie
Klaus F. Zimmermann, IZA si Universitatea din Bonn, Germania