Efectele modificărilor fiscale: Practicienii în insolvență anunță falimente, creșterea evaziunii și plecarea profesioniștilor din țară
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) atrage atenția asupra faptului că schimbările fiscale planificate de Coaliția PSD-PNL ar putea avea consecințe negative serioase asupra întregii economii.
Este vorba despre:
- Înmulțirea numărului de falimente, în special în rândul firmelor mici și mijlocii;
- Creșterea evaziunii fiscale și a muncii fără forme legale;
- Intensificarea plecărilor din țară a profesioniștilor bine pregătiți.
„UNPIR, având o înțelegere profundă a fenomenului insolvenței și urmărind constant aceste aspecte, afirmă în mod public că schimbările fiscale care se discută pot declanșa un val de falimente în rândul firmelor mici și mijlocii. Acestea sunt exact companiile care, prin simpla lor existență și activitate cu un minim de profit, asigură un echilibru vital în economia românească”, menționează sursa citată.
De asemenea, ei sunt nemulțumiți de eliminarea plafonării contribuției de asigurări sociale de sănătate și preconizata introducere a plății în sistem real la întregul venit, fără plafon.
“Aceste măsuri ar dubla sarcina fiscală, așa cum notează și colegii din Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR)”, spune UNPIR.
În plus, arată practicienii în insolvență, eliminarea deductibilității cotei de cheltuieli profesionale în limita a 5% descurajează activitatea profesiilor liberale.
- “Aceste modificări pot avea consecințe asupra calității serviciilor oferite și a costurilor acestora.”
UNPIR se angajează să păstreze un dialog constructiv cu Guvernul și cu toți factorii implicați, cu scopul de a asigura că interesele practicienilor în insolvență și ale altor profesii liberale sunt luate în considerare în procesul de luare a deciziilor fiscale.
Conform Drafului Coaliției PSD-PNL prezentat de HotNews.ro, se dorește creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii, angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS (li se elimină excepția). La IT-iști se limitează facilitatea scutirii a impozitului pe venit la 10.000 de lei, taxă nouă la imobilele deținute, CASS la tichete de masă, taxare diferită la IMM-uri etc.
Sursă foto: Dreamstime.com