Efectul PCM: partidele romanesti au disparut din consiliul local Miercurea Ciuc
UDMR a pierdut din electoratul consacrat, relevant fiind numarul mai mic de primari alesi din primul tur. Partidul Civic Maghiar, la 58 de zile de la infiintare, a castigat 11 primarii din primul tur si a fost la un pas de a sufla de sub nasul UDMR sefia CJ Covasna. Unul din efectele participarii la alegeri a PCM este eliminarea partidelor romanesti din unele consilii locale.
Alegerile locale au adus o premiera in comunitatea maghiara, votantii fiind pusi in situatia de a alege intre doua partide. Primele date arata ca UDMR a pierdut din electoratul din urma cu patru ani. Daca in 2004, UDMR avea 148 de primari alesi din primul tur, acum are doar 123. La nivel de consilii judetene UDMR si-a conservat cele cinci functii de presedinte de CJ castigate si in 2004. La alegerile anterioare candidatii UDMR calificati in turul 2 beneficiau de un vot etnic. Acum in multe cazuri UDMR va intra in turul 2 impotriva PCM, aceasta situatie inregistrandu-se la Sfantu-Gheorghe, calificati fiind Antal Arpad UDMR si Csinta Samu PCM. In urma centralizari datelor UDMR are 57 de candidati calificati in turul doi.
PCM aproape a luat sefia CJ Covasna
Partidul Civic Maghiar, care, oficial, a fost infiintat in urma cu 58 de zile pe scheletul fostei Uniuni Civice Maghiare, a castigat din primul tur o primarie de municipiu (Targu-Secuiesc), iar 10 primarii de comune au fost adjudecate din primul tur in judetele Covasna si Harghita. Candidatii PCM la sefia consiliilor judetene Harghita si Covasna au fost la cateva procente de a devansa candidatii UDMR. Pentru sefia CJ Covasna , candidatul PCM, Kovacs Istvan a obtinut 32% din sufragii in timp ce candidatul UDMR a obtinut 40% din voturi, aceeasi situatie fiind inregistrata si in judetul Harghita.
Efectul PCM in administratia locala
La nivelul consiliilor locale unul din efectele intrarii in scena a PCM este schimbarea configuratiei consiliilor locale. Spre exemplu, in cadrul consiliilor locale UDMR era nevoita, in unele cazuri, sa formeze majoritatea prin aliante cu PDL, PSD sau PNL. In acest moment, in consiliile locale din Covasna, Harghita sau Mures, au intrat si membri PCM. Un exemplu elocvent este Consiliul Local Miercurea Ciuc, unde componenta consiliului local dupa alegerile din 2004 era UDMR, PSD, PNL. Dupa scrutinul de ieri CL Miercurea Ciuc este format exclusiv din membrii UDMR si PC.
Rezultatele alegerilor din 2004 pentru UDMR:
- 189 primari, 111 consilieri judeţeni şi 2488 consilieri locali.
- cinci presedinti de Consilii Judetene la Bihor, Covasna, Harghita, Mures si Satu Mare
Reprezentantii UDMR au estimat ca la alegerile locale de anul acesta PCM va castiga peste 12% din voturile comunitatii, in timp ce reprezentantii PCM au mizat pe 30% din voturile alegatorilor. Luand in calcul numarul de presedinti de CJ si numarul de primari castigati in primul tur, procentul PCM se apropie de procentul estimat de UDMR.
Liderii UDMR si PCM s-au impacat
Dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor de duminica, liderii ambelor partide au declarat ca intre PCM si UDMR va exista o colaborare. “Avem nevoie de dialog cu UDMR si vom raspunde pozitiv, dar imi exprim regretul ca acest lucru nu s-a intamplat inainte de alegerile locale”, a spus Szasz Jeno, presedintele PCM.
Din partea UDMR, senatorul Peter Eckstein este si el de parere ca cele doua partide trebuie sa colaboreze pentru a atinge pragul electoral la viitoarele alegeri parlamentare. “Cred ca, pe viitor, vazand si rezultatele stranse din Secuime unde cei din PCM si-au dovedit prezenta, urmeaza ca pana la alegerile parlamentare sa cadem de acord la o participare comuna care sa ne permita accesul in Parlamentul Romaniei”, a declarat Eckstein.