Sari direct la conținut

El Pais: Interesele statelor din UE impiedica o politica unitara fata de Rusia

HotNews.ro

Divergentele si interesele diferite ale celor 27 de state din Uniunea Europeana reduc posibilitatea adoptarii unei pozitii strategice comune in fata unei Rusii care a devenit foarte obstructionista, afirma cotidianul El Pais citat de Rador.

“Putin si diplomatia rusa stiu asta: par pregatiti sa infrunte o Uniune divizata in acest sens. Moscova are o conceptie mai clara, dupa cum subliniaza Putin, zi de zi”, sustine publicatia.

Summitul UE-Rusia, care a avut loc saptamana trecuta la Mafra, sub presedintia portugheza, a dat impresia unor bune maniere. Insa realitatea e ca, pe zi ce trece, mai multe chestiuni separa UE de Rusia, desi interesele energetice ii arunca pe europeni in bratele Moscovei.

Sistemul de alerta timpurie pentru evitarea intreruperilor in furnizarea de combustibil e un pas intr-o directie buna, dar nu e suficient.

Printre divergentele dintre statele europene si Moscova, publicatia spaniola mentioneaza conflictul asupra exporturilor de carne care opune Polonia si Rusia, scandalul asupra importurilor de cherestea dintre rusi si suedezi sau paralelismului pe care Moscova il stabileste intre provincia Kosovo – asupra viitorului careia exista puncte de vedere diferite in randurile europenilor – si conflictele teritoriale din Moldova si Georgia.

In sfarsit, El Pais noteaza si tema desfasurarii elementelor scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, pe care alte tari n-o vad cu nici un entuziasm, si care nu suporta nici o comparatie, asa cum pretinde Putin, cu criza rachetelor din 1962, din Cuba.

Ziarul afirma ca daca si-ar mentine o pozitie comuna, date fiind investitiile si comertul, UE ar avea o mai mare cpacitate de influenta in Rusia decat SUA. Totodata, uniunea ar putea influenta Washingtonul sa opreasca desfasurarea scutului antiracheta in fata unei amenintari – cea iraniana – care inca nu e o realitate.

“Atitudinea Rusiei a devenit mai dura, reluand politica unei puteri ce nu pare a se schimba dupa ce Putin va parasi presedintia si nu puterea”, afirma publicatia. Dar Rusia nu e Uniunea Sovietica si are o populatie in declin. Tensiunile actuale nu au mare legatura cu razboiul rece, cu incarcatura sa ideologica si cu echilibrul terorii nucleare.

“In fata acestei Rusii dificile, Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca prioritati in ceea ce pretinde a fi o relatie strategica”, sustine El Pais.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro