Electrica SA vrea sa externalizeze cele doua proiecte de parcuri eoliene
Furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica SA vrea sa externalizeze cele doua proiecte de parcuri eoliene, aflate in stadiul de „gata de constructie”, intrucat investitiile in energie regenerabila nu mai sunt la fel de atractive ca in urma cu cativa ani, informeaza Mediafax.
Electrica a anuntat inca din anul 2010 ca vrea sa intre pe piata productiei de energie din surse regenerabile si intentiona sa construiasca trei parcuri eoliene in acest sens, fiecare de cate circa 50 MW, insa intre timp a renuntat la unul dintre aceste proiecte.
In perioada listarii la bursa s-a luat decizia amanarii derularii proiectelor de investitii in domeniul producerii de energie din surse regenerabile, in baza unei recomandari a consortiului de privatizare, potrivit informatiilor transmise de companie la solicitarea Mediafax.
In prezent, ambele proiecte sunt in faza de „ready to built” (gata de constructie, n.r.), iar Electrica analizeaza posibilitatea de a externaliza aceste obiective.
„In prospectul IPO (…) se prevede la alte activitati secundare care vor fi incetate: ᅡinainte de schimbarile cadrului legal din Romania care a determinat ca investitiile in producerea de energie din surse regenerabile in Romania sa fie mai putin atractive in termeni de risc/rentabilitate, conducerea a utilizat resurse relativ limitate in proiecte de producere de energie regenerabila. In pofida acestui aspect, societatea intentioneaza sa inceteze aceste activitati avand in vedere: (1) modificarile nefavorabile in regimul producerii de energie electrica din surse regenerabile, (2) strategia Grupului concentrata pe investitii in activitatile sale principale de distributie si furnizare de energie electrica, (3) sinergia limitata a activitatii de producere de energie electrica din surse regenerabile cu activitatea de distributie si furnizare. Situatiile financiare reflecta planul conducerii de a inceta aceste proiecte”, a transmis compania.
Investitia totala in aceste parcuri eoliene, conform devizului, ar fi de 68,5 milioane euro (308,25 milioane lei) pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumusita (judet Galati). In ceea ce priveste parcul eolian de 48 MW de la Chirnogeni (judet Constanta), valoarea totala conform devizului actualizat este de 90,5 milioane euro (407,25 milioane lei).
Sumele cheltuite pana in prezent de Electrica cu aceste doua proiecte sunt de 8,37 milioane lei pentru parcul eolian Frumusita si de 4,15 milioane lei pentru parcul eolian din Chirnogeni.
Planul anual de investitii pentru anul 2015 consolidat la nivelul grupului Electrica este de aproape 860 milioane lei.
Electrica estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 5,662 miliarde lei si un profit net de 460,7 milioane lei. In 2014, Electrica a inregistrat la nivel de grup o cifra de afaceri de 5,044 miliarde lei si un profit net de 401,4 milioane lei, din care 287,84 milioane lei reprezinta profitul net atribuibil actionarilor.
Electrica are o arie de cuprindere nationala, cu organizare in trei zone, pentru distributia si furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si la nivel national pentru intretinere si servicii energetice. Compania deserveste aproximativ 3,5 milioane de clienti.
Actionarul principal al Electrica SA este statul, reprezentat prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (48,78%), urmat de BERD, cu 8,66%.