Erste: Pietele emergente vor sustine cresterea economica globala
In timp ce ultima reducere a ratei dobanzii de referinta din SUA de catre Fed cu 0,25% a sprijinit urcarea valorilor bursiere, vestile ca presedintele Citigroup a demisionat din cauza pierderilor inregistrate de companie, precedat de demisia CEO-ului Merrill Lynch, a vaporizat orice umbra de speranta de crestere a actiunilor din intreaga lume.
In plus, orice veste buna despre economia americana, cum ar fi datele recente legate de piata fortei de munca alaturi de vocile care ameninta cresterea inflatiei in SUA, a eliminat orice asteptari ale unei noi reduceri a ratei de referinta.
In ultimul studiu elaborat de ZEW/Erste Bank, participantii si-au aratat asteptarile legate de cat de mult criza subprime va avea un impact.
Marea majoritate a intervievatilor se asteapta ca situatia actuala sa continue pentru inca 6-12 luni si vad bancile de investitii si cele care ofera credite ipotecare ca victime ale crizei subprime.
Mediul de afaceri al ECE ar putea ramane neschimbat
Cu toate acestea, perspectivele economice pentru regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) se pastreaza aceleasi, in timp ce 70% dintre participantii la studiu nu prevad vreo schimbare a mediului de afaceri.
Acest punct de vedere confirma imaginea ca pietele emergente ar trebui sa contribuie destul de mult pentru a mentine rata de crestere economica globala la niveluri acceptabile, iar tarile ECE se afla printre contributori, se mai arata in raport.
Analistii Erste sunt de parere ca exista putine indicii ca o criza a creditelor sau o lichiditate scazuta a pietei ar putea avea un impact important asupra regiunii ECE.
O expunere reala la criza subprime este virtual inexistenta, calitatea activelor este neatinsa, iar investitiile straine directe s-au indreptat in majoritatea cazurilor in investitii productive, sunt de parere analistii.
Un articol de Lucia Maxim