Sari direct la conținut

Eruptia vulcanului Kliuchevskoi din Peninsula Kamceatka, vazuta de satelitul Landsat 8

HotNews.ro
Eruptia vulcanului Kliuchevskoi, in spectru infrarosu, Foto: NASA / Landsat 8 - OLI
Eruptia vulcanului Kliuchevskoi, in spectru infrarosu, Foto: NASA / Landsat 8 - OLI

Vulcanul Kliuchevskoi din Peninsula Kamceatka (estul Rusiei) este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Satelitul Lansat 8 a pozat eruptia vulcanului Kliuchevskoi in dupa-amiaza zilei de 20 octombrie, informeaza Earth Observatory al Agentiei Spatiale Americane.

Potrivit Global Volcanism Program al Institutului Smithsonian, vulcanul Kliuchevskoi a erupt de peste 100 de ori in ultimii 3.000 de ani. Incepand cu anul 2000, au fost inregistrate 12 eruptii confirmate.

Vulcanul Kliuchevskoi a inceput sa erupa pe 15 august 2012, iar activitatea s-a intensificat pe parcursul lunii octombrie. The Kamchatka Volcanic Eruption Response Team (KVERT) a raportat un nor gros de cenusa si abur emise de vulcan pe 11 octombrie. In zilele urmatoare au avut loc eruptii explozive si au fost observate scurgeri de lava si tremior vulcanic. In cateva ocazii, norul de cenusa s-a ridicat deasupra Vulcanului Kliuchevskoi (de 4835 m) pana la o oinaltime de 10 kilometri.

Satelitul Lansat 8 a pozat eruptia Vulcanului Kliuchevskoi in dupa-amiaza zilei de 20 octombrie, cu ajutorul intrumentului Operational Land Manager (OLI).

In momentul trecerii satelitului pe deasupra zonei vizate, mai multe rauri de lava curgeau pe versantul nordic si pe cel vestic al vulcanului.

Eruptia vulcanului Kliuchevskoi / Foto: NASA/Landsat 8 – OLI

Prima imagine, in culori false, arata caldura emanata de raurile de lava. Cenusa, norii si aburul sunt gri, zapada si gheata sunt de un albastru-verde stralucitor. Stancile dezvelite si depunerile vulcanice recente au o culoare apropiata de negru.

Eruptia vulcanului Kliuchevskoi / Foto: NASA/Landsat 8 – OLI

Cea de a doua imagine este in culori naturale. Zapada si norii sunt albi, norul de cenusa este gri deschis iar padurile (cu copaci suficient de inalti incat sa fie deasupra paturii de zapada) sunt mari inchis.

Desi cea mai mare parte a activitatii vulcanice a incetat in jurul date de 20 octombrie, continua sa curga lava, iar Vulcanul Kliuchevskoi ramane unul activ din punct de vedere seismic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro