Sari direct la conținut

„Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”. Legea Bode-Ciucă pentru descurajarea protestelor, atacată la CCR

HotNews.ro
PROTEST Piata Victoriei, Foto: Hotnews / Victor Cozmei
PROTEST Piata Victoriei, Foto: Hotnews / Victor Cozmei

Parlamentarii USR și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea inițiată de ministrul de Interne Lucian Bode și de premierul Nicolae Ciucă și adoptată recent de Parlament: „Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniștii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”.

Este vorba despre legea de modificare a Codului penal aprobată de majoritatea PSD-PNL-UDMR „pentru a-i descuraja pe români să protesteze față de dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis”.

  • „Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniștii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, spune USR, într-un comunicat de presă transmis joi.

În sesizarea la Curtea Constituțională este invocată încălcarea mai multor prevederi din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și din Constituția României.

Potrivit legii Bode-Ciucă, tulburarea ordinii și liniștii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiții (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața”), cu închisoare cuprinsă între 1 an și 4 luni și 6 ani și 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Totodată, proiectul inițiat de premier și de ministrul de Interne nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesității majorării pedepselor (studii, statistici care să evidențieze necesitatea agravării regimului sancționator).

„Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzați de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze și să modifice Codul penal în România?”

  • „Domnii doctori în nimic Ciucă și Bode le știu pe toate și le-au rezolvat pe toate în țara asta. Au rezolvat cu prețurile, cu inflația, au reușit să ne ducă în Schengen și le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal.
  • Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzați de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze și să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situații aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniștii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă.
  • Numai statele autoritare, statele în care democrația este grav afectată, au tendința să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în fața legii a celor care au greșit”, spune Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

În 17 mai, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege inițiat de ministrul de Interne Lucian Bode și de premierul Nicolae Ciucă. Proiectul a fost amendat față de varianta inițială și a fost reintrodusă amenda pentru tulburarea liniștii publice. Totodată, acesta conține pedeapasa cu închisoare pentru „participarea la o încăierare și pentru faptele care tulbură ordinea şi liniştea publice și amenințări și atingeri grave aduse demnităţii persoanei.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitimă apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Amedamentul propus de ministrul de Interne Lucian Bode prevede că „participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Un alt amendament propus de Bode prevede ca „fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro