Sari direct la conținut

Este pompa de căldură soluția-minune pentru viitorul energiei? Ghid complet: costuri, plusuri, minusuri

HotNews.ro
Pompele geotermale extrag caldura pentru casa din sol, Foto: Shutterstock
Pompele geotermale extrag caldura pentru casa din sol, Foto: Shutterstock

Pompa de căldură a ajuns la tot mai mare căutare în România, cu vânzări și de trei ori mai mari anul acesta, potrivit unor specialiști din piață. E un trend care se observă de ceva vreme și în alte părți ale Europei. În contextul crizei energetice și a prețurilor tot mai mari la facturi, pompele de căldură se arată drept o alternativă importantă la centralele pe gaz sau la sistemul de termoficare centralizat.

După cum vom vedea, însă, pompa de căldură nu e o soluție decât pentru o parte foarte redusă dintre români. Sunt tot felul de constrângeri legate de locuința pe care vrem să o încălzim – sau să o răcim – mai eficient. Dacă e casă sau apartament, deja construit sau în construcție, ce suprafață are, ce finisaje, cum ne place să fie temperatura – toate acestea pot înclina balanța și chiar exclude varianta unei pompe de căldură.

Dar poate cel mai important factor e că investiția e una de la mare în sus. Cu alte cuvinte, până să ajungi să economisești serios la facturi, trebuie să poți să pui mulți bani la bătaie. E motivul pentru care în piață există și cereri de creare a unui program de sprijin guvernamental, de tipul celui pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Citește pe Panorama.ro ce spun experții, pentru a vedea ce rămâne din confruntarea unei mode cu realitatea căldurii scumpe din această perioadă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro