Eugen Radulescu: CEC a trecut pe pozitia a cincea pe piata bancara din Romania
“In urma cu un an de zile, cand banca era in cadere libera, spuneam, spre uimirea multora, ca in urmatorii 3-5 ani vom ajunge in topul primelor trei banci din Romania. Finalizarea procesului de privatizare va face cu siguranta posibila realizarea acestui lucru”, a declarat marti, Eugen Radulescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
La 31 decembrie 2005, CEC se situa pe pozitia a saptea cu 4,4% din totalul activelor bancare din Romania, iar Radulescu spune ca intre timp CEC a trecut pe pozitia a cincea pe piata bancara romaneasca.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu a tinut sa puncteze marti in cadrul seminarului „Banking on Romania”, organizat la Bucuresti de cotidianul britanic Financial Times si revista The Banker schimbarile realizate in cadrul bancii de la momentul restructurarii dar si obiectivele pe permen lung ale institutiei bancare.
Radulescu a evidentiat ca de la restructurarea CEC, initiata cu un an in urma, forta de vanzare a avut o crestere semnificativa in dauna personalului de suport, in special ca urmare a informatizarii sistemului bancii. Astfel, daca anul trecut personalul CEC numara 9.400 de persoane, in prezent acesta s-a redus la 7.200 de angajati.
Radulescu a precizat ca in perioada urmatoare reducerea de personal, desi va continua va fi temperata si se va face “doar pe cai naturale”.
Potrivit presedintelui CEC, valoarea creditelor acordate de banca a crescut uimitor cu 400%, in conditiile in care media in sectorul bancar romanesc a fost de 40%. Radulescu a recunoscut insa ca “s-a plecat de la o valoare mica”.
“Valoarea creditelor acordate de catre banca a crescut de la 600 milioane lei noi cat a fost anul trecut, la 2,4 miliarde lei noi in prezent. De asemenea, a crescut si ponderea persoanelor juridice in portofoliul de credite, de la 10% anul trecut la peste 20% in prezent. Dintre acestea, 98% sunt credite acordate IMM-urilor”, a declarat Eugen Radulescu.
Presedintele CEC a precizat ca pe viitor, banca intentioneaza sa majoreze aceasta pondere a persoanelor juridice in totalul creditelor la circa 30%-40%.
“Suntem constienti ca pentru a ne situa intr-o zona de profitabilitate decenta ponderea persoanelor juridice va trebui sa ajunga la circa 30%-40%”, a precizat Radulescu.
Eugen Radulescu a mai declarat ca rata creditelor neperformate ale bancii s-a situat sub media de pe piata bancara din Romania si ca banca a intrat intr-un amplu proces de informatizare.
“Gratie informatizarii va pot spune ca in prezent avem peste 3,1 milioane clienti, din care putin sub trei milioane sunt clienti persoane fizice si peste 100.000 sunt persoane juridice, iar numarul clientilor creste in continuare”, a spus Radulescu.
Principalele obiective ale bancii sunt cresterea cotei de piata si accederea in primele trei locuri in sistemul bancar romanesc. CEC intentioneaza sa dezvolte si servicii alternative, respectiv servicii de decontari curente.
La sfarsitul anului trecut, primele trei banci din Romania BCR, BRD Groupe Societe Generale si Raiffeisen detineau aproximativ 50% din totalul activelor bancare din Romania, cu 25,7%, 15% si respectiv 8,7% din totalul activelor. CEC se situa pe locul sapte cu 4,4% din totalul activelor bancare din Romania.