Sari direct la conținut

Euro, din nou in atentia speculatorilor de pe piata Sibex

HotNews.ro

Pe piata Sibex, ultima saptamana din octombrie a debutat cu cresteri pe segmentul derivatului pe Dow Jones, respectiv pe cel al DESIF5, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Daca pentru Dow Jones acestea au fost destul de ample, in schimb pentru DESIF5 ele au fost mai slabe existand chiar momente de trecere in teritoriul negativ. Cresteri importante s-au inregistrat si pe segmentul derivatelor pe marfuri, aurul continuand sa fie un plasament cu rezultate excelente pentru cumparatori.

In ceea ce priveste volumul de transfer, desi acesta a crescut considerabil fata de ultima sedinta, nivelul schimburilor a fost in continuare unul mai degraba redus, cu circa 2400 de contracte incheiate pana la ora 17:45, valoarea tranzactiilor situandu-se la 19,5 milioane lei.

Pe piata interbancara, sedinta s-a facut remarcata mai ales prin aprecierea agresiva a leului fata de valutele de referinta – euro si dolar, inregistrata in contextul general favorabil post G20 de apreciere a valutelor din regiune. Ca urmare, euro a fost cotat de BNR la un pret de 4,2727 lei, moneda nationala reusind astfel sa se scumpeasca cu peste 3,5 bani. Acest fapt s-a reflectat si la Sibex unde euro a reintrat in atentia speculatorilor. Pe piata derivatului EUR/RON investitorii au tranzactionat asadar intens, estimarile lor corelandu-se cu cele ale pietei interbancare. Astfel, pentru sfarsitul anului 2010, cotatia EUR/RON s-a situat, in cea mai mare parte a timpului, sub valoarea de 4,30 lei. La finalul zilei insa, cotatia euro a revenit brusc pe plus pentru finalul anului curent, aprecierea fiind de 0,43%. In schimb, pe scadentele martie si iunie 2011 leul castiga teren apreciindu-se cu 0,71% si 0,46%. Numarul contractelor EURO_RON era de 450.

Cel mai lichid contract s-a mentinut tot DEDJIA_RON, evolutia acestuia fiind spectaculoasa mai ales in prima ora a sedintei. In acest interval s-au incheiat peste 1000 de contracte futures pe indicele american care s-a decorelat de evolutia de vineri din SUA unde DJIA a inchis in scadere usoara. Estimarile pozitive ale participantilor au fost confirmate de faptul ca indicele DJIA a crescut pe pietele futures internationale iar indicii principalelor burse europene au cunoscut de asemenea aprecieri importante, dupa ce in weekend a avut loc o intalnire a ministrilor de finante din intreaga lume, care au decis sa nu recurga la devalorizarea monedelor nationale in scopul impulsionarii exporturilor.

De asemenea si Bursa de pe Wall-Street a deschis confortabil pe plus luni, in urma hotararii liderilor financiari de pe plan mondial de a echilibra mai bine schimburile comerciale. Influenta NYSE s-a resimtit imediat la Sibex unde cotatia DEDJIA_RON decembrie a atins maximul zilei dupa deschiderea pietei americane. Intensitatea la tranzactionare inregistrata pe contractul in discutie a facut ca acesta sa depaseasca de unul singur cu circa 50 % volumul total al Sibex de vineri 22.10. Cu ora si jumate inainte de inchidere, DEDJIA_RON atragea peste 1400 de contracte.

Evolutia DESIF5 a fost preponderent una pozitiva, cotatia bifand cresteri de la deschidere si pana in jurul orei 15:30, cand pretul a trecut pe scadere. Acesta schimbare s-a petrecut sub influenta pietei suport, unde atat actiunile SIF5 cat si indicele BET-Fi au inchis pe minus. Scadenta decembrie a fost cea mai lichida iar numarul pozitiilor deschise a crescut usor, depasind 16.600. Nivelul maxim al pretului DESIF5 decembrie a fost atins in prima ora, iar cotatia s-a mentinut aproape de acesta pana spre pranz. Apoi, dupa ora 12, cresterea s-a temperat, pretul ajungand sa se aplatizeze, variind usor atat pe minus cat si pe plus.

Pe piata spot au fost tranzactionate actiunile Sibex, cotatiile variind intre 1,45 si 1,47 lei/titlu. Volumul de transfer s-a ridicat la 200.420 de actiuni iar pretul de cotare al SBX se situa la 1,46 lei, in scadere cu 3 bani comparativ cu inchiderea anterioara. Actiunile PPLI au fost suspendate azi de la tranzactionare, datorita desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor emitentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro