Sari direct la conținut

Euroalegeri la lumina lampii cu petrol

HotNews.ro

Stiu putine despre politica si politicieni, stiu ca Traian Basescu este presedinte, dar nu pot spune precis cine este Calin Popescu Tariceanu. Pe Becali il stiu, ca e „cam zalud”. Vor merge la euroalegeri fara mare tragere de inima, iar despre uninominal au auzit, dar n-ar putea explica exact ce inseamna el. Daca n-ai curent in casa si traiesti in varf de munte, politica e un moft. In comuna clujeana Poieni sunt cateva catune rupte de lume, unde politica se discuta incet si rar, la lumina lampii. Pentru ca nu exista curent electric.

Uninominal din alta lume

Exista catune in Romania europeana a anului 2007 unde oamenii traiesc ca acum un secol. Exista o Romanie integrata in UE doar pe hartie, pentru care euroalegerile si uninominalul par din alt film si din alta lume.

„Stiti cum e ?! Fiecare isi trage oala la casa lui. Noi nu avem deocamdata curent. De cand ma stiu nu avem curent. Nu stiu cum ar fi daca cei de la Uniune ar afla ca noi nu avem curent. Nu cred ca ar fi bine”, spune Viorica Pascalau, din catunul Zarnisoara. Singura sursa de informare din casa? Un radio pe baterii.

„Apoi nu ascultam toata ziua. Numai cateva ore”, explica Viorica. Va merge le alegeri, desi nu crede ca pentru ea va fi mai bine: „Ce castig eu? Curent tot nu o sa am, viata tot asa ramane”. Nu crede ca alegerile pentru Parlamentul European ii vor schimba prea mult viata. Are doi baieti, Flaviu si Marian, si o fata studenta la ISE, la Cluj.

„O ajutam. Mai vindem o juninca, mai vindem ciuperci. Dar e foarte greu”

Catunul Zarnisoara, la 80 de kilometri de Cluj-Napoca si 15 kilometri de Huedin, are oficial cel putin 40 de locuinte neracordate la reteaua de electricitate dar locuitorii din zona spun ca ar fimai multe. Catunul este plasat intre crestele muntilor care inconjoara comuna Poieni si barajul de acumulare. Drumul de la catun pana in centrul comunei poate dura vara doua ore pe jos. Iarna, cei mai multi prefera sa nu paraseasca zona.

Casele sunt plasate la distante mari una de alta, comunitatile se restrang la familii. In varf de munte, oamenii au aflat de alegeri, dar nu stiu ce sau pe cine ar trebui sa voteze. La Zarnisoara se stie ce Traian Basescu este presedinte, dar oamenii ridica din sprancene daca ii intrebi cine este Calin Popescu Tariceanu.

Cat despre votul uninominal, termenii par cunoscuti pentru urechile taranilor, dar nici unul nu poate spune ce si cum. Oamenii locului par mai ingijorati de lipsa curentului, de drumuri proaste si de ajutoarele din agricultura care nu ajung si la ei.

Politician de ocazie, padurar ratat

La Zarnisoara locuieste si Flaviu Pascalau, un fel de analist politic local. „Acuma se aleg cei care merg acolo unde se intanesc toate tarile din Europa. Astia pe care ii alegem, merg acolo”, spune Flaviu Pascalau, care nu crede ca europarlamentarii romani vor putea face prea multe in Parlamentul European: „Ce sa faca ei. O sa doarma asa cum dorm si in Romania”.

Flaviu are 20 de ani si a absolvit liceul de silvicultura din Cluj-Napoca. S-a intors acasa pentru ca la Cluj se descurca greu cu chiria din banii de zilier prin oras. A auzit de votul uninominal, dar nu prea intelege sistemul. „Politicienii de acuma sunt inaintati in varsta, dar poate ca unul tanar e mai bun ca il duce capu mai bine, e mai creativ.

Un tanar nu va fi votat deoarece e micut, nimeni nu il stie. Pe cand unu’ din batrani e stiut”, a explicat Flaviu.

Visul lui e sa ajunga padurar. „Sunt atatea paduri aici si numai un singur padurar, care nu vrea sa se pensioneze. Eu am terminat liceul silvic, da’ nu pot sa fiu padurar ca nu-s locuri”, mai spune Flaviu.

Ciobanii Vasile si Ion despre Becali: „Ii cam zalud!”

Ecaterina Niculae sta in fata unui magazin din comuna Poieni (5000 de louitori si 7 sate). Are 80 de ani si isi aduce aminte ca a fost la alegeri pe vremea comunistilor si la cateva dintre alegerile post-decembriste. „Am auzit de Becali, eu pe el il aleg ca poate vine pe la noi si ne da si noua niste bani”, spune batrana Ecaterina.

La marginea comunei al carei drum principal a fost asfaltat in aceasta vara, iesirea care duce spre barajul Poieni e blocata de o turma de ori si doi ciobani, Vasile si Ion. „Noi am fost tata vara pa munte. N-am auzit stiri, numa’ pasari si oi. Da’ acuma am aflat ca si Becali candideaza. Eu zic ca nu-i bine, ii cioban de-al nostru, da’ ii cam zalud”, spune ciobanul Vasile.

„Ce mai conteaza cum sa votez”

O alta familie Pascalau locuieste la o ora de mers pe jos de la casa Viorica Pascalau. Pasc Pascalau, capul familiei. Are 53 de ani si lucreaza ca muncitor la un antreprenor imobiliar. „Acuma e numai haraiala intre partide. Inainte era mai bine, un singur partid, fiecare avea de munca, si preturile erau mai stabile”, explica Pasc Pascalau cum exact simte el capitalismul romanesc.

Pare mirat ca pe 25 noiembrie vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European: „Pai nu am intrat o data, acuma ce mai vor? Oricum nu cred ca o sa fie bine”.

Marea problema a sa si a familiei sale este lipsa mijloacelor de transport, a curentului si a canalizarii. „Cand vine copilu acasa ne temem ca trebuie sa vina din Poieni la noua sara, cand ies lupii si ursu’. In anu’ asta lupu mi-a luat doi caini”, spune Pasc.

Votul uninominal nu pare sa-l scoata din apatie: „Oricum alegerile is masluite, ce mai conteaza cum sa voteaza. Ca doar nu or pune camere video sa ii tina mai din scurt. Orice as face nimeni nu ma baga in seama. Ca tot numa’ promisiuni”, spune Pasc.

Povesteste ca a platit pentru instalarea curentului electric de doua ori. „Nu am avut parte de el”, se plange barbatul. Cu toate ca subventiile in agricultura se acorda de ani de zile familia Pascalau spune ca n-a ajuns la bani. „Pentru o vaca de lapte iei 10-12 milioane. De subventii ne-am interesat, am depus acte, da’ nimic”, se mai confeseaza Pasc Pascalau.

Se arata chiar suparat pe Uniunea Europeana: „Se zice ca bani trebuia sa luam pentru fiecare vaca, acuma cu Uniunea numa’ dupa trei si poti sa ai zece ca tat dupa trei vaci esti platit”.

Pe varful de munte din Poieni, informatia ajunge greu in casele fara curent. O copie a unui tabloid national s-a lipit, purtata de vant, de unul din garduri. Pe prima pagina, unul din titluri anunta: „Romanii si euroalegerile”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro