Sari direct la conținut

Euroins contestă în instanță ultima amendă ASF / Kiril Boshov, EIG: Amenda a vizat 72 de dosare, dar anul trecut am plătit 160.000 de dosare

HotNews.ro
Kiril Boshov, CEO Euroins Insurance Group (EIG), Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Kiril Boshov, CEO Euroins Insurance Group (EIG), Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, contestă în instanță ultima amendă aplicată de ASF pentru nereguli la soluționarea și plata daunelor. Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG), a declarat luni că amenda a vizat 72 de dosare, în timp ce anul trecut compania a plătit 160.000 de dosare, iar în ultimii 6 ani peste 1 milion de dosare.

Cel mai recent dosar în care Euroins dă în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost deschis în data de 15 februarie 2023 la Curtea de Apel București și vizează „anularea unor acte administrative emise de CNVM (n.a ASF) în data de 10 ianuarie 2023.”

  • Surse din ASF au precizat luni pentru HotNews.ro că este vorba de ultima amendă de peste 300.000 de lei aplicată Euroins pentru nereguli la soluționarea cererilor de despăgubire și plata acestora.
  • Decisă în decembrie 2022 și anunțată abia în luna ianuarie din acest an, amenda a fost aplicată de fapt în data de 10 ianuarie 2023, după ce au fost încheiate toate procedurile, au precizat sursele din ASF.

Ce spune șeful grupului Euroins despre această ultimă amendă a ASF

Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG), a vorbit luni într-o înâlnire cu mai mulți jurnaliști, și despre această ultimă sancțiune a ASF.

  • „Ultima amendă de la ASF a fost pentru 72 de dosare. Anul trecut am plătit 160.000 de dosare. În fiecare zi procesăm sute de dosare și plătim între 14.000 și 15.000 de dosare pe lună.
  • Vă dau altă cifră. În ultimii 6 ani am plătit peste 1 milion de dosare. Acum au găsit 72 de dosare. Vă dau altă cifră. Nivelul plângerilor este sub 10 plângeri pe zi. Acest indicator nu a fost niciodată atât de scăzut.
  • 10 plângeri pe zi din 2,7 milioane de polițe RCA înseamnă nu doar că poate avem o problemă cu polițele, ci poate că ai sunat și nu a răspuns cineva. Și din aceste 10 plângeri, aproape 5 vin din același loc.”, a declarat luni Kiril Boshov, CEO – ul Euroins Insurance Group (EIG).

Șeful EIG: Euroins plătește dosarele de daună în medie în 5-10 zile de la depunerea cererii

Acesta susține că numărul de procese în desfășurare ar fi de peste 22.000 și că în ultimele 12 luni 8.500 de procese în desfășurare sunt cu un singur grup de service-uri auto, pe care oficialul bulgar nu a dorit să-l facă public.

  • „În privința service-urilor auto, acum 3 ani aveam 50 de service-uri cu care aveam acorduri de decontare directă. Astăzi avem peste 1000 de service-uri cu care avem acorduri de decontare directă și cu care lucrăm perfect, fără dispute și litigii.
  • Compania își plătește dosarele de daună cu o medie între 5 și 10 zile după depunerea cererii. Ce înseamnă asta? Potrivit legii din România, după depunerea cererii de despăgubire, asigurătorul este obligat să prezinte oferta în 30 de zile, iar dacă această ofertă este acceptată, plata ar trebui făcută în maxim 10 zile.
  • Plata ar trebui făcută în maxim 40 de zile potrivit legii. Euroins plătește în 10 zile. E încă un răspuns la întrebarea dacă ar trebui să ne preocupe stabilitatea financiară a companiei.”, a declarat luni oficialul bulgar.

Potrivit acestuia Euroins România are în prezent peste 2,7 milioane de asigurați RCA și peste 1,3 milioane de asigurați non-RCA.

Noul contract de reasigurare cu EIG Re preia 87% din riscurile RCA ale Euroins România

Controlul ASF la Euroins nu s-a terminat, a spus șeful grupului EIG, și în continuare grupul bulgar Eurohold, care controlează Euroins România, este în dezacord cu ASF cu privire la contractele de reasigurare anterioare, care sunt contestate de arbitrul pieței asigurărilor din România.

  • „Totuși, am decis să facem un pas înainte și să încheiem acest nou contract de reasigurare. ASF vrea indicatori îmbunătățiți, o mai bună solvabilitate și acesta este răspunsul nostru.
  • Cu tot ce am făcut am crescut stabilitatea financiară a companiei. Cu creșterea de capital, cu diversificarea portofoliului și contractul de reasigurare.”, a spus luni Kiril Boshov, CEO-ul EIG.

Potrivit acestuia, contractul de reasigurare EIG RE acopera 87% din riscurile aferente RCA ale Euroins Romînia, în timp ce asigurătorul din România acoperă în prezent doar 3% din riscurile RCA. 10% ar reprezenta alte taxe, precum contribuția la Fondul de garantare al Asiguraților (FGA).

În plus, acesta susține că procentul de 87% dintre riscuri nu rămâne integral în cadrul EIG RE, care este reasigurătorul grupului Euroins, ci este cedat într-o proporție semnificativă către alți reasigurători din Germania, Olanda și Spania.

Oficialul bulgar a spus că nu poate da numele acestor reasigurători din cauza anumitor clauze de confidențialitate.

Amintim că în plin control ASF asupra solvabilității companiei, Euroins a anunțat că a încheiat un nou contract cu reasiguratorul grupului – EIG Re, către care a transferat o parte semnificativă a riscurilor. Euroins spune că astfel ar rezolva problemele ridicate de ASF, dar că va continua să apere valabilitatea contractelor anterioare de reasigurate care sunt contestate de autoritate.

A cerut ASF îmbunătățirea acestor indicatori din cauză ca Euroins nu ar fi îndeplinit cerințele legale?

  • „Nu. Jobul fiecărui reglementator este să ceară fiecărei companii să aibă indicatori mai buni și asta facem. ASF vrea indicatori îmbunătățiți, o mai bună solvabilitate și acesta este răspunsul nostru. Cu tot ce am făcut am crescut stabilitatea financiară a companiei. Cu creșterea de capital, cu diversificarea poortofoliului și contractul de reasigurare.”, a mai precizat Kiril Boshov.

Întrebat despre indicatorii cheie care stabilesc dacă un asigurător este solid financiar și solvabil, respectiv Cerința de Capital de Solvabilitate (SCR) și Cerința de Capital Minim (MCR), șeful grupului a susținut că indicatorii au fost și sunt peste cerințele legale.

  • „Înainte de contractul de reasigurare SCR era 130% și MCR era la 280%. După încheierea acestui contract SCR va ajunge la 160% și MCR la 300%.”, a spus acesta.

Șeful EIG susține că a făcut o majorare de capital de 100 milioane de lei, dar avizul ASF întârzie

Kiril Boshov a mai declarat luni că fondurile proprii ale Euroins România depășesc 410 milioane de lei și că asigurătorul așteaptă avizarea unei majorări de capital cu 100 milioane de lei, procedură care ar fi fost inițiată din proprie inițiativă în vara anului trecut.

„Majorarea de capital a început în vara anului trecut. Acesta e un proces de aprobare, noi am plătit deja banii, banii sunt în cont. ASF va aproba atunci când va decide.

Compania funcționează perfect și avem absolută încredere în stabilitatea financiară a companiei și vrem să fim siguri că nimeni nu va încerca să facă ceva împotriva acestei companii, pentru că nu vedem să existe niciun motiv pentru așa ceva.”, a mai declarat luni Kiril Boshov, CEO-ul Euroins Insurance Group.

Plângere penală și control ASF, în desfășurare la liderul RCA / Euroins, amendată cu peste 16 milioane lei în perioada 2020-2023

Măsurile anunțate de Euroins privind noul contract de reasigurare vin în condițiile în care compania se află în plin control al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra indicatorilor de solvabilitate și lichiditate, informație anunțată în premieră de HotNews.ro, în data de 6 februarie 2023.

De asemenea există și o plângere penală la Parchet împotriva companiei de asigurări, după cum a informat în premieră ziarul Libertatea.

ASF a transmis către HotNews.ro lista tuturor amenzilor aplicate Euroins în perioada 2020-2023, care depășesc valoarea de 16 milioane de lei, dar și motivele detaliate ale acestor sancțiuni.

Dacă cea mai recentă amendă de peste 300.000 lei aplicată luna trecută a vizat plata cu întârziere a despăgubirilor, amenzile din noiembrie și septembrie 2022 vizează atât constituirea necorespunzătoare a rezervelor tehnice, dar și raportări care ar fi fost incomplete în perioada februarie-iunie 2022 privind situația litigiilor aflate în curs de soluționare pe rolul instanțelor.

Cu privire la plângerea făcută în februarie 2022 la Parchetul General, oficialii ASF au declarat că înțeleg să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități sau organe de specialitate ale statului.

Parchetul general a confirmat pentru HotNews.ro că există dosar penal deschis în urma plângerii ASF după controlul la Euroins, fără a da alte detalii despre stadiul acestuia.

Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România în care ar putea fi implicați angajați din ASF / Scopul: Sechestrarea activelor asigurătorului

Ulterior, în data de 8 februarie 2023, grupul bulgar Eurohold a anunțat că a alertat toate autoritățile statului și instituțiile internaționale „cu privire la un atac coordonat împotriva Euroins România, în care ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.

Ce susține grupul Eurhold:

  • „În atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.
  • Aceștia desfășoară aceste acțiuni punând în pericol stabilitatea financiară a companiei, a sectorului asigurărilor în ansamblu și stabilitatea economică a României. Mai mult, acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia.
  • Eurohold a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, iar instituțiile iau măsurile necesare.
  • În informarea transmisă de companie către instituțiile de stat și internaționale competente, se descriu toate acțiunile intenționate, acțiunile grupului împotriva Euroins România și potențialul scop al campaniei care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate în sector, cu impact major.
  • Această destabilizare financiară ar putea afecta inclusiv activitatea din Bulgaria și ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro, în ciuda relațiilor bilaterale excelente dintre cele două țări.
  • Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni, când a fost organizată o masivă campanie negativă prin intermediul presei, al unor politicieni și al unor oficiali ai departamentului de asigurări al ASF.
  • Aceasta include acțiuni și măsuri care încalcă în mod flagrant nu numai legislația bulgară, ci și cea europeană. Acționarii holdingului consideră că există o campanie intenționată care are ca scop destabilizarea pieței financiare și de asigurări din România, precum și a companiei însăși ca lider pe această piață. De asemenea, Eurohold a alertat Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) cu privire la aceste acțiuni, precum și alte autorități europene.”, se arată în comunicatul grupului bulgar.

Grupul mai solicită reprezentanților autorităților competente ale statului, „să asigure un audit transparent, imparțial și recunoscut la nivel internațional al procesului derulat de unii membri ai echipei departamentului de asigurări al ASF, care altfel ar putea duce la o criză de lichidități și la instabilitate financiară și politică generală.”

VEZI AICI COMUNICATUL EUROHOLD.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro