Sari direct la conținut

Europa nu se poate lansa singura in zboruri cu echipaj uman spre Luna sau Marte

HotNews.ro

Europa trebuie sa participe la zboruri cu echipaj uman spre Luna si Marte, dar nu se poate lansa singura intr-un astfel de proiect, deoarece este prea costisitor, a declarat luni ministrul francez pentru invatamant superior si cercetare, Valerie Pecresse, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la primul pas facut de om pe satelitul natural al Pamantului, relateaza AFP.

„Pozitia Frantei si ceea ce va sustine Parisul la marea reuniune europeana dedicata acestei chestiuni, din toamna, este ca nu putem fi absenti din aceasta aventura, dar nici nu ne putem angaja singuri”, a declarat Pecresse, la radio France Info.

„O aventura europeana nu este posibila astazi, este prea costisitoare, dar, in schimb, putem sa participam la o aventura mondiala impreuna cu Statele Unite, cu Rusia, cu alte state”, a continuat ministrul.

„Ceea ce ne motiveaza mai mult este Marte, pentru ca Marte este o planeta care seamana cu Terra, unde ar fi putut exista viata”, a continuat ea.

„Mi-ar placea ca Europa sa se mobilizeze pentru a a participa nu ca un simplu invitat, ci ca un contributor real”, a declarat si ex-ministrul cercetarii, fostul astronaut Claudie Haignere.

Intrebata cum comenteaza o posibila revenire pe luna pentru a instala o baza permanenta, proiect propus de America pentru anii 2018-2020, ea a aratat ca „o baza lunara ne va permite sa invatam cum sa lucram cu partenerii internationali” in perspectiva unui zbor cu echipaj uman la orizontul mijlocului secolului XXI.

„Nu stim cum sa ajungem la Marte acum. Avem in continuare foarte multe probleme tehnice”, a subliniat Haignere.

Presedintele executiv al grupului european de aeronautica si aparare EADS, Louis Gallois, a estimat, la randul sau, intr-un articol publicat de Le Monde, ca „zborurile spatiale cu echipaj uman se bucura de o prioritate mondiala”, odata cu aparitia unor noi actori precum China, care intentioneaza sa trimita primii oameni pe luna in 2030 si pe Marte in 2050.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro