Sari direct la conținut

Europarlamentarele, o prioritate pentru clasa politica romaneasca

Gardianul

Ambasadorul Frantei Herve Bolot sustine ca, pentru clasa politica romaneasca, alegerile pentru Parlamentul European ar trebui sa fie o prioritate. Bolot a precizat ca Franta este interesata de componenta politica a Parlamentului European.

„Consider ca accentul trebuie pus pe pregatirea alegerilor pentru Parlamentul European. In primul rand pentru ca este un subiect pe care il avem in comun. Eu nu voi face comentarii legate de strategia fiecaruia dintre partide pentru ca face parte din politica interna. Stiti cum e vorba aceea: Fereste-ma de prieteni ca de dusmani stiu sa ma feresc si singur.

Aceste cuvinte celebre cred ca raman de actualitate pentru viata politica. In al doilea rand, pentru noi, francezii, dar si pentru celelalte tari europene, in momentul cand puterile Parlamentului European se intaresc, este o problema care intereseaza mult exteriorul. Cateodata in presa, viata internationala este putin prezentata si comentata“, a declarat Excelenta Sa Herve Bolot.

Partidele politice romanesti au o problema destul de mare in conditiile in care razboiul de uzura in care sunt implicate le-au afectat imaginea in ochii electoratului. Astfel, fiecare partid cauta persoane cunoscute si „albe“ pentru principalele pozitii de pe listele pentru Parlamentul European.

In acest sens, mai toate partidele si-au anuntat locomotivele in vederea accederii in Parlamentul European.

PNL – Ungureanu

Desi liberalul Mihai Razvan Ungureanu este apropiat de presedintele Traian Basescu, totusi Calin Popescu Tariceanu l-a asezat in fruntea listei tocmai pentru ca este bine creditat in sondaje.

PD – Frunzaverde

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde va fi cel mai probabil cap de lista pentru PE, iar staff-ul de campanie al democratilor va fi condus de secretarul general al PD, Vasile Blaga. Frunzaverde este un politician cunoscut de catre romani si care are relatii foarte apropiate cu o serie de lideri ai Uniunii Europene, el fiind cel care practic a negociat intrarea PD in Partidul Popular European.

Pe lista PD se mai gasesc, printre altii, Roberta Anastase, Sebastian Bodu, Monica Iacob Ridzi, Marian Jean Marinescu, Valeriu Tabara.

PC nu vrea sa piarda locuri in Parlamentul Romaniei

Conservatorii lui Dan Voiculescu nu si-au gasit inca locomotiva care sa-i traga spre procentul de 7%.

Surse din PC au afirmat ca sunt sanse putine ca Silvia Ciornei si Codrut Seres sa fie pozitionati pe locurile fruntase de pe lista conservatorilor pentru PE pentru ca, daca cei doi devin- dupa alegeri- europarlamentari, PC va pierde doua locuri in Parlamentul Romaniei, potrivit protocolului incheiat cu PSD inainte de alegerile parlamentare din 2004.

In acel an, PUR (acum PC) a intrat in Legislativ cu ajutorul PSD. Mai exact Alianta PSD +PUR castiga – la vremea respectiva – scrutinul, dar nu obtinea majoritatea necesara pentru a putea guverna.

UDMR, in corzi

Razboiul politic in care a fost implicata UDMR nu a ramas fara efecte. Sondajele de opinie arata ca Uniunea nu atinge pragul electoral de 5%, daca vor avea loc alegeri pentru Parlamentul din Romania. Asta inseamna ca nici pentru Parlamentul European UDMR nu sta pe roze.

Sesizand pericolul, presedintele UDMR, Marko Bela, si-a dat demisia din functia de vicepremier pentru a putea incepe discutiile cu electoratul maghiar si cu factiunile maghiare din Transilvania. Dupa toate probabilitatile, Uniunea se va prezenta in alegeri cu ministrul suspendat al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Nagy Szolt.

Totusi, Marko Bela a declarat recent ca lista poate fi schimbata, lasand, astfel loc de interpretari.

Integral in Gardianul

de Gabriel Pecheanu , Bogdan Apostolescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro