Europarlamentarul PNL, Ramona Manescu, cere socoteala Comisiei Europene pentru laudele aduse DNA si se intreaba de ce e nevoie de procurorii anticoruptie
Europarlamentarul Ramona Manescu a transmis pe 25 martie o interpelare adresata Comisiei Europene in care critica recentul raport pe justitie. Manescu este nemultumita de faptul ca CE a laudat activitatea Departamentului National Anticoruptie care, in opinia sa, este ineficient, inutil si nu reprezinta altceva decat un “un instrument de presiune politica la indemana Presedintelui Basescu”. Ramona Manescu arata ca DNA nu a reusit sa finalizeze nici un dosar de mare coruptie. In raportul Comisiei se arata ca numarul condamnarilor a crescut cu o treime in 2009, iar la nivelul coruptiei la nivel inalt au fost condamnati un secretar de stat, un parlamentar si un primar.
- Vezi in text cum Tudor Chiuariu cerea in urma cu trei ani Comisiei Europene sa elimine laudele la adresa DNA din raportul pe justitie
In interpelarea transmisa Comisiei Europene, europarlamentarul Ramona Manescu cere explicatii referitor la aprecierile pozitive aduse Directiei Nationale de Anticoruptie. „Avand in vedere faptul ca in celelalte state membre prevenirea si combaterea coruptiei intra in atributiunile Parchetului, as dori sa stiu de ce in cazul Romaniei, unde Comisia Europeana doreste sa sprijine reforma in justitie, nu considerati normal ca aceste competente sa revina, exclusiv, in sarcina Parchetului si alegeti sa incurajati mentinerea unei institutii care, potrivit chiar si Raportului Comisiei, si-a dovedit ineficienta, in mod constant, in ultimii trei ani„, precizeaza Raomona Manescu in interpelarea trimisa CE, si publicata pe site-ul personal.
Europarlamentarul considera ca DNA este o institutie ineficienta si ca argument prezinta o analiza personala a eficientei DNA. „Un exemplu concret in acest sens este chiar faptul ca in perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 octombrie, Departamentul National Anticoruptie (DNA) a trimis in instanta 122 de invinuiti dintre care doar 17 pot fi incadrati in categoria „coruptiei la nivel inalt”. Prin urmare, datele prezentate chiar in Raportul Comisiei arata clar faptul ca, din punct de vedere al dosarelor solutionate, rezultatele Departamentului National Anticoruptie sunt neconvingatoare„, sustine Ramona Manescu.
Pe blogul personal Ramona Manescu este mai critica la adresa DNA. “Ma intreb insa, daca stie exact Comisia cum actioneaza DNA in Romania si faptul ca aceasta institutie nu reprezinta altceva decat un instrument de presiune politica la indemana Presedintelui Basescu. Stiind ca pana in prezent DNA nu a finalizat nici unul dintre faimoasele cazuri de coruptie din Romania ar trebui deci sa intelegem ca existenta si practicile unei institutii de presiune politica sunt incurajate de Comisia Europeana?”, mai sustine europarlamentarul PNL. In opinia europarlamentarului, DNA nu isi are rostul avand in vedere ca exista parchete judetene si alte institutii care pot instrumenta cazurile de coruptie.
Voalat eurodeputatul sugereaza si ca DNA ar trebui desfiintat. “In acest context, intrebarea care se pune este de ce avem nevoie de DNA, o institutie care in realitate dubleaza activitatea Parchetului?…. Avand in vedere concluziile acestui raport si realitatile evidente intentionez ca in urmatoarele zile sa ridic, in Parlamentul European, problema utilitatii unei institutii precum DNA, intr-un stat membru”, spune Ramona Manescu intr-o postare de pe blogul personal pe 23 martie, cu doua zile inainte sa depuna oficial interpelarea adresata Comisiei Europene.
Ce spune raportul Comisiei Europene despre activitatea DNA
- „Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a mentinut rezultatele bune in ceea ce priveste anchetele impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt. Aceste rezultate incep sa se regaseasca si la nivelul instantelor, numarul total al condamnarilor definitive crescand cu o treime in 2009 comparativ cu 2008. S-a emis o condamnare in prima instanta impotriva unui actual membru al Parlamentului si fost secretar de stat. S-a luat o decizie finala de condamnare impotriva unui primar si a unui fost primar adjunct pentru luare de mita. Acestia isi vor ispasi pedeapsa in inchisoare. Cu toate acestea, in acelasi timp, sanctiunile aplicate de instante pentru cazurile de coruptie la nivel inalt, in ansamblu, par in continuare prea usoare si nedisuasive, ca in perioadele precedente: in jumatate din hotararile finale de condamnare s-a aplicat pedeapsa minima, iar in trei sferturi din acestea sanctiunile sunt suspendate. In ultimele sase luni, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat sa isi mentina rezultatele bune. Reconfirmarea in functie a procurorului general pentru un nou mandat a oferit posibilitatea de a valorifica realizarile primului mandat.„
Precedentul Chiuariu
In 2007 s-a inregistrat un caz asemanator cand Tudor Chiuariu pe atunci ministru al Justitiei a cerut oficial CE sa modifice raportul pe justitie si sa scoata din el aprecierile pozitive la adresa DNA. Intr-un document de 9 pagini Chiuariu a editat raportul CE si a incercat sa convinga oficialii europeni ca nu este bine ca DNA sa fie laudat. Citeste aici cum a incercat fostul ministru Chiuariu sa scoata laudele la adresa DNA din raportul CE pe justitie (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1057231-chiuariu-vrut-scoata-laudele-din-raportul.htm) De altfel atat Tudor Chiuariu, cat si Calin Popescu Tariceanu au criticat DNA cerand desfiintarea institutiei sau comasarea ei in cadrul DIICOT.