Evenimentul astronomic "Luna albastra", pe 21 mai: Luna si Marte vor putea fi observate pe cer
Urmatoarea „Luna albastra”, eveniment astronomic deosebit, va putea fi observata pe data de 21 mai 2016 si se va produce in apropierea planetei Marte, scrie Mediafax, citand Descopera. Pe data de 21 mai, Luna si Marte vor putea fi observate pe cer, incepand cu seara zilei de 21 mai si pana in dimineata zilei de 22 mai. Bineinteles, Luna nu va avea culoarea albastra, insa culoarea rosie a lui Marte va fi cat se pote de vizibila.
In ultima perioada, numele „Luna albastra” a fost folosit pentru a descrie doua dintre cele doua luni pline aparute intr-o singura luna calendaristica, dar o definitie mai veche spune ca Luna Albastra reprezinta, de fapt, a treia luna plina dintre cele patru care pot aparea intr-un singur anotimp. Acum, datorita progresului facut in tehnologie, fenomenul este mult mai bine cunoscut.
Potrivit unui articol publicat in anul 1937, in Almanahul Maine Farmer, Luna Albastra este acea luna plina care poate aparea in plus fata de celelalte trei observate pe parcursul unui anotimp. In acest mod au fost descrise Lunile Albastre aparute pe cer pe 21 noiembrie 2010 si 20 august 2013.
Pe data de 21 mai, Luna si Marte vor putea fi observate pe cer, incepand cu seara zilei de 21 mai si pana in dimineata zilei de 22 mai. Bineinteles, Luna nu va avea culoarea albastra, insa culoarea rosie a lui Marte va fi cat se pote de vizibila.
Pamantul va trece intre Marte si Soare pe data de 22 mai. Astronomii numesc acest fenomen „Opozitia lui Marte”, deoarece planeta rosie se va afla in opozitie fata de Soare. Acest fapt o face sa fie vizibila la apus. In acelasi timp, la apus va fi vizibila luna plina. Din acest motiv, Marte poate fi observata in apropierea Lunii.
Au existat voci care sustineau ca termenul „Luna Albastra” trebuie folosit pentru a descrie a doua Luna plina dintr-o luna calendaristica. Astfel, datorita faptului ca astfel de fenomene s-au petrecut pe 2 iulie si 31 iulie 2015. Conform teoriei prezentate, urmatorul eveniment va avea loc pe 31 ianuarie 2018.
Potrivit Descopera, aceasta idee a fost publicata pentru prima data in anul 1946, de James Hughs Pruett, in articolul „Once in a Blue Moon” din revista „Sky and Telescope”. Cercetatorul se referea atunci la editia din 1937 a Almanahului Maine Farmer, insa el a simplificat definitia, fara a tine de cont de toate detaliile pe care le-a gasit.
In timp, Luna Albastra a devenit personaj in traditiile populare ale mai multor culturi. Cu toate acestea, controversele referitoare la aparitia Lunii Albastre au continuat sa apara, indeosebi in randul puristilor. Acestia se intreabau daca ideea Lunii Albastre aparute sub forma celei de-a treia sau a celei de-a patra luni pline este mai veche decat conceptia conform careia Luna Albastra este, de fapt, a doua luna plina care poate fi observata pe parcursul unei luni calendaristice.
Cercetatorii sustin ca nu pot oferi inca o solutie concreta, insa incearca sa raspunda la o alta intrebare: „Poate Luna sa aiba, intr-adevar, culoarea albastra?”. Specialistii ne spun ca, in mod cert, Luna nu poate avea o asemenea culoare, insa ea poate fi vazuta pe cer in acest mod, deoarece lumina care ne permite sa o observam trece prin zone cu particule a caror culoare este similara cu cea albastra.
Luna Albastra apare extrem de rar, de doua ori intr-un singur an calendaristic. Ultima data, un astfel de fenomen a putut fi observat in anul 1999. Urmatoarele evenimente vor avea loc in ianuarie si martie 2018 si, respectiv in ianuarie si martie 2037.