Sari direct la conținut

Excepția din „Ordonanța austerității” care dă liber ministerelor și instituțiilor publice să cumpere mai departe sute de mașini

HotNews.ro
Masini, programul Rabla , Foto: Inquam Photos / George Călin
Masini, programul Rabla , Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a introdus vineri în ordonanța de urgență menită să reducă risipa cheltuielilor bugetare o prevedere care va permite ministerelor și instituțiilor publice să continue licitațiile demarate deja, dar și achizițiile directe de mașini: toate achizițiile făcute prin programul Rabla vor merge mai departe. Zeci de noi astfel de achiziții directe au fost făcute chiar azi de Agențiile pentru protecția Mediului.

Forma finală a Ordonanței de Urgență adoptate vineri de Guvern a introdus o excepție esențială la măsura de interzicere instituțiilor și autorităților publice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme.

Toate achizițiile prin Programul Rabla merg mai departe

Mai exact, Guvernul a introdus în Ordonanța de urgență un nou alineat prin care toate achizițiile făcute prin programul Rabla pot fi făcute mai departe.

Astfel vor face excepție de la OUG și:

  • d) autoturismele a căror achiziție se realizează în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu precum și în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Practic este vorba de achizițiile prin „Programul Rabla”.

Această excepție nu era prevăzută în proiectul de OUG aflat până azi în dezbatere publică, în care erau exceptate doar achizițiile efectuate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și prin PNRR, precum și achizițiile publice aflate în derulare.

De ce devine inutilă măsura anunțată de Câciu privind încetarea achizițiilor de mașini în procedurile în derulare

Introducerea acestei excepții care dă voie ministerelor și instituțiilor publice să își continue achizițiile de mașini prin Programul Rabla face inutilă o altă măsură anunțată vineri de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu.

Acesta a spus că vor înceta toate procedurile de achiziții de mașini în care nu s-au anunțat câștigătorii procedurilor, mai puțin în achizițiile cu finanțare UE, PNRR ori proiecte care fac obiectul acordului de imprumut cu Banca Mondială.

Iată cum sună nodificarea în OUG-ul adoptat azi de Guvern:

  • „(5) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, încetează toate procedurile de achiziție publică pentru bunurile prevăzute la alin. (1) lit. a) (n.a. achizițiile de mașini) pentru care nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție publică.”

O astfel de măsură ar fi avut efect dacă nu s-ar fi introdus excepția privind achizițiile prin Programul Rabla.

  • De ce? Pentru că aproape tot valul recent de achiziții directe și de licitații abia lansate pentru cumpărarea de sute de mașini se fac în mare parte prin Programul Rabla în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024.

Zeci de mașini cumpărate chiar azi prin achiziție directă de Agențiile pentru Protecția Mediului. Toate prin programul Rabla

Spre exemplu, chiar astăzi, când Guvernul a adoptat această Ordonanță de urgență, mai multe Agenții pentru Protecția Mediului din țară au făcut un val de achiziții directe de mașini. Surpriza? Toate sunt prin programul Rabla!

Iată câteva astfel achiziții directe:

Și exemplele pot continua.

Contactat de HotNews.ro, Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a declarat că „toate aceste achiziții sunt prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus”.

În plus, multe din licitațiile abia lansate de diverse Ministere sunt făcute tot prin Programul Rabla. Exemple: Licitația de 66 de mașini de la Ministerul Apărării, ori cea de 18 autoturisme de la Administrația Fondului de Mediu.

Chiar dacă nu și-au anunțat câștigătorii, aceste licitații nu vor fi întrerupte grație excepției introduse astăzi de Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro