Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Ce planuiesc mai exact chinezii de la ZTE in Romania: Centru de perfectionare in apropierea unui aeroport si producerea de echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra

HotNews.ro
Lorian Vintila, ZTE Romania, Foto: Arhiva personala
Lorian Vintila, ZTE Romania, Foto: Arhiva personala

Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE Corporation a propus in aceasta luna autoritatilor romane infiintarea unui centru de perfectionare IT si deschiderea unei linii de productie de echipamente telecom in Romania. Lorian Vintila, director de strategie ZTE Romania detaliaza intr-un interviu pentru HotNews.ro planurile de investitii: centrul de perfectionare trebuie sa se afle in apropierea unui aeroport si sa aiba un campus pentru cazarea a circa 100 de cursanti, iar in privinta fabricii, chinezii au propus infiintarea unei linii de productie de echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra (set-top box-uri), cu circa 100 de angajati.

In perioada 10-16 august 2011, in delegatia romana care a fost in China, alaturi de ministrul Economiei, Ion Ariton la intalnirea cu reprezentantii companiilor Huawei si ZTE au mai participat si doi oameni din Ministerul Comunicatiilor: Marius Fecioru, secretar de stat si Ionut Negrescu, secretar general adjunct, conform informatiilor transmise HotNews.ro.

  • „Cu aceasta ocazie, delegatia romana a aprofundat tema abordata de ministrul Valerian Vreme, in ianuarie 2011, respectiv dezvoltarea unui centru de perfectionare, eventual de cercetare-dezvoltare in Romania, de catre reprezentantii ZTE. Unul dintre rezultatele intrevederii a fost ca reprezentantii companiei ZTE s-au oferit sa finanteze gratuit echiparea laboratoarelor de telecomunicatii ale universitatilor tehnice din Romania”, au transmis oficialii MCSI cu privire la rezultatele discutiilor cu partea chineza.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Lorian Vintila, directorul de strategie si operatiuni al ZTE Romania, a precizat ca infiintarea centrului de perfectionare este un proiect separat de cel al echiparii laboratoarelor Universitatilor de telecomunicatii.

Reporter:Ce puteti sa ne spuneti mai exact despre echiparea laboratoarelor de telecomunicatii ale universitatilor tehnice din Romania?

Lorian Vintila: Ne-am gandit in prima faza sa avem un program initiat cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Telecomunicatii, dupa care sa exportam cazul de aici in toate universitatile nationale de profil. Este vorba de dotarea unor laboratoare cu echipamente din noua generatie: echipamente de transmisiuni, echipamente radio etc. Ne intereseaza sa aducem echipamente din noua generatie – LTE sau 4G.

Am inceput demersurile impreuna cu un operator din Romania, nu va pot dezvalui numele lui, deja am inceput de circa 2 luni demersurile de implementare a unor tehnologii din clasa 2G, 4G si GPON (de transport de date) in Bucuresti la Facultatea de Telecomunicatii.

Probabil ca maine vom discuta cu cei din MCSI pentru ca avem o intalnire – despre dotarea laboratoarelor cu tehnologii de ultima generatie in alte patru Universitati din Iasi, Cluj, Timisoara si Craiova. Sunt discutii, tatonari, pentru ca si rectorii vor trebui sa aloce un spatiu special pentru aceste echipamente.

Noi oferim aceste echipamente gratuit, nu vrem nimic de la nici o universitate, este sprijinul pe care compania noastra il ofera statului roman si institutiilor de educatie pentru a crea aceste noi generatii de ingineri de telecomunicatii care vor iesi din mediul universitar invatand si practicand pe echipamentele noastre.

Reporter:S-a anuntat ca ZTE va deschide un centru de perfectionare in Romania. Au mai evoluat lucrurile?

Lorian Vintila: Acesta este un proiect separat si ne-am gandit ca asa cum am organizat in Franta, Germania si Suedia centre de perfectionare am putea sa facem si in Europa de Est, pentru ca nu exista nici unul. Din cate stiu Ericsson are asa ceva in Romania, este un concept de fapt, dar noi vrem chiar sa facem un centru de perfectionare de telecom in Romania datorita acestui avant al zonei de telecomunicatii si IT care se dezvolta puternic in tara.

Pana acum s-a discutat despre amplasarea lui, despre cum va functiona la modul general. Ne-am gandit ca undeva pana la trei milioane de euro ne va costa acest centru. Este vorba de constructia cladirii, daca nu cumva vom prelua o cladire gata construita pe care sa o reamenajam cu sali de clasa moderne, cu laboratoare, sala de mese, sali de ectura, etc. Daca preluam o cladire costurile vor fi mai mici de trei milioane de euro.

Reporter:Unde va fi mai exact amplasat acest centru de perfectionare?

Lorian Vintila: Ei, aici sunt tot felul de idei. Pe noi nu ne deranjeaza daca centrul va fi amplasat la Cluj, Timisoara, Bucuresti, Constanta s.a. Ideea este sa avem un aeroport langa noi pentru ca de fiecare data cand vom avea nevoie de specialistii de la centrul de cercetare dezvoltare sau de la linia de productie din China sa poata ajunge rapid de la aeroport la sala de curs. Vor sta probabil o saptamana sau mai mult – depinde de proiectele supuse atentiei studentilor sau cadrelor care vor accesa acest centru. Vor exista cadre didactice locale si cadre didactice din China pe care le vom invita sa sustina anumite proiecte sau cursuri.

Reporter:Ati estimat cati studenti vor fi in acest centru?

Lorian Vintila: Aici e iar o discutie pe care o avem la ora actuala. Dorim ca aceste centru sa aiba si un mini-hotel – un campus care sa poata fi cazati pana la 100 de cursanti/studenti. Probabil ca la 100 de cursanti, imparititi in cinci grupe pe diferite tematici este nevoie de maxim 15 profesori dintre care probabil 10 vor fi locali si 5 din China sau jumatate jumatate – depinde de tehnologie. Daca noi avem competente in 4G e clar ca vom aduce toti profesorii din China.

Reporter:Aeroport, campus…ce ar mai fi de spus despre acest centru?

Lorian Vintila: Ne trebuie foarte mult sprijin din partea autoritatilor. Stiti cum se spune: cand cineva nu vrea sa te ajute important este sa nu-ti bage bete in roate. Ma refer la toate proiectele noastre, nu doar la acesta. Nu va ascund ca aceste lucruri le-am discutat si cu membri ai celorlalte partide, am discutat si cu cei de la PSD, cu oameni din mediul politic dar nu neaparat de la PD-L pentru ca este un proiect pe care noi il gandim din 2007. De atunci au fost foarte multe schimbari politice si nu as vrea sa ni se spuna: ati facut cu..Nu. Avem acest proiect cu Romania nu cu un partid.

Reporter:Cand vor incepe mai exact lucrarile la acest centru de perfectionare?

Lorian Vintila: Speram ca in luna noiembrie, maxim decembrie sa avem toate hartiile si contractele semnate si sa putem incepe. Daca in noiembrie avem toate documentele semnate, putem sa ne apucam sa zugravim spatiul etc..asta in conditiile in care se preia o cladire dezafectata. Asta cautam acum – sa ni se spuna acest lucru.

Reporter:Dar ati semnat ceva cu autoritatile? Aveti un acord scris?

Lorian Vintila: Nu, nu. Exista un memorandum de intelegere la nivel de ministere de telecomunicatii semnat la mijlocul lunii ianuarie din acest an de catre ministrul Valerian Vreme si omologul sau din China in care sunt prevazute acorduri bilaterale de ajutor intre cele doua ministere. Practic nu e nimic parafat.

Reporter:S-a spus ca analizati posibilitatea deschiderii unei linii de productie de echipamente telecom..

Lorian Vintila: Da, si aceasta o studiem foarte foarte mult. Incepand cu 1 ianuarie 2013, in UE nu va mai fi voie sa se transmita televiziune in sistem analogic, ci doar televiziune in sistem digital. (n.a este vorba de televiziunea analogica terestra). In aceste conditii, Romania va trebui sa cumpere acele unitati care fac conversia de la analog la digital sa le cumpere de la niste producatori de pe piata libera – europeana, americana, chineza, japoneza nu conteaza.

Reporter:Va referiti la set-top box-uri, acele echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru

Lorian Vintila: Exact, set-top box-urile.. Eu am venit cu ideea de a produce aceste set-top box-uri in Romania si am primit mai mult decat acceptanta celor doi ministri (n.a Ministrul Economiei Ion Ariton si Ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme). Ne-am gandit sa cream o micro-unitate de productie undeva intr-o zona defavorizata, sa cream locuri de munca si de asemenea produsul final sa acopere necesarul din Romania si de asemenea sa livram catre tarile comunitare si de ce nu sa exportam si in alte tari non-UE.

Si acest proiect la ora actuala se discuta la nivel de minister si corporatii. Domniile lor au zis ca sunt mai mult decat interesati ca in Romania sa se produca asa ceva si o data sa acoperim necesarul intern, sa dam de munca unor oameni si nu in utlimul rand sa dezvoltam businessul – respectiv sa livram catre alte tari.

Reporter:Mai concret de ce va mai fi nevoie?

Lorian Vintila: Concret este foarte simplu – dupa ce a fost definita o zona defavorizata putem sa preluam de acolo o cladire dezafectata, ne trebuie maxim 2000 – 3000 de mp. Langa cladire ne-ar trebui si un spatiu de depozitare, un spatiu de acomodare a celor care vin din China, a celor care vin din alte orase – un mini-hotel.

Angajatii vor fi numai din Romania dar va fi nevoie si de niste indrumatori din China de la departamentul de cercetare dezvoltare de la linia de productie care nu vor face altceva decat sa-i coordoneze pe acesti oameni si masinile pe care le vor aduce aici pentru ca se vor livra micro-componente din China care vor fi asamblate in Romania. Pentru aceasta unitate de productie cred ca pana in 100 de angajati autohtoni sunt mai mult decat necesari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro