Sari direct la conținut

EXCLUSIV Contractul dintre ALPAB si Bleu Ciel, pentru construirea aqua-land-ului din Parcul Tineretului nu a fost reziliat, desi Sorin Oprescu anuntase incetarea sa

HotNews.ro
Defrisare Parcul Tineretului, Foto: Hotnews
Defrisare Parcul Tineretului, Foto: Hotnews

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a declarat pentru HotNews.ro ca Administratia Lacuri Parcuri si Agrement de pe langa Primaria Capitalei nu a reziliat contractul de asociere cu Bleu Ciel, firma care urmeaza sa construiasca aqualand-ul din Parcul Tineretului. Atat ALPAB-ul, cat si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au declarat in nenumarate randuri ca acest contract a fost reziliat.

Aceste afirmatii au fost facute dupa ce mai multe persoane, printre care si viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, au declarat ca asocierea dintre ALPAB si Bleu Ciel este ilegala deoarece s-a facut fara aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

ALPAB declara la inceputul lunii aprilie ca rezilierea contractului cu Bleu Ciel s-a facut deoarece Bleu Ciel nu a obtinut autorizatia de construire pentru aqua land in termenul prevazut in contract. Afirmatiile au fost confirmate de primarul general, Sorin Oprescu.

Prefectul Capitalei ne-a declarat insa ca, potrivit unei scrisori trimise de ALPAB, contractul nu a fost reziliat deoarece Primaria sector 4 a declarat ca nu Bleu Ciel este vinovata ca autorizatia de construire nu a fost emisa la termen.

“I-am solicitat d-lui Radu Popa, directorul ALPAB, pe 29 aprilie, sa-mi spuna daca a fost sau nu reziliat contractul dintre ALPAB si Bleu Ciel, luand act de faptul ca Primarul general a declarat in presa ca acest act a fost reziliat. Pe 17 mai, ALPAB imi raspunde urmatorul lucru: “Luand in considerare adresele emise de Primaria sector 4 prin care aceasta disculpa Bleu Ciel pentru intarzierea emiterii autorizatiei de construire pentru aqualand, in momentul de fata, din punct de vedere legal, dispozitia din Contractul de Asociere cu privire la rezilierea de drept a contractului a devenit inoperanta”. Asta inseamna ca acest contract este valabil”, a declarat prefectul Capitalei pentru HotNews.ro.

De asemenea, Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca ALPAB a dezinformat.

“Bleu Ciel avea obligatia sa depuna documentatia pentru autorizatia de construire in 6 luni de la data obtinerii terenului si s-a achitat de aceasta obligatie: procesul verbal de predare primire a fost semnat pe 19.05.2009, iar depunerea documentariilor a fost pe 17.11.2009. Faptul ca Bleu Ciel nu a obtinut autorizatia in termenul de 12 luni nu este in culpa sa”, sustin reprezentantii asociatiei.

Primaria Capitalei arunca pisica moarta in curtea ALPAB

Intrebata despre aceasta situatie, Primaria Capitalei se spala pe maini si pune pisica moarta in curtea ALPAB-ului. “Singurii care sunt in masura sa raspunda intrebarilor dvs. in legatura cu acest subiect sunt reprezentantii ALPAB, cei care au si comunicat Primarului General situatia contractului de asociere dintre ALPAB si Blue Ciel”, se arata intr-un punct de vedere trimis de Primaria Capitalei, HotNews.ro.

Intrebat de ce a facut afirmatii neadevarate, ALPAB ne-a dat un rapsuns din care nu se intelege nimic: “SC Bleu Ciel SRL avea obligatia sa isi obtina toate avizele necesare constructiei proiectului Aqua Parc de la Primaria Sector 4. Intr-o adresă remisă Bleu Ciel de catre Primaria Sector 4 se precizeaza ca “intarzierea in emiterea autorizatiei de construire nu s-a datorat societatii dumneavoastra, ci institutiei noastre care a facut o serie de verificari”.

Reprezentantul Bleu Ciel, Marcel Toader, este singurul care a ramas constant. Aceasta a declarat inca din aprilie ca nu a fost reziliat contractul de asociere cu ALPAB si isi mentine pozitia. “Eu v-am spus ca nu e reziliat. Sunt acolo zi de zi si stiu fiecare virgula, fiecare cuvant din contract, iar daca ar fi fost reziliat as fi stiut. Nu stiu de ce ALPAB a facut aceste afirmatii”.

Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei sustine ca asocierea dintre ALPAB si Bleu Ciel este ilegala:

“Contractul de asociere in baza caruia ALPAB s-a asociat cu Bleu Ciel era ilegal deoarece a fost semnat fara aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa cum a vrut ALPAB. Daca schimbi destinatia unui teren este nevoie de hotararea CGMB. Cei de la ALPAB s-au folosit de o prevedere din regulamentul de functionare, care le permitea sa se asocieze sa faca chioscuri, baraci, tonete si alte lucruri minore in parcuri, nu aqua land-uri. Aici insa nu este vorba de asa ceva. Terenul respectiv avea functiunea de parc, iar acum se va construi acolo”, a declarat Mircea Raicu.

Salvati Bucurestiul ataca aqua land-ul in instanta

Asociatia Salvati Bucurestiul a atacat in instanta Planul Urbanistic de Detaliu si Autorizatia de construire pentru aqua land-ul din Parcul Tineretului. Organizatia reclama o serie de ilegalitati in cele doua acte emise de Primaria sector 4 si Consiliul local sector 4, printre care permisiunea de a construi pe spatiu verde, lucru interzis de lege in acest moment.

Potrivit lui Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic de Detaliu contine urmatoarele ilegalitati:

– PUD-ul are valabilitate doi ani, desi Planul Urbanistic Zonal, documentatia de urbanism pe care acesta se bazeaza, expira mult mai repede;

– PUD-ul permite construirea unui restaurant si a unei cafenele desi pe Planul Urbanistic General este trecut spatiu verde, iar legea interzice construirea pe spatiile verzi;

– terenul pe care s-a aprobat PUD-ul are circa 52.000 mp, iar legea prevede ca pentru o suprafata mai mare de 3.000 mp sa se faca Plan Urbanistic Zonal;

– PUD-ul a modificat procentul de ocupare al terenului, lucru posibil doar printr-un Plan Urbanistic Zonal;

Autorizatia de construire contine urmatoarele ilegalitati:

– nu respecta Hotararea Consiliului General privind locuri de parcare, care mentioaneaza ca 75-80 la suta dintre parcaje se fac in subteran. In acest proiect toate parcajele sunt la suprafata, betonandu-se o mare suprafata verde;

– autorizatia de construire se bazeaza pe un Certificat de urbanism expirat;

– legea privind proprietatea publica prevede ca pe domeniul public se pot face doar obiective de utilitate publica. Aqua land-ul nu este obiectiv de utilitate publica;

– avizele in baza carora s-a dat autorizatia erau expirate la data cand a fost emisa autorizatia.

“In baza contractului de asociere, firma Bleu Ciel a obtinut de la Primaria Sectorului 4 pe 31.08.2009 un Plan Urbanistic de Detaliu si pe 08.03.2011 autorizatia de construire nr. 86/51652 pentru construirea Aqua Parc-ului. PUD-ul si autorizatia contin numeroase ilegalitati. Ca de obicei, Asociatia Salvati Bucurestiul incearca sa repare daunele provocate bucurestenilor de Primaria Capitalei”, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Asociatia Salvati Bucurestiul.

In replica, Gabriela Vintila, jurista Bleu Ciel, declara ca acuzatiile Asociatiei Salvati Bucurestiul sunt nefondate: “Este un litigiu prin care Asociatia Salvati Bucurestiul cere suspendarea a doua acte administrative, respectiv PUD-ul si Autorizatia de construire. Ca motive au invocat niste lucruri care nu sunt reale. Sau mai bine zis, false. Au spus ca PUD-ul este ilegal deoarece nu are la baza un Plan Urbanistic Zonal. Exista un PUZ aprobat din 2005 care prevede pe acel teren baza de agrement. PUD-ul nu schimba destinatia. Un alt motiv fals, au invocat ca am defrisat 300 de arbori. In total sunt 300 pe tot terenul. Am cerut la Primaria Capitalei defrisarea a 49 de arbori dintre care 13 sunt uscati, iar restul din specii neadecvate pentru oras, plopi care pot cadea. Pentru taiere, vom planta in compensare 310 arbori. In plus, ei sutin ca betonam. Un aqua parc, care are luciu de apa si spatii verzi, nu cred ca betoneaza”.

Cine are dreptate, urmeaza sa stabileasca doar instanta. Intre timp, desi exista suspiciuni asupra legalitatii contractului de asociere intre ALPAB si Bleu Ciel, lucrarile la parcul acvatic continua. Pe rolul instantelor nu se afla niciun proces, prin care sa se analizeze legalitatea contractului. Nimeni nu a cerut asta. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro