Sari direct la conținut

​EXCLUSIV VIDEO Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul și alcoolul? Da, pot să înțeleg asta! Să taxezi inovația? Nu este o idee bună!

HotNews.ro
Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei Europene, Foto: Hotnews
Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei Europene, Foto: Hotnews

​”Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.”, declară într-un interviu pentru HotNews.ro Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru piața unică digitală. Întrebat despre controversata Ordonanță 114 care a impus un tarif fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom, Andrus Ansip a explicat greșelile uriașe făcute în UE prin taxarea inovației.

  • VIDEO Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul, alcoolul, da! Pot să înțeleg asta! Să taxezi poluarea, pot să înțeleg. Să taxezi inovația, nu este o idee bună!

Principalele declarații ale Vicepreședintelui Comisiei Europene:

  • Nu vreau să fac niciun comentariu despre aceste măsuri concrete din legislație pentru că procesul de evaluare este în derulare în Comisia Europeană, dar pot să ofer câteva comentarii generale. Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.
  • Noi am făcut în UE greșeli uriașe când am lansat rețelele 3G în Uniunea Europeană. Perioada rețelelor 2G a fost una dintre cele mai glorioase pentru Europa, am fost lideri în inovație, ceilalți erau în urma noastră, dar când am început cu 3G, toate Guvernele din Europa au început să ceară sumele maxime de bani când vindeau licențele pentru frecvențele radio.
  • Dar, operatorii nu au mai avut apoi suficienți bani să facă investiții și în fapt nici nu mai era nevoie să facă acele investiții atât de repede pentru că piața era blocată, numărul de licențe era limitat.
  • Cu 4G, comportamentul Guvernelor din UE a fost diferit. Pentru majoritatea statelor membre, ținta a fost să acopere țările cât mai repede posibil cu rețelele din noua generație. Bineînțeles, au fost câteva Guverne, care au cerut în continuare sumele maxime de bani. Noi nu vom impune criterii concrete privind acoperirea rețelelor și limite de timp, astfel că Guvernele pot obține mai mulți bani stabilind acele criterii.
  • Dar sunt absolut sigur că acele Guverne a căror țintă a fost să-și acopere țările cât mai rapid cu rețele de noua generație nu au pierdut din punct de vedere al veniturilor. Nu au obținut suma maximă de bani atunci când au vândut frecvențele, dar economiile lor au fost capabile să crească mai repede pentru că noi generații de rețele erau disponibile în piață și de aceea veniturile lor au fost mai mari decât ale acelor Guverne care au vrut să obțină doar suma maximă de bani la vânzarea frecvențelor.
  • Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul, alcoolul? Da, pot să înțeleg asta! Să taxezi poluarea? Pot să înțeleg. Să taxezi inovația? Nu este o idee bună!„, a declarat Andrus Ansip, comisarul european pentru piața unică digitală.

Întrebat de HotNews.ro dacă sunt operatori care să se fi plâns la Comisia Europeană pe tema OUG 114, acesta a spus că ‘nu poate comenta, deoarece este un proces în derulare”. „Comentariile mele au fost la modul general, nu cu privire la măsurile concrete din această Ordonanță.”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene este prezent în aceste zile la București în contextul a două evenimente organizate în Parlament sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv: reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) și a treia Connferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic.

  • Avertismentul Comisiei Europene în raportul de țară: Succesul licitației și introducerea rețelelor 5G în România „ar putea fi puse în pericol” de măsurile OUG 114

Măsurile fiscale adoptate de Guvern în decembrie 2018 ar putea pune în pericol succesul licitației și ar putea afecta introducerea rețelelor 5G, iar prețurile excesive ale licențelor 5G ar putea avea un impact negativ asupra prețurilor foarte competitive ale serviciilor de telecomunicații”, avertizează Comisia Europeană în raportul de țară publicat miercuri. În ciuda vitezelor mari la internet, România a rămas în urmă în ceea ce privește acoperirea de bandă largă în zonele rurale, mai atenționează Executivul European.

  • Condițiile de acordare a spectrului radio pentru 5G, în consultare publică, într-un moment în care industria este bulversată de Ordonanța lăcomiei

Condițiile și procedura de acordare a spectrului radio pentru 5G, tehnologia care va permite conectarea la rețele a miliarde de utilizatori și obiecte inteligente din domeniul IoT (Internet of Things) au fost joi scoase în consultare publică. Ținta a rămas aceeași: licențele să fie acordate până pe 15 decembrie 2019. Problema este însă că industria este bulversată de prevederile OUG 114/2018 și, într-un document prezentat în premieră de HotNews.ro, marii operatori au avertizat că noile taxe vor face imposibilă implementarea 5G, iar intenția statului de a câștiga minim 3,1 miliarde euro din această licitație este nerealistă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro