Expoziția "El alma del arbol/ Sufletul copacului" a artistului peruan José Antonio "Cuco" Morales Velit, la ARCUB
Vernisajul expoziției de pictură „El alma del arbol/ Sufletul copacului” a renumitului artist peruan José Antonio „Cuco” Morales Velit va avea loc in prezenta artistului, în data de 8 mai, începând cu ora 18:30, la ARCUB.
Vernisajul fi urmat de un cocktail cu băuturi și gustări tradiționale peruane, precum Pisco Sour. Acest eveniment are loc în contextul aniversării celor 80 de ani de relații diplomatice dintre Peru și România, informeaza ARCUB.
José Antonio „Cuco” Morales Velit s-a născut în orașul Lima din Peru. A studiat artele plastice la Colegiul „Equipe” din Lima, apoi, arta și științele comunicării la Universitatea din São Paulo din Brazilia. Reîntors în Peru, a studiat desenul în cadrul prestigiosului workshop ținut de Cristina Galvez, înainte de a se înscrie la Facultatea de Arte Frumoase din Lima. A făcut parte din grupul „Parenthesis”, un cerc experimental al artiștilor conceptualiști din Peru. De la prima sa expoziție individuală din anii ‘80, Cuco și-a dezvoltat propriul limbaj pictural, dezvăluind o personalitate mistică și reflexivă, cu unele influențe din filosofia budistă. Temele tablourilor sale variază de la personaje jucăușe până la adâncimea misterioasă a pădurilor și a naturii, artistul reușind să creeze un dialog personal și constant între sine și propria artă.
„El alma del arbol/ Sufletul copacului” este un discurs despre viață, privită în dimensiunea sa trecută, dar și prezentă. în care fiecare arbore reprezintă un alter-ego care dialoghează cu natura. Sunt stări emoționale care trec de la un tablou la altul, în care peisajul este inspirat și simțit, trecând prin culoarea frunzelor desprinse din copaci, prin senzația lăsată pe mână de trunchiuri, în timpul unei plimbări în care ești doar tu și Mama Natură.
Daniel G. Alfonso, critic de artă, afirmă despre arta lui Cuco: „Sensibilitatea lui l-a făcut cunoscut ca pictor al copacilor sau, cum îmi place mie să-l numesc, ca sfântul care sărută pământul. Pensula sa traduce frumusețea interioară a peisajelor care apar în compozițiile sale. Uneori, ne confruntăm cu viziuni suprarealiste, în care mintea artistului trece dincolo de ceea ce vede, iar în alte cazuri, vedem natura inspirată de experiența de viață a pictorului. Detaliul este unul dintre cele mai interesante elemente ale acestor lucrări, care ne captivează până la sfârșit. Contrastul tonurilor ne vorbește despre diferitele stări ale pictorului și totul este plasat pe un fundal de aur (pigmentul predominant)”.
Expoziția, organizata de Ambasada Republicii Peru în România, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, poate fi vizitată până în data de 19 mai, zilnic, între orele 14:00 și 20:00. Intrarea este liberă.