Sari direct la conținut

Faci sau nu profit, pentru Coaliție tot hoț rămâi. Cât ar trebui să faci profit pentru a fi considerat onest?

HotNews.ro
Taxarea tuturor, Foto: Pichetw | Dreamstime.com
Taxarea tuturor, Foto: Pichetw | Dreamstime.com

La buget nu sunt bani, așa că trebuie să taxăm pe toată lumea mai mult, pare a gândi Coaliția PSD-PNL. Ni se vinde ideea de eliminare a facilităților, dar propunerile Coaliției de guvernare merg mult peste asta. Nu rămâne nimeni netaxat suplimentar dacă ne uităm la anunțurile lor, precum și la drafturile care circulă pe la noi prin presă (am publicat și noi vreo două variante).

Antreprenorii își pun o întrebare, mai în glumă, mai în serios: Sunt hoț sau nu?

De ce se întreabă asta?

Pentru că cei doi Marceli (Marcel Ciolacu și Marcel Boloș) condamnă aprope direct prin declarațiile lor firmele care fac profit, nu au profit sau fac pierdere.

Ce au înțeles antreprenorii?

1. Dacă ai pierdere, ești hoț

Cei din Coaliția PSD-PNL consideră că dacă nu generezi profit, înseamnă că faci unele lucruri ilegale sau aproape de legalitate pentru a-ți masca câștigul.

E adevărat, sunt firme care fac optimizare fiscală (nu chestiuni ilegale), iar altele mai puțin. Bineînțeles, sunt și firme care fac evaziune. Pentru că ANAF nu are capacitatea să controleze ori să identifice acele societăți care fac evaziune, soluția Coaliției este: „îi taxăm pe toți, că sigur așa fac toate firmele”.

E mai simplu să faci asta decât să întărești ANAF.

Așadar, dacă unul face evaziune (nu optimizare fiscală) înseamnă că și tu faci. Deci, dragă antreprenorule, ești considerat hoț în ochii Coaliției dacă s-a întâmplat să ai pierdere.

2. Dacă ai un profit mic, ești hoț

Nici un profit mic nu este bun din același motiv ca mai sus. Coaliția crede că ai făcut multă optimizare fiscală (de data asta nu se gândește la evaziune).

Nu ai făcut ceva ilegal propriu-zis, dar faptul că ai reușit să ai un profit ceva mai mic nu este în regulă pentru stat. Trebuia să declari unul mai mare pentru ca impozitul pe profit dat la buget să fie mai consistent.

Adică ai cam furat Statul, după concepția Coaliției de guvernare. Așadar, mai bine ești taxat suplimentar.

Același lucru se aplică și la PFA. De exemplu, conform declarațiilor pe care ni le-a dat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, dacă ai venituri ceva mai mari, ești avantajat printr-un plafon la plata CASS. Dacă nu ai venituri așa de mari… ghinion, vei plăti CASS 10% la cât câștigi.

3. Ai profit mare, ești hoț

Nici un profit prea mare nu este bun. Dacă afacerea îți merge foarte bine, poate ai identificat o oportunitate în piață, un produs sau un serviciu care nu exista dar de care era nevoie, și ai realizat un profit mare, nu e bine.

De undeva ai furat, nu se știe de unde, dar ceva e necurat, în concepția Coaliției.

S-a găsit și pentru tine o formă de taxare suplimentară, ca să dai mai mulți bani la Stat. Îți merge bine? La fel de bine trebuie să-i meargă și statului: are de plătit anul viitor salarii și pensii mai mari, să se încadreze în deficit etc.

Oricum Statului nu-i ajung niciodată banii, de aceea se și împrumută foarte mult.

Cât de rentabil trebuie să fii ca să nu te considere hoț?

Acum vine întrebarea: cât de rentabil trebuie să fii ca să nu te considere hoț?

Ei bine, în acest sens chiar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ne-a indicat o cifră în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro.

La microîntreprinderi „se introduce această rată de rentabilitate de 30% pentru că se consideră că această rată de rentabilitate ar fi indicatorul de referință de la care noi încolo socotim că se folosește microîntreprinderea ca zona de optimizare fiscală”.

Așadar, analizând declarația sa, dacă ai o microîntreprindere cu rentabilitate de peste 30%, sigur faci optimizare fiscală (nu e ilegal), dar nu-i place statului.

Adică ai cam fi hoț, deci trebuie să plătești mai mult.

Dacă ai sub 30%, atunci vezi să nu fii prea jos, adică aproape de zero sau pe minus – dacă nu-ți prea merge afacerea, pentru că „intri în același păcat”.

Dacă ANAF avea o capacitate administrativă mai bună, atunci ar fi fost mai simplu pentru Coaliție: se axa doar pe eliminarea excepțiilor și totul se rezolva mai ușor. Fiscul vedea evaziunea, în anumite cazuri poate o stopa din fașă, și eram liniștiți astăzi. Nu mai era taxată toată lumea la grămadă și atunci nu mai erau considerați toți antreprenorii hoți.

Rămâne o întrebare: cei care cotizează la partide sunt considerați hoți de Coaliție?

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

VIDEO De ce vor plăti românii și companiile taxe mai mari. Interviu cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, despre măsurile fiscale care au fost deja decise și cele care sunt încă în discuție

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro