Sari direct la conținut

Facilitatea Europeană de Redresare și Reziliență, cu un buget de 672,5 mld. euro, a trecut de comisiile ECON și BUDG / Urmează votul în plenul Parlamentului European

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Parlamentul European, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisiile pentru Buget și Afaceri economice ale Parlamentului European au aprobat luni seara Facilitatea Europeană de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde euro.

Potrivit europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan (PPE, coraportor pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă), au fost 78 de voturi pentru, „doar 5 împotrivă” și 13 abținerii.

„Este proiectul la care am muncit din luna iulie și din care România primește peste 30 miliarde Euro sprijin ca urmare a crizei generate de Covid”, a comentat acesta.

Votul a fost salutat și de Dragoș Pîslaru (Renew Europe), care este și el coraportor pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă).

„Acordurile pe care le-am obținut în decembrie pe Mecanismul de Redresare și Reziliență și pe Instrumentul pentru Asistență Tehnică tocmai au fost aprobate cu un vot covârșitor de comisiile ECON și BUDG”, a scris pe contul său de Facebook Dragoș Pîslaru.

Mai departe, urmează voturile în plen iar „Mecanismul de Redresare și Reziliență va deveni funcțional, gata să pună la dispoziție 672,5 miliarde de euro statelor membre pentru a deveni mai puternice și mai reziliențe după pandemie”, a mai scris el.

La sfârșitul lui decembrie, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind Mecanismul de Reziliență și Redresare, din care România va primi 30,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.

Mecanismul de Reziliență și Redresare în valoare de 672,5 miliarde de euro este cel mai important pilon al Planului European de Redresare de 750 de miliarde de euro.

Mecanismul va avea 6 direcții prioritare de finanțare: digitalizarea, ecologizarea, competitivitatea și coeziunea economică (adică sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a industriei, a antreprenorilor), coeziunea socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia) și proiecte pentru tineret.

Mecanismul de Reziliență și Redresare este cel mai important program de investiții adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene, cu un buget de 672,5 miliarde de euro pentru următorii 3 ani.

Fondurile pe care țările membre le vor primi din Mecanismul European de Reziliență și Redresare vor fi corelate cu respectarea statului de drept, la fel ca în cazul fondurilor alocate din Bugetul Multianual tradițional al Uniunii Europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro