Falimentul City Insurance: Românii au făcut deja aproximativ 17.000 de cereri de plată pentru despăgubiri. Când sunt estimate primele plăți
Românii au transmis aproximativ 17.000 de cereri de plată pentru despăgubiri de la City Insurance până marți, 12 octombrie, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care au preluat conducerea acestei companii la care a fost demarat falimentul. Cererile de plată pot fi făcute atât de asigurații (clienții) City Insurance, cât și de persoanele păgubite de către asigurații acestei societăți.
Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni, 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.
Câte cereri de plată a primit până acum și care este valoarea acestora?
- „Până la data de 12 octombrie 2021, FGA a recepționat aproximativ 17.000 de cereri de plată, din parte creditorilor de asigurare ai City Insurance. Deocamdată nu putem oferi o valoare certă a pretențiilor, cererile de plată fiind în curs de înregistrare. Cererile de plată pot fi făcute atât de asigurații City Insurance, cât și de persoanele păgubite de către asigurații acestei societății. În relația cu Fondul calitatea celor care au depus cereri de plată este de potențial creditor de asigurare.
- Cererile de restituire de prime sunt incluse în total volum cereri de plată, menționate anterior. Nu putem enunța la acest moment un număr exact al cererilor de restituire primă, primite.
- Procesul de înregistrare al cererilor de plată primite este în desfășurare. Prin urmare, la această dată nu putem identifica tipul polițelor pentru care s-au depus cereri de restituire.
- Totuși având în vedere structura portofoliului societății, putem aprecia că marea majoritate a cererilor de restituire sunt aferente polițelor RCA.”, au precizat marți, 12 octombrie, pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).
Când va începe FGA să facă primele plăți?
- „Fondul este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Termenul calculat de FGA pentru începerea plăților este 29 noiembrie 2021.”, se arată în răspunsul FGA.
Ce trebuie sa faca cei care au de recuperat despăgubiri mai mari decât plafonbul de 500.000 de lei, pentru recuperarea banilor?
- „Suma ce depășește plafonul de garantare poate fi recuperată de creditorul de asigurare în cadrul procedurii de faliment prin înscrierea la masa credală.”, au spus oficialii FGA.
Câte cereri de dosare de daună la City a înregistrat până acum și cât va dura instrumentarea lor?
- „Până la data de 12 octombrie 2021, FGA a recepționat cca. 13.000 cereri deschidere dosare. Instrumentarea cererilor de deschidere a dosarelor de daună se face pe măsura înregistrării lor. FGA depune eforturi pentru instrumentarea cu celeritate a solicitărilor primite, dar, la acest moment nu putem face o estimare asupra duratei de instrumentare a întregului volum de cereri primite ori care, posibil, urmează să fie primite.”, au spus reprezentanții FGA.
Ce fel de polițe de asigurare în afară de RCA se așteaptă FGA să gestioneze de la City Insurance?
- „Tipurile de polițe de asigurare care puteau fi emise de către City Insurance erau: RCA, CASCO, bunuri, CMR, Cargo, Accidente persoane, Călătorie, Garanții, Răspunderi civile, Agricole.”, au mai declarat oficialii FGA.
ASF a cerut brokerilor să-și informeze clienții că au dreptul la o poliță RCA dacă sunt cu risc ridicat / Brokeri: Asistăm la o plafonare mascată a prețurilor de vânzare pentru transportatori
Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni, 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.
FGA a anunțat că începând din 27 septembrie, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului poate formula și adresa o cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor sau o cerere restituire de primă, după denunțarea poliței de asigurare la asigurător.
Conform Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.
Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.
Conform legislației, FGA poate iniția plata creanțelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, într-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicării Deciziei ASF referitoare la asigurător, în Monitorul Oficial. Cererile se pot depune cel târziu până la 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.
Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei per contract de asigurare.
Ce opțiuni au cei aproape 3 milioane de clienți ai City Insurance, după ce a început falimentul acestui asigurător RCA / Ce trebuie să știe păgubiții
Cei aproape 3 milioane de români care au polițe RCA la City Insurance au două opțiuni după ce ASF a decis să ceară falimentul acestui asigurător: pot să-și păstreze asigurările până la data expirării ori pot să le denunțe și să încheie contracte la un asigurător fără probleme.
Dacă ești client City și vrei să denunți polița RCA, dacă nu ai avut daune în perioada de valabilitate de pâna la denunțare, pentru perioada neexpirată ai dreptul să îți recuperezi diferența de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraților, se arată într-un ghid lansat luni de UNSAR și BAAR pentru clienții și păgubiții acestei societăți.
Cei mai afectați vor fi însă păgubiții, cei loviți în trafic de o mașină asigurată la City, deoarece multe service-uri nu mai fac reparații pe aceste polițe și toate despăgubirile de la acest asigurător vor fi plătite de FGA în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare. Pentru diferență este nevoie să te înscrii la masa credală, in cadrul procesului de faliment al asigurătorului.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri seara să îi retragă autorizația de funcționare societății City Insurance, cea mai mare companie de asigurări și liderul pieței RCA, cu aproape 3 milioane de asigurați. Măsura a fost luată după constatarea stării de insolvență a asigurătorului, ASF urmând acum să promoveze în instanță cererea de deschidere a falimentului.
Amintim că, potrivit legislației din România, orice asigurare RCA validă, indiferent de cât de puțin costă, permite despăgubiri pentru vătămări corporale și deces în limita a 6,07 milioane de euro, în timp ce pentru daunele materiale, limita de despăgubiri este în prezent de 1,22 milioane de euro.
- Deci o asigurare RCA, în afara șoferului vinovat, despăgubește pe oricine suportă o daună inclusiv pe membrii de familie ai șoferului vinovat aflați cu acesta în autovehicul în momentul accidentului.
Altfel spus, în cazul unui accident, de care tu, client City Insurance, te faci vinovat, asigurarea RCA poate suporta plata acestor despăgubiri maxime. În situația tragică în care apar victime în mașina ta ori a celui pe care l-ai lovit, cheltuielile cu spitalizarea ți-ar fi greu de suportat, dacă nu ai avea o asigurare RCA.