Sari direct la conținut

Falimentul Euroins la zi: Datoriile sunt estimate la 5 miliarde de lei. Câți români și-au asigurat mașinile, sănătatea și locuințele la acest asigurător

HotNews.ro
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Sunt 1,6 milioane de șoferi care au polițe RCA în vigoare la Euroins, dar românii mai au și 700.000 de asigurări de sănătate și circa 200.000 de asigurări de locuințe la acest asigurător intrat în faliment, a declarat luni Alina Popa, Coordonatorul echipei CITR, lichidatorul judiciar care gestionează falimentul Euroins.

Din peste 2 milioane de polițe RCA în vigoare la data deschiderii procedurii falimentului (n.a 9 iunie 2023) la acest moment mai sunt în vigoare 1,6 milioane de polițe RCA, dar asigurătorul a vândut către români și asigurări de sănătate, locuințe sau garanții.

Amintim că Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor Euroins.

Potrivit oficialilor CITR, polițele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate.

Până la aceste date, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Peste 25.000 de litigii. Datoriile totale sunt estimate la 5 miliarde de lei

În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creanță ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.

  • „Creanțele scadente în cazul Euroins însumează în acest moment 600 milioane de lei, iar expunerea potențială, adică datoriile potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe ar putea ajunge la 5 miliarde de lei, a anunțat luni Alina Popa, Coordonatorul echipei CITR, lichidatorul judiciar care gestionează falimentul Euroins.

CITR a realizat inventarierea activelor și a demarat licitații publice pentru a acoperi costurile salariale.

Mai mult, CITR a analizat și a denunțat aproximativ 1.000 de contracte și a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active și numerar.

De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în fața instanțelor naționale.

Au fost vândute bunuri Euroins în valoare de peste 2,5 milioane de lei

Oficialii CITR au precizat că valoarea bunurilor Euroins vândute până acum depășește 2,5 milioane de lei. Întrebați câți angajați mai are Euroins, oficialii lichidatorului judiciar au spus că zilele acestea expiră preavizele acordate în cadrul unei proceduri de concediere colectivă, în urma căreia vor mai rămâne circa 100 de salariați.

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanțelor, valorificarea activelor, susținerea în instanță a acțiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei și publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestații.

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA.

În martie 2023, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

Ce plăți a făcut FGA în contul marilor falimente RCA

După aproape 2 ani de la retragerea autorizației fostului lider RCA, City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit aproximativ 200 milioane de euro pentru mai puțin de jumătate din cererile păgubiților.

Între timp, sub aceeași conducere ASF, plătită lunar cu mii de euro pentru supravegherea pieței, a intrat în faliment un alt lider RCA, Euroins, unde sunt deja peste 100.000 de cereri de plată.

ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins în data de 17 martie 2023, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins România.

Primele plăți către păgubiții Euroins au început să fie făcute în data de 18 mai 2023: peste 650.000 de lei pentru peste 1.000 de cereri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro