Sari direct la conținut

Falsificatorii de CF-uri trasmiteau, in mod succesiv, dreptul de proprietate in favoarea mai multor persoane

Romania libera, Editia de Transilvania - Banat

In incercarea de a fugi de raspunderea penala

Falsificatorii de CF-uri trasmiteau, in mod succesiv, dreptul de proprietate in favoarea mai multor persoane

Continuam cu escrocheriile l-a care s-au dedat o parte dintre functionarii publici de la Cartea Funciara Timisoara. Ieri, am dat publicitatii o parte din faptele invinuitei Elena Gardan care, racolata de Ion Laszlo, de Gheorghe Popa si Paraschiv Corneliu Aldea, a “cazut pe aceeasi mana” cu ei, intrand in miezul afacerilor.

In fata organelor de cercetare, Elena Gardan a avut o conduita nesincera. Declaratiile dumneaei nu corespund realitatii. Elena Gardan declara ca, in cursul anului 1996-1997, l-a cunoscut ocazional pe Tiberiu Iliescu, spunandu-i acestuia ca doreste sa cumpere teren pentru a construi un imobil si tot intamplator acesta avea posibilitatea sa o ajute la cumpararea acestui teren, dadu-i acestuia 5.

000 DM, suma reprezentand achizitionarea terenului. La scurt timp, declara invinuita, Tiberiu Iliescu i-a gasit teren pe str. Bucovina nr. 47 si ca i-ar fi prezentat un extras CF, numai ca, in acest extras CF, figura o alta persoana a carei nume nu l-a retinut. Este de necrezut comportamentul Elenei Gardan cu privire la cele declarate, in sensul ca ar fi data cele 5.

000 DM unei persoane necunoscute, in vederea achizitionarii terenului, fara sa incheie cu aceasta nici un act.

De asemenea, nu si-a exprimat dorinta pentru achizitionarea unui teren intr-o anumita zona a orasului, lasand la latitudinea persoanei necunoscute sa achizitioneze terenul oriunde vrea, nu i-a dat acesteia vreo imputernicire in acest sens, iar cand a primit extrasul CF, desi a vazut ca este vorba de un teren in care figureaza, ca proprietar, o terta persoana, pe care de fapt nici nu o cunostea,

nu s-a impancietat, nu i-a cerut acesteia sa faca alte demersuri si nu a depus vreo plangere la autoritati, vazand ca de fapt este prejudiciata cu suma de 5.000 DM. Dupa ce a facut “mismasul“, Elena Gardan a cautat sa vanda terenul. A gasit doritor in persoana surorii sale, Maria Popa.

La randul sau, Maria Popa l-a contactat pe Ion Laszlo si l-a invitat la ea acasa, unde, acesta, s-a intalnit cu Elena Gardan, care i-a pus in legatura in vederea rezolvarii problemei respective.

Astfel, Elena Gardan, mentiona in declaratia sa, ca tot in anii 1996-1997, i-ar fi dat lui Ion Laszlo extrasul CF al acelui teren, in care era trecut ca proprietar o alta persoana, si dupa aproximativ sase luni a primit suma de 10.000 DM, spunandu-i ca a gasit cumparator. Dupa ce primise cei 10.

000 DM, Ion Laszlo i-a solicitat Elenei Gardan sa mearga la un birou notarial, in vederea perefctarii unor acte privind acel teren. Astfel, a semnat un act, declara dumneaei, al carui continut (sic!-n.a.) nu-l cunoaste. Actul in cauza este de fapt o procura speciala autentificata sub nr. 1.343 din 22.10.

2002, la notarul public Viorel Iosif Panduru, Elena Gardan recunoscandu-si semnatura depusa pe acel act. Persoanele inselate de cei in cauza, Gheorghe si Elena Obersterescu, s-au constituit cu suma de 90.000 de euro, ca parti civile.

Escrocii, in aparenta, dadeau dovada de buna-credinta!

Acelasi Paraschiv Corneliu Aldea, folosind aceeasi masina de scris din cadrul Serviciului Carte Funciara Timisoara, a falasificat CF nr. 15.174 si 1.540 Timisoara, privind imobilul de pe str. Anton Pann nr. 7, dupa care l-a introdus in circuitul actelor. In cuprinsul CF nr. 15.

174, la inceputul lunii septembrie 2001, Paraschiv Corneliu Aldea a consemnat, in fals, radierea casei, adnotarea, transcrierea si intabularea in CF 1.540, cu nr. 7.542/18.08.1982, a dreptului de proprietate in favoarea Mariei Popa, cu titlul de uzucapiune si mostenire prin sentinta.

|n incercarea de a fugi de raspundere penala, de a incurca situatia juridica a imobilului si de a da in aparenta dovada de buna-credinta, Ion Laszlo le-a determinat pe Maria Popa si Elena Gardan sa-si instraineze una alteia acest imobil, ceea ce s-a si intamplat in realitate, in 4.09.2001, cu ocazia autentificarii contractului de notarul public Viorel Iosif Panduru.

Cu aceasta ocazie, cele doua femei au declarat un pret mincinos, in fapt, intre ele nefiind primita vreo suma de bani. Prin intermediul firmei “Mechs Ltd Intermed” SRL Timisoara, Ion Laszlo a gasit-o pe Elena Obersteresu, cu care a negociat vanzarea imobilului, la suma de 24.000 DM. Incheierea contractului de vanzare-cumparare s-a facut prin notarul public Eugen Marin Cioraca.

|n realitate, imobilul de pe str. Anton Pann nr. 7 a fost proprietatea numitelor Alois Pivanka si Aurora Galopenta, conform intabularii existente inaintea interventiei frauduloase a lui Paraschiv Corneliu Aldea. |n evidenta Primariei Timisoara figureaza ca la adresa din str. Anton Pann nr.

7 a existat o casa, dar care a fost demolata in 1988, iar Statul Roman nu s-a intabulat in cartea funciara in baza vreunui titlu legal, avand doar drept de administratie. |n contextul cercetarilor efectuate, organele de cercetare penala s-au sesizat din oficiu despre faptul ca in CF nr. 1.514 Timisoara, str. Agronomiei nr.

43, apare intabulat in fals Ion Laszlo, cu titlu de drept cumparare, in baza incheierii CF nr. 752 din 18.02.1990. |n realitate, in aceasta incheiere, figureaza inregistrat, la 1.02.1990, certificatul de mostenitor nr. 103 din 26.01.1990, din care rezulta ca de pe urma defunctilor Ioan si Teodora Surdea a ramas imobilul inscris in CF nr.

971 din Bencecu de Jos, mostenitori fiind Ilie Surdea, Nicolae Surdea, Cornel Surdea, Dumitru Surdea, Iosif Surdea si Gratiela Gog, incheiere de carte funciara care nu are nimic in comun cu imobilul in cauza. Falsul a fost inscris in CF de catre Paraschiv Corneliu Aldea.

Ulterior s-a stabilit ca imobilul a apartinut Statului Roman si a fost vandut de RA “URBIS” Timisoara, in baza contractului de vanzare-cumparare nr. 14.252 din 1.10.1997, numitei Viorica Balint, conform Legii 112/1995, aceasta intabulandu-se in CF, cu titlu de “bun propriu cumparare”.

La randul sau, Viorica Balint, prevalandu-se de o promisiune de vanzare incheiata la avocatul Sebastian Telbis, vinde imobilului Silviei Ursulescu din Timisoara. Promisiuna nu a fost intabulata in CF, iar ulterior a aparut inscrierea lui Ion Laszlo.

Valuta si milioanele de lei se imparteau intre snapani!

In 2.10.2001, Ion Laszlo vinde fictiv imobilul prietenei sale Alexandra Azuga. Contractul, cu nr. 1.250, se incheie la acelasi notar public Viorel Iosif Panduru. |n mod mincinos, in contract, este stipulata suma de 418 milioane de lei, in realitate aceasta suma nu a fost achitata. |n urma tranzactiei efectuate s-a intabulat in CF dreptul de proprietate asupra imobilului pe numele Alexandra Azuga.

Alexandra Azuga, determinata de Ion Laszlo, la 24.10.2001, vinde imobilul lui Ion si Maria Vacariu. Contractul de vanzare-cumparare este incheiat de notarul public Eugen Marin Cioraca si este autentificat sub nr. 6.046 din 24.10.2001. Pretul stipulat in contract fiind de 100 milioane de lei, pret pe care familia Vacariu l-a achitat integral vanzatoarei Alexandra Azuga, de fata fiind si Ion Laszlo.

Din cercetari mai rezulta faptul ca la dat la care Ion Laszlo a vandut imobilul numitei Alexandra Azuga, acestia au fost insotiti la notarul public Viorel Iosif Panduru de Paraschiv Corneliu Aldea.

Din studiul cartii funciare reiese faptul ca fila cu notarea, prin care in CF fusese intabulat dreptul de proprietate a numitei Viorica Balint, a fost inlocuita cu o alta fila in care, prin dactilografiere, s-a inscris, in fals, dreptul de proprietate a lui Ion Laszlo.

Boji Kalapis, la 17.09.2002, a depus o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, solicitand sa se faca cercetari cu privire la inscrierile in fals in CF nr. 16.976 Timisoara, str. Stuparilor nr. 29, aratand ca imobilul era proprietatea Statului Roman, ea locuind acolo in chirie, pe baza unui contract de inchiriere incheiat cu Primaria Timisoara din anul 1989.

Cum s-a ajuns la depistarea falsului? Numita Boji Kalapis, cu ocazia solicitarii unui extrasa CF, pe care l-a obtinut in 29.07.2002, in vederea incheierii formalitatilor de cumparare, a constatat ca dreptul de proprietate asupra imobilului a fost transmis in fals, in mod succesiv, in favoarea mai multor persoane, ultimul proprietar fiind Kamal Barri-Al si sotia sa, Manuela Moldovan.

Demarandu-se verificarile, se constata ca in CF nr. 16.976, la 20.02.1990, cu incheierea CF nr. 862, s-a inscris, in fals, dreptul de proprietate asupra imobilului in favoarea numitei Barbara Maria Petz, cu titlul de restituire. |n realitate, cu incheierea CF nr. 862 din 05.02.1990, era intabulat dreptul de proprietate in favoarea numitei Maria Negrau, in CF nr. 3.

834 Jimbolia, prin contractul de donatie incheiat si autentificat la 29.01.1990. Ca urmare, se constata ca inscrierea dreptului de proprietate in CF a numitei Barbara Maria Petz era falsa, intrucat inchierea CF nr. 862 privea un al imobil. Cu incheierea CF falsa nr. 954 din 10.03.

1990 apare intabulat, in fals, dreptul de proprietate in favoarea lui Maria si Livius Faur, cu titlu de bun comun drept cumparare prin sentinta, si a lui Stelian Adrian Faur, ca bun propriu, drept donatiune.

Respectiva incheiere CF, in realitate, priveste un contract de vanzare-cumparare incheiat intre numitii Robert Bratole, Ion Vecenis si Rozalia Vecenis, privind vanzarea-cumpararea imobilului din Timisoara, str. Suceava nr. 4, care nu are nimic in comun cu imobilul din str. Stuparilor nr. 29.

Ulterior, Stelian Adrian Faur, determinat de Ion Laszlo, a folosit un extras de pe cartea funciara falsa si a vandut imobilul lui Kamal Barri-Al, cu suma de 305 de milioane de lei, in baza contractului autentificat sub nr. 78 la Biroul Notarial Public Albu Adrian din orasul Buzias, inselandu-l cu aceasta ocazie.

DORU MACRIS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro