Sari direct la conținut

Fără secrete – Giganții IT chinezi au dat autorităților date despre algoritmii folosiți

HotNews.ro
Alibaba, Foto: Minipig5188, Dreamstime.com
Alibaba, Foto: Minipig5188, Dreamstime.com

Cele mai mari companii tech din China, inclusiv Alibaba, Tencent și ByteDance, au dat autorităților de la Beijing detalii despre algoritmii de recomandare folosiți în cele mai populare aplicații, unele cu peste un miliard de useri. Este încă o dovadă că în China autoritățile au mare putere asupra giganților tech.

Ar fi de neconceput în țările democratice ca marile companii tech să dea autorităților date multe despre algoritmi, mai ales că este un subiect tabu și este o concurență dură pentru dezvoltarea unor algoritmi cât mai performanți.

Autoritatea chineză Cyberspace Administration of China (CAC) a publicat o listă cu descrierea a 30 de algoritmi de la diverse aplicații, cum ar fi de la WeChat, care este o super-aplicație cu 1,3 miliarde de dolari. Lista este încă deschisă, deci alte companii se vor adăuga și conforma.

China a dat în martie o lege care obligă marile companii tech să ofere detalii despre algoritmii de recomandare și în documente se menționa că furnizorii trebuie să se asigure că algoritmii „răspândesc energii pozitive” și că NU sunt folosiți pentru a încuraja cheltuielile în exces, destrăbălarea și expunerea la o cultură dominată de celebrități.

Algoritmii de recomandare sunt foarte importanți, de ei depinzând ce lucruri văd mai întâi userii pe rețelele sociale și tot de ei depind ce lucruri devin virale.

Autoritățile din China se tem de răspândirea pe online a opiniilor critice la adresa guvernului și nu vor să riște nimic. Algoritmii au devenit tot mai performanți în ultimul deceniu și au contribuit la creșterea economică, dar au și fost criticați, fiindcă multe mari companii au abuzat de datele userilor sau au manipulat ce lucruri sunt afișate sau ascunse.

Numele de algoritm vine de la matematicianul arab de secol IX Al-Khwarizmi (Horezmi), iar algoritmii sunt practic liste de instrucțiuni destinate realizării unei operațiuni. Sunt un fel de „rețete”, o serie de pași logici care te duc din punctul A în punctul B.

Algoritmii nu au empatie, nu sunt perfecți, fac greșeli, un exemplu fiind o discuție cu asistenții vocali care, deși sunt tot mai buni de la an la an, dau deseori răspunsuri neinspirate.

Nu ar trebui să așteptăm de la algoritmi să ia în numele nostru decizii cruciale pentru viața noastră și nu trebuie să ne bazăm 100% pe ei.

De ce? Fiindcă pornesc cu datele furnizate de oameni, algoritmii oglindesc prejudecățile noastre și reprezintă practic o ”fotografie” a realității înconjurătoare.

Surse: BBC, South China Morning Post

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro