Sari direct la conținut

Fermierii romani pierd anual zeci de milioane de euro alocate de UE pentru riscurile din agricultura/Asiguratorii propun subventionarea asigurarilor agricole

HotNews.ro
Agricultori romani, Foto: AGERPRES
Agricultori romani, Foto: AGERPRES

Fermierii romani pierd anual zeci de milioane de euro alocate de UE pentru riscurile din agricultura, sustin asiguratorii, care au propus recent autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa fie subventionate asigurarile agricole, asa cum se intampla in Franta, Italia, Ungaria si Croatia. Romania are la dispozitie 200 milioane de euro fonduri UE pentru gestionarea riscurilor in agricultura prin Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020, iar prin legislatie a acceptat sa primeasca aceste fonduri doar prin crearea de catre fermieri a unor fonduri mutuale, care de doi ani nu au fost create si prin urmare banii europeni nu au fost atrasi.

La nivelul UE exista fonduri care se acorda pentru gestionarea riscurilor in agricultura prin Politica Agricola Comuna (PAC) 2014020, care pot fi accesate in trei moduri:

  • 1. prin subventia primei de asigurare a culturilor, animalelor si plantelor
  • 2. prin fonduri mutuale pentru fenomenele climatice nefavorabile, bolile animalelor si ale plantelor, infestarile cu daunatori si pentru incidente de mediu
  • 3. ca un instrument de stabilizare a veniturilor sub forma unor contributii financiare la fonduri mutuale, care acorda compensatii fermierilor pentru o scadere drastica a veniturilor

Asiguratorii membri UNSAR sustin ca Romania are la dispozitie 200 milioane de euro din PAC 2014-2020, doar ca tara noastra a optat prin legislatie sa primeasca acest sprijin numai prin infiintarea de catre fermieri a fondurilor mutuale pentru fenomene nefavorabile (n.a cea de-a doua optiune), lucru care nu s-a intamplat timp de 2 ani, astfel ca zeci de milioane de euro sunt pierduti anual.

Acesta este motivul pentru care asiguratorii au propus recent intr-un grup de lucru la care mai participa oficiali ai Ministerului Agriculturii si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa se modifice legislatia astfel incat, pe langa posibilitatea ca fermierii sa infiinteze fonduri mutuale, sa existe si posibilitatea subventionarii asigurarilor agricole.

  • „82% din subventia europeana si nationala este orientata catre subventionarea primelor de asigurare, iar in tari precum Franta, Italia, Ungaria si Croatia se subventioneaza primele de asigurare agricola”, arata datele prezentate vineri de oficialii UNSAR in cadrul unui seminar pe teme de asigurari agricile.

Cat costa in medie o asigurare agricola in Romania si care ar putea fi subventia

  • „Ne intrebam de ce fermierii romani nu sunt competitivi pe pietele internationale? Pentru ca nu sustinem suficient fermierii. Exista o legislatie astazi in Romania care zice ca trebuie formate aceste fonduri mutuale. Legea are insa niste hibe. O data ca vrea sa creeze niste fonduri mutuale care sa acopere riscuri similare pe care le acopera piata libera. Banii UE nu au fost dati ca sa concureze piata locala, ci ca sa acopere riscuri neacoperite in piata. Apoi modul de supraveghere este neclar comparativ cu modul in care este supravegheata o companie de asigurari. O alta problema este legata de expertiza – cine constata daunele, cine aduna banii. Nu e nimic clar. O problema care a dus la insucccesul total este o limitare pe care au pus-o la numarul minim de participanti in acest fond mutual – undeva la 25% din totalitatea fermierilor, culturilor si animalelor din tara. Trebuie sa-i aduni pe fermieri, sa-i pui sa semneze o aderare sa puna niste bani acolo. Nimeni nu cred ca s-a gandit la logistica crearii unui astfel de fond”, sustine Lucian Marin, consultant pe asigurari agricole in UNSAR.

Acestea ar putea fi explicatiile pentru care timp de mai bine de 2 ani, fermierii nu au creat aceste fonduri mutuale si banii europeni nu sunt atrasi.

Asiguratorii propun acum sa fie schimbata legislatia astfel incat sa fie introdusa si optiunea subventionarii cu pana la 65% a primei unei asigurari agricole, asa cum se intampla in alte tari UE.

Conform normelor PAC, subventia primei de asigurare pentru asigurarea culturilor, a animanelor si a plantelor „se acorda numai pentru contractele de asigurari care acopera pierderile cauzate de un fenomen climatic nefavorabil, de o boala a animalelor sau a plantelor, de infestarea cu daunatori, de un incident de mediu sau de o masura.

Sprijinul este de maxim 65% din prima de asigurare datorata si daca mai mult de 30% din productia anuala este distrusa vs media pierderilor pe 5 ani (eliminand anul cel mai bun si cel mai prost). Fondurile acopera o sfera mai larga a riscurilor: grindina, inghet, vant, furtuna, seceta, exces de apa, inundatii etc.

Nu in cele din urma, statele membre UE pot limita cuantumul primei eligibile pentru sprijin aplicand plafoane corespunzatoare.

Potrivit lui Lucian Marin, in medie suma asigurata la hectar este acum de 4.000 lei, iar prima medie este de 50 de lei.

Statul ar suporta anual costuri de circa 16 milioane lei cu subventionarea asigurarilor agricole

  • „Prin subventionarea primelor de asigurare, fermierul ar avea costuri mai mici cu asigurarea, poate deveni mai competitiv pe piata romaneasca sau in afara. Al doilea avantaj este ca anumite companii ar putea intra sa vanda asigurari care acopera si riscuri de seceta. Acum daca ar vinde ar fi foarte scumpe. Al treilea avantaj este accesul la finantare. Cu o asigurare buna se poate scoate finantare mai usoara la anumite credite”, a declarat si Francois Coste, seful Groupama Asigurari, unul dintre liderii pietei de asigurari agricole din Romania.

Care este totusi piata asigurarilor agricole in Romania si cat ar trebui sa suporte statul pentru subventionarea acestor asigurari?

Conform celor mai recente date UNSAR, la nivelul anului 2014, valoarea primelor brute subscrise pentru asigurarile agricole de culturi si asigurari de animale a fost de circa 100 milioane de lei.

Mai exact, pe segmentul asigurarilor agricole de culturi, valoarea primelor brute subscrise a fost de 94 milioane de lei, in timp ce indemnizatiile brute platite in baza acestor polite au depasit 94,48 milioane de lei.

Pe segmentul asigurarilor de animale, valoarea primelor brute subscrise a fost de 11,75 milioane de lei, in timp ce indemnizatiile brute platite au fost de 4,9 milioane lei.

  • Cat ar avea statul de achitat pe subventionarea asigurarilor agricole?

Francois Coste, seful Groupama, spune ca subventia de maxim 65% din valoarea primei este suportata in proportie de 75% de catre UE si 25% de catre statul roman (partea de cofinantare).

Astfel, la venituri anuale din prime brute subscrise de 100 milioane de lei, statul ar avea de subventionat anual circa 16 milioane de lei. Beneficiile pentru fermieri si domeniul agriculturii din Romania ar fi insa mult mai mari, sustine Francois Coste seful Groupama.

Ramane de vazut daca se va concretiza in vreun fel propunerea asiguratorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro