Financial Times: Seniorii nu sunt toți la fel de vulnerabili în fața coronavirusului
Dacă a existat vreo poveste care să ne lumineze în această perioadă și care să ne facă să transmitem mesajul că cei dîn vârstă de 70 de ani nu sunt la fel, este povestea lui Graham Walters, scrie Financial Times. În vârstă de 72 de ani, domnul Walters a plecat în ianuarie spre Antigua, la bordul unei bărci pe care a construit-o în grădina sa din Leicestershire. Trecând singur Atlanticul, el a doborât și trei recorduri mondiale. Cu două luni în urmă, premierul britanic Boris Johnson anunțase că cei de peste 70 de ani ar trebui să evite toate contactele sociale timp de 12 săptămâni. Asta avea sens atunci, pentru că era clar că Covid-19 îl lovește pe cei mai în vârstă. Dar extinderea restricțiilor la toți cei peste 70 de ani, poate fi resimțită de unii pensionari ca fiind ceva nedrept.
Nu subliniez riscurile vârstei, scrie jurnalistul FT. Exploratorul Robin Hanbury-Tenison, de 83 de ani, a supraviețuit coronavirusului după 49 de zile de spitalizare. Aproape jumătate dintre pacienții cu Covid-19 din unitățile de terapie intensivă ale NHS din săptămâna trecută au fost sub 60 de ani, iar majoritatea aveau afecțiuni cronice de sănătate.
Știm că bărbații par să sufere mai rău de virus decât femeile și că obezitatea este un factor de risc semnificativ. Dar nimeni nu a sugerat ca bărbații grași să petreacă în carantină mai mult decât ceilalți.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății spune că cei de peste 60 de ani au un factor de risc mai mare în această pandemie este corect. Datele din Coreea de Sud sugerează că riscul de a muri este de 1,8 la sută la pacienții cu vârste cuprinse între 60-69, 6,3 la sută pentru cei 70-79 de ani, și la 13% la peste 80 de ani. Încă nu știm cât de mult din această creștere se datorează pur și simplu vârstei sau bolilor cronice pe care vârstnicii sunt mai susceptibili să le aibă.
Toate acestea contează, deoarece în ultimii 20 de ani a existat o decuplare dramatică a vârstei ficize de cea biologică. Unii oameni sunt „bătrâni” fiziologic la 60 de ani; alții la 80 de ani. Gerontologii japonezi vorbesc despre „tineri” – acei cetățeni cu vârsta între 60 și 75 de ani. În SUA, s-a descoperit că un grup de joggerii septuagenari sunt cu 30 de ani mai tineri din punct de vedere biologic decât colegii lor sedentari, cu masa musculară mai puternică și sistemele imunitare. Covid-19 îi va ataca în egală măsură?
Într-un fel frustrant, cercetătorii manifestă puțin interes în încercarea de a afla răspunsurile la aceste întrebări. În mod obișnuit, pensionarii sunt la fel ca și societatea. O mare parte din discursul public îi înfățișează pe niște victime neajutorate. Cu toate acestea, nu mai devreme decât două luni, mulți dintre ei erau văzuți ca stâlpi ai comunităților lor care ăși luau nepoții de la școală, aveau afaceri și duceau o viață ca oricare alții.
Unii sunt experți mondiali în diferite domenii, de la biologie la finanțe. Mulți sunt pasionați de munca lor și își doresc foarte mult să revină la joburile lor. Nimeni nu dorește să-și împovăreze familiile sau sistemul de sănătate.
Duminică, premierul va anunța planurile de redeschidere a economiei, atent la un posibil val doi al pandemiei. Planul de relaxare include o ridicare a restricțiilor pentru 60% din populația din Marea Britanie, extinzând însă aceste restricții pentru cei vulnerabili și pentru cei peste 70 de ani. Modelul sanitar utilizat indică faptul că riscul relativ de boală severă în acest grup este de 16: 1. . Dar nu face nicio încercare de a rafina acest risc pe grupe de vârstă.
Avem nevoie de mai multă transparență în ceea ce privește condițiile care ne fac vulnerabili. Orientările actuale ale Regatului Unit sunt că toți cei peste 70 de ani sunt „vulnerabili din punct de vedere clinic”, indiferent de condițiile medicale. ”.