Finanțele apelează la populație pentru a finanța bugetul, după ce băncile au renunțat să împrumute statul. Noi emisiuni Tezaur, începând de luni
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează de luni emisiuni de titluri de stat cu scadențe în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, reiese dintr-un comunicat al instituției. Acest anunț vine la scurt timp după ce au anunțat că nu mai vor să se împrumute de la bănci. De fapt, băncile au refuzat să împrumute statul în ianuarie, din cauza taxei pe active. Practic, fiecare cumpărare de titluri de stat ar fi taxată, așa că în mod normal băncile au transmis oferte care includeau acest cost.
Mai mult, ce s-a întâmplat în 28 ianuarie, ca băncile să transmită oferte în valoare de 30% din suma cerută de autorități, au dus la decizia Finanțelor de a stopa ieșirea pe piață. Chiar s-au lăudat că vor consuma bufferul, adică banii strânși pentru criză, iar șase luni stau liniștiți. Pentru Eugen Teodorovici, șase luni reprezintă „foarte mult timp”. Urmează acum ieșirea pe piața externă.
UPDATE Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a intervenit telefonic la Antena 3 și a afirmat că inițiativa urmărește și să ofere „populației o alternativă față de depozitele bancare de a investi”.
Teodorovici a spus că și anul trecut au existat astfel de emisiuni pentru populație și, având în vedere că „dobânzile nu sunt impozitate la aceste titluri de stat” este vorba de „un instrument sigur de a investi pentru populație”.
„Vrem să dăm populației alternativa față de depozitele bancare de a investi în aceste titluri de stat”, a mai spus el.
Titlurile de stat pot fi cumpărate:
- între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului
- între 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.
„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate”, se arată în document.
Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate.
Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, spune MFP. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.
Reamintim că de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute de la bănci, dar ofertele nu sunt pe măsura „dorinței”. Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018. De la începutul anului au avut loc 13 licitații. La o singură ofertă pare că au fost interesate băncile de titluri, cea din 17 ianuarie, cu maturitatea pe 10 ani.
După eșecul din 28 ianuarie, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni, făcând referire la buffer, adică fondul pentru criză. Se pare că se așteaptă ca populația să finanțeze statul prin noile emisiuni din cadrul Tezaur.
Anul trecut a dorit atragerea a 4 miliarde lei de la populație, dar în pactică a reușit doar jumătate din sumă (puțin peste 2 miliarde lei).
Citește și: