Sari direct la conținut

Fitch a reconfirmat ratingurile Bancii Transilvania

HotNews.ro

Banca Transilvania a primit, din partea Fitch Ratings, reconfirmarea ratingului „BB-„, cu perspectiva stabila, pentru finantarile in valuta pe termen lung si „B” pentru cele pe termen scurt, au transmis luni oficialii BT. Conform Fitch si datelor financiare BT, banca are capitalizare adecvata si un nivel confortabil al lichiditatilor. „Atat rating-ul Fitch, cat si rezultatele bancii reflecta faptul ca BT are o strategie adecvata vremurilor. Avem o creditare prudenta, cu accent pe dispersia riscurilor si, in acelasi timp, o baza solida de depozite”, a declarat Omer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania.

Rating-urile pentru Banca Transilvania sunt urmatoarele: rating confirmat la „BB-„, cu perspectiva stabila pentru creditele in valuta, pe termen lung; rating confirmat la „B” pentru imprumuturile in valuta pe termen scurt; ratingul de sprijin este confirmat la „3”; ratingul de viabilitate este confirmat la „BB-„; plafonul ratingului de sprijin este confirmat la „BB-„.

Factorii determinanti ai reconfirmarii ratingului Bancii Transilvania sunt urmatorii: baza stabila de depozite, profitabilitatea sustenabila a bancii, capacitatea interna de generare de capital, concentrarea scazuta a portofoliului de credite, cota redusa de credite in valuta si acoperirea adecvata cu provizioane a creditelor neperformante.

BT a inregistrat in 2013 un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% fata de 2012. Profitul net, in 2013, a fost de 374,9 milioane lei. Soldul creditelor a crescut cu 9% in 2013, iar totalul resurselor atrase de banca a crescut cu 11% in 2013, fata de 2012, cresterile fiind, in ambele cazuri, peste nivelul bugetat. La finalul anului 2013, soldul creditelor BT era de 19.160 milioane lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 25.804 milioane lei, raportul credite/depozite fiind de 74,25%.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezentau, la finalul anului trecut, 12,57% din totalul portofoliului de credite al BT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro