Fitch: Bancile din Romania, Bulgaria si Ungaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est
Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o noua revenire a crizei, in conditiile in care volumul creditelor neperformante ramane ridicat, iar cresterea economica lenta franeaza creditarea, potrivit lui Michael Steinbarth, director in cadrul Fitch Ratings, citat de Bloomberg.
„Bancile nu se descurca foarte bine, in special in privinta calitatii activelor bancare, in Romania, intr-un anumit grad in Ungaria si intr-un grad mai redus in Bulgaria”, a declarat Michael Steinbarth.
Bancile din Europa de Est, inclusiv sucursalele UniCredit, Erste Bank si Societe Generale, au facut eforturi sa restructureze credite, inclusiv credite ipotecare in valuta si credite de consum, pe perioada crizei economice. De asemenea, bancile romanesti si bulgaresti se confrunta cu un risc de contagiune din cauza crizei deficitelor din Grecia, in conditiile in care o treime din sistemul bancar din Bulgaria si 12% din cel din Romania este controlat de banci elene. Totodata, taxa speciala impusa bancilor din Ungaria afecteaza profiturile institutiilor de credit din aceasta tara.
Reprezentantul Fitch mai arata ca, in vreme ce regiunea se redreseaza din cea mai grava recesiune din ultimii 20 de ani, masurile de austeritate adoptate de guverne mentin scazute ratele de crestere deoarece Uniunea Europeana incearca sa previna escaladarea crizei datoriilor pe continent.
In Romania, eforturile de reducere a deficitului bugetar in urmatorii ani vor reduce cresterea economica, potrivit lui Steinbarth. El a mai precizat ca Executivul roman a redus locurile de munca si salariile din sectorul bugetar pentru a indeplini obiectivul fixat cu FMI de reducere a deficitului bugetar la 6,8% din PIB in 2010, de la 7,2% din PIB anul trecut.
Conform estimarilor FMI, statele emergente din Europa vor inregistra in acest an o crestere economica de 3,7%. In Ungaria PIB-ul va creste cu 0,6%, in vreme ce economia Bulgariei va stagna iar cea a Romaniei se va contracta cu 1,9%.